Staarinvestorite lemmikaktsiad Brasiiliast - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Staarinvestorite lemmikaktsiad Brasiiliast

Mikk Taras

21.04.2011 10:27

Shutterstock

Aasta tagasi soovitasime investoritel pilgud pöörata Brasiiliale, kus hoolimata tugevast majanduskasvust oli huvi aktsiate vastu tagasihoidlik. Aastaga on aktsiad tasapisi kosunud, kuid hinnatasemed püsivad jätkuvalt soodsad.

Tagasihoidliku ostuhuvi põhjuseks on mitmed makroriskid.  Suurimaks probleemiks on hoogustuv hinnatõus, mis sunnib Brasiilia keskpanka rakendama rangemat rahapoliitikat. Samuti ollakse mures majanduse raske maandumise pärast Hiinas, kuhu läheb suur osa Brasiilia toorainete ekspordist.

Makroriskide taustal tuleb Brasiilia aktsiate eest hetkel välja käia 9.5x oodatavat selle aasta kasumit, mis on viimaste aastate odavaim tase. Ka võrdluses teiste arenevate turgudega kauplevad Brasiilia aktsiad soodsama hinna ja kasumi suhtarvuga. Meie hinnangul kajastuvad mitmed makroriskid Brasiilia aktsiate hindades, mistõttu oleme Brasiilia majanduse kasvupotentsiaali arvestades iShares MSCI Brazil Index’i (EWZ) suhtes jätkuvalt positiivsed.

Investoritele, keda huvitavad üksikud Brasiilia aktsiad, võib huvi pakkuda SeekingAlpha’s leiduv nimekiri USA börsidel kauplevatest Brasiilia suurettevõtet, mida on hiljuti soetanud erinevad mainekad investorid. Staarinvestorite lemmikute nimekirja kuuluvad:

Petrobras (PBR) – Brasiilia riigi kontrolli all olev naftaettevõte, mille turuväärtus on 259 miljardit dollarit. Viimastel aastatel on ettevõte avastanud hiiglaslikud naftamaardlad, kust nafta pumpamiseks plaanitakse investeerida sadu miljardeid dollareid. Kui nafta hind püsib kõrge, peaks ettevõtte laienemisplaan osutuma väga edukaks. Petrobrasi aktsia kaupleb 9.6x aastast kasumit, mida on sektori keskmisest vähem. Petrobrasi aktsiat leidub George Sorose portfellis.

Vale (Vale) – Maailma suurim rauamaagi- ja suuruselt teine niklitootja, mille turuväärtus on 172 miljardit dollarit. Ettevõte saab kiiresti kasu metallide ekspordist Hiinasse. Vale’i aktsia kaupleb 10.3x aastast kasumit, kuigi sellel aastal peaks EPS tõusma 3.2 dollari juurest 5 dollari juurde. Vale’i ärikasumi marginaal on muljetavaldavad 47%. Soodsa hinnataseme tõttu soetas Vale’i aktsiat hiljuti Jeremy Grantham.

Companhia de Bebidas das Americas (ABV) – AmBevi nime all tuntud alkoholitööstus, mis on teine Jeremy Granthami lemmikaktsia. AmBev müüb Ladina-Ameerikas õlut ja PepsiCo jooke. Lisaks kasvavale Ladina-Ameerika keskklassile ootab ettevõte kindlasti Brasiilias toimuvat jalgpalli MMi ja olümpiamänge, mis suurendavad AmBevi läbimüüki. ABV aktsia kaupleb 19.5 korda aastast kasumit ja pakub 1.9%-st dividenditootlust.

Itau Unibanco (ITUB) – Ladina-Ameerika suurim erasektorile kuuluv jaepank, mille turuväärtus on 101 miljardit dollarit. Itau Unibanco peakontor asub Brasiilias, mis on ühtlasi ettevõtte suurim turg. Panga ROE on 24% ja hapuks läinud laenude osakaal laenuportfellis väike. ITAU aktsia kaupleb 10x aastast kasumit ja pakub tagasihoidlikku 0.4% dividenditootlust. Aktsiat soetas hiljuti tuntud hedge-fondi juht Lee Ainslie.

Gol Linhas Aereas Inteligentes (GOL) – 3.6 miljardi dollarilise turuväärtusega Brasiilia lennufirma, kelle turuosa on Brasiilias suurim. GOL on otsustanud sarnaselt Ryanairile kasutada lennupargis ühte mudelit, mis aitab kulusid vähendada. Lisaks kasvavale reisijate arvule Brasiilias saab ettevõte kindlasti kasu turismi hüppelisest kasvust jalgpalli MMi ja olümpiamängude ajal. Investeerimisguru John Hussman leiab, et GOLi 27x hinna ja kasumi suhtarv ei ole kallis, kui arvestada lennufirma pikaajalist kasvupotentsiaali.

Banco Bradesco (BBD) – Brasiilia suuruselt kolmas pank, mille turuväärtus on 72 miljardit dollarit. Bradesco saab umbes poole kasumist jaepangandusest ja teise poole kindlustusärist. Bradesco laenuportfell on suuremate Brasiilia pankade seas olnud parim. Bradesco ROE on 20% ja P/E 12.7x. Lisaks pakub ettevõte 0.5% dividenditootlust. Bradesco aktsiat on soetanud tuntud investor Kenneth Fisher. Bradesco aktsiat oleme tutvustanud ka LHV Pro all (loe pikemalt siit).

Banco Santander Brasil (BSBR) – võrreldes Itau ja Bradescoga on BSBR kõigest 45 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Brasiilia pank, mis on Hispaania panga Grupo Santanderi Brasiilia allüksus. Santanderi gruppi kuulumine võimaldab BSBRi klientidel kasutada pangandusteenuseid kogu Ladina-Ameerikas, mis suurendab panga konkurentsieelist. Eelmisel aastal kahekordistas BSBR kasumit ja panga aktsia kaupleb hetkel oma raamatupidamisliku väärtuse juures. BSBRi aktsia pakub märkimisväärset 6.3% dividenditootlust.

Companhia Energetica de Minas Gerais (CIG) – Brasiilia suurim elektritootja, kelle turuväärtus on 12.2 miljardit. Suurem osa CEMIGi elektrist tuleb hüdroelektrijaamadest, mistõttu ei ole ettevõte väga tundlik kõrgema nafta hinna suhtes. Ettevõttel on paigas suur laienemisplaan rahuldamaks kasvavat elektri nõudlus Brasiilias, mis jätab tuludele ja kasumile küllaga kasvuruumi. CEMIGi aktsia kaupleb 9.4x aastast kasumit ja pakub 2% dividenditootlust. Aktsiat on hiljuti soetanud Kenneth Fisher.

Vivo (VIV) – Brasiilia suurim mobiilsideoperaator, mille turuväärtus on 16.4 miljardit dollarit. VIVO mobiilsidevõrku kasutab 30% brasiillastest. Hiljuti ostis ettevõttes suurosaluse Telefonica (TEF), mis peaks tekitama VIVO ja Telefonicale kuuluvate teiste Ladina-Ameerika telekomiettevõtete vahel sünergiat. Hetkel ongi VIVO ühinemas Telefonicale kuuluva Brasiilia fikssideoperaatoriga Telesp (TSP). VIVO klientide arv kasvas 2009. aastal 15% ja 2010. aastal 17%, mis näitab Brasiilia telekomiteenuste kiiret kasvu. VIVO on suutnud konkurentidest sammu võrra eespool püsida 3G teenuste väljaarendamisel, kus kasvupotentsiaal on tohutu. VIVO ärikasumi marginaal on 17% ja ROE 18%. VIVO aktsia kaupleb 13.5x oodatavat selle aasta kasumit, mida kiiret kasvu arvestades ei ole palju. Konsensuse ootuste järgi pakub VIVO aktsia sellel aastal 6.4% dividenditootlust. Vivo aktsiat on ostnud tuntud investor Mario Gabelli.

iShares MSCI Brazil Index (EWZ) – lõpetuseks on võimalik laiemalt Brasiilia aktsiatele panustada läbi börsil kaubeldava fondi iShares MSCI Brazil Index’i, mis järgib MSCI Brasiilia indeksi käekäiku. Börsil kaubeldava fondi viis suurimat investeeringut on Petrobras, Vale, Itau-Unibanco, Bradesco ja AmBev, mis kõik  kuuluvad eelnevalt mainitud ettevõtete hulka.

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon