Kas väikeettevõtete atraktiivsus on kahanemas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas väikeettevõtete atraktiivsus on kahanemas?

Vallo Lees

20.04.2011 09:22

Dreamstime

USA väikese ja keskmise turukapitalisatsiooniga ettevõtete aktsiad on viimase kümnendi jooksul võrreldes suurettevõtetega näidanud oluliselt paremat tootlust. Nüüd aga kardetakse, et antud firmade valuatsioon on tõusnud liiga kõrgele.

Nagu alljärgnevalt graafikult näha, siis aktsiaturgude põhjast alates on Russell 2000 indeks, mis koosneb ca 2000st väikesest ettevõttest, tõusnud 140%. Standard & Poor’s 100 indeksi tootlus on samal ajal ca 83%. Tegelikult on väikeste ettevõtete võidukäik kestnud juba terve kümnendi. Näiteks kuigi Dow Jones Industrial Average kaupleb 1999. aasta tasemetel, tegi Standard & Poor’s MidCap 400 indeks aasta alguses kõigi aegade tipu. Samal ajal oli S&P SmallCap 600 indeks kõigest 3% kaugusel oma 2007. aasta tipust. Siiski võib antud trend peagi pöörduda ning osade analüütikute ja strateegide sõnul on aeg hakata vaatama suuremate ettevõtete poole.

Eespool mainitud Russell 2000 indeks on kõigest 2% kaugusel oma kõigi aegade tipust. S&P 500 ja Dow Jonesil on sellest tasemest puudu vastavalt 16% ja 13%. Samas on aga P/E suhte põhjal väikeste ettevõtete poolt nõutav preemia võrreldes suurettevõtetega samuti saavutamas kõrgtasemeid. Väikesed ettevõtted, mille turuväärtus jääb tavaliselt alla $2 miljardi, näitavad tavaliselt head tootlust majanduse taastudes. Praegu kaupleb Bank of America andmetel Russell 2000 peaaegu 18 kordsel ühe aasta oodataval kasumil. See tase on ligikaudu 1.3 korda kõrgem aktsiaturu 200 suurima ettevõtte vastavast näitajast, mõõdetuna Russell Topp 200 indeksiga. Tegu on kõrgeima suhtega alates 1979. aastast, mil andmeid koguma hakati.

Allikas: Wall Street Journal

Sarnast valuatsioonide suhet on esinenud varem kahel korral ning mõlemad korrad pärast seda näitasid Credit Suisse väikeste ettevõtete strateegi Lori Calvasina sõnul suuremad ettevõtted paremat tootlust. Tema sõnul on toimumas üleminek uude faasi, mil liidrirolli võtavad väikeste ettevõtete käest üle suurettevõtted.

Mõned Russell 2000 suurimad tõusjad on käesoleval aastal juba kahekordistunud. Nende hulka kuuluvad nafta rafineerija Alon USA (ALJ), C-hepatiidi ravimite arendaja Pharmasset (VRUS), mobiilteenuste pakkuja Vonage Holdings (VG) ja arvutiserverite ning andmesalvestusettevõte Silicon Graphics International (SGI). Järgnevalt on toodud välja ka suurima tootlusega ettevõtted alates turu põhjast ehk 2009. aasta 9. märtsist.

Allikas: Wall Street Journal

Hetkel kauplevad Bank of America Merill Lynch väikeettevõtete strateegi Steven DeSanctise sõnul kõigest 11% Russell 2000 ettevõtetest madalamal kui kümnekordsel oodataval kasumil. Tema arvates on väikeettevõtete valuatsioon liige kõrge. Russeli väikeettevõtete indeks on nelja kuuga juba lähenemas tootlusele, mida DeSanctis prognoosis kogu aastaks. Credit Suisse uuringust tuleb välja, et väikeettevõtete investorid on tuleviku osas ebakindlad. Nimelt vastasid 36% 126 küsitletust, et ootavad järgmise 6-12 kuu jooksul suurettevõtetelt paremat tootlust, 31% oli vastupidisel arvamusel.

Kuid mõned analüütikud usuvad väikeettevõtete tõusu jätkumisse. Näiteks arvatakse, et Russell 2000 indeksi tootlus on ennast igati õigustanud, kuna väiksemad ettevõtted on võrreldes suuremate konkurentidega suutnud oma müügitulusid rohkem kasvatada ning samuti usinamalt kulutusi vähendanud. Ning J.P. Morgani strateegi Bhupinder Singhi sõnul võib seega tõus jätkuda. Ta arvab, et Russel 2000, mis eile sulgus 823 tasemel, tõuseb aasta lõpuks 950 punktini, mis teeks tootluseks ca 15.4%. Steven DeSanctise sõnul on väikefirmad viimastel kvartalitel tõepoolest suutnud käivet rohkem kasvatada kui suured ettevõtted. Samuti alandasid nad perioodil 2008-2009 kulusid 10.7%, S&P 500 indeksi ettevõtete vastav näitaja oli 3.2%.

Samuti on väiksemad ettevõtted rohkem kasu saanud Föderaalreservi otsusest pumbata finantssüsteemi rohkem likviidsust. Lisanduv rahahulk on muutnud aktiivsemaks riskantsemate varade turud ning väikeettevõtteid peetakse aktsiaturul väga riskantseteks. Lisaks arvatakse, et investorid, kes tasapisi aktsiaturgudele tagasi tulevad, tahavad samuti väikeettevõtete edust osa saada. Wells Capital Managementi strateeg James Paulsen ütles, et väikeettevõtete aktsiahinnad on kahekordistunud, ilma, et keegi seda tähele oleks pannud ning seetõttu on tõusuruumi veelgi.

Samas aga võib väikeettevõtete probleemiks saada USA majanduskasv, sest just nemad on sellest kõige rohkem sõltuvuses. Mitmete analüütikute sõnul on võimalused suuremad väljaspool USAd, eriti arenevatel turgudel. Sellest lõikavad aga kasu just suuremad, rahvusvahelised ettevõtted. DeSanctise sõnul seisavad väikestel ettevõtetel ees raskused, arvestades, et USA majanduskasvuks prognoositakse 3% ning globaalne SKP kasv peaks ulatuma 4.2%-ni. Investorid ootavad esimeses kvartalis väikeettevõtete kasumikasvuks 19% vs 13-15% S&P 500 ettevõtetel. Kuid analüütikute sõnul muutub sarnase kasvu saavutamine väikeettevõtete jaoks 3%-lise majanduskasvu korral raskeks.

Lisaks sellele keskenduvad Russell 2000 ettevõtted rohkem tarbekaupade jaemüügile, S&P 500 puhul on ettevõtted enam avatud teistele sektoritele nagu näiteks energiasektorile. Seega võib kõrge nafta hind tingida Russell 2000 madalama tootluse. Samuti on antud indeksis rohkem regionaalpankasid, mis sõltuvad suuresti hüpoteeklaenudest, kuid ka nende olukord on kiratseva kinnisvarasektori tõttu keeruline.

Kuid juhul kui majandus jätkab taastumist, nagu paljud ka arvavad, jätkavad suure tõenäosusega tõusu ka väikeettevõtted. Paulsen ütleb, et juhul kui turg üleüldiselt liigub tõusvas joones, siis seda veavad eelkõige väiksemad firmad. Wells Capitali strateeg ei usu, et turul seisab ees periood, kus kaks aastat juhivad tõusu suurettevõtted. Tema sõnul on majandus veel taastumise varajases faasis, kus väikeste ja tsükliliste ettevõtete tootlused on suuremad. Paulsen küsib: „Kas ettevõtetes on liiga palju töötajaid? Kas nad on oma vaba raha ära kulutanud? Kas kindlus tuleviku suhtes on kõrge?“ ning järeldab, et väikeettevõtete muljetavaldav tõus jätkub.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon