Valuutaturg: Alanud nädalal tähelepanu USA Föderaalreservil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Alanud nädalal tähelepanu USA Föderaalreservil

Risto Sverdlik

25.04.2011 14:06

Kõikide eelduste kohaselt otsustab Fed sel nädalal toimuval kohtumisel jätkata ülilõdval monetaarpoliitilisel kursil. Turuosalised jälgivad samas hoolikalt, kas Fedi juhi Ben Bernanke kommentaarides on toimumas mingitki muutust, võrreldes senise retoorikaga.

USA dollar

Dollari koha pealt ei toimunud eelmisel nädalal midagi uut: dollari atraktiivsus oli jätkuvalt langemas ja maailma likviidseim valuuta langes arvestatavalt kõikide peamiste valuutade suhtes. USD langes euro ja Austraalia dollari vastu ligi 3% ning Kanada dollari ja Šveitsi frangi vastu ligi 1,8%. Viimase kuu kuu jooksul on USD langenud enim toorainebloki valuutade suhtes: AUDUSD +12,5%, USDCHF -11,9% ja USDCAD -7,3%, samas kui euro on poole aasta arvestuses kallinenud USD vastu kõigest 1,9%. Dollar on hetkel peamine Carry Trade’i finantseerimisallikas, mille eest ostetakse kõrgema tulususega valuutasid.

Antud hetkel tundub, et ainus tegur, mis tugeva müügisurve all olnud dollarile suudaks tuge pakkuda, on üldise riskisentimendi halvenemine. Ajutiselt sai riskisentiment tagasilöögi, kui eelmisel esmaspäeval seadis S&P USA krediidireitingu väljavaate „negatiivse“ peale. Tagasilöök oli samas väga ajutise iseloomuga, kuna reitingu „negatiivne“ väljavaade tähendab seda, et järgmise kahe aasta jooksul võib reitinguagentuur alandada riigi reitingut 1/3 tõenäosusega. Seega ajutine tugi, mis dollar uudise peale sai, lahtus kiiresti ja dollari indeks langes nädala lõpuks tasemetele, kus kaubeldi viimati 2008. aasta augustis.

Uue nädala makrokalender on samas vägagi tihe ja olulisi näitajaid avaldatakse igapäevaselt. Esmaspäeval avaldatakse märtsikuu uute kodude müüginäidud ja teisipäeval ilmub aprillikuu tarbijausalduse indeks. Nii kodumüükide andmete kui ka tarbijausalduse indeksi suhtes oodatakse paranemist. Peamine tähelepanu langeb aga kolmapäevasele Föderaalreservi intressimäära otsusele, kuigi kõikide eelduste kohaselt jäetakse intressimäär muutmata 0-0,25% peale. Samas omavad suurt tähtsust ja mõju otsusele järgnevad Fedi juhi Ben Bernanke kommentaarid.

Lisaks Fedi otsusele avaldatakse kolmapäeval ka kestvuskaupade tellimuste andmed. Neljapäev on samuti oluline päev, sest siis avaldatakse 1. kvartali SKT tulemused, eratarbimise näidud, töötuabiraha taotluste andmed ja lõpetamata kodumüükide näidud. Reedel ilmuvad erakulutuste ja erasissetulekute näidud ning Michigani ülikooli usaldusindeks.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro jätkas eelmisel nädalal tugevnemist, jõudes USA dollari vastu uude 15 kuu tippu $1,4650 tasemel. Eelmine nädal algas euro jaoks negatiivselt, kui meedias kajastati Kreeka võla võimalikku restruktureerimise vajadust. USA reitingu väljavaate langetamine varjutas samas Kreeka probleemid ja euro taastus esmaspäevasest langusest vägagi kiiresti. Möödunud nädalavahetusel vahendas aga Reuters Euroopa keskpanga liikme Jürgen Starki sõnu, mille kohaselt kujutab Kreeka võla restruktureerimine suuremat ohtu, kui 2008. aastal Lehman Brothersi kokkuvarisemisest tingitud finantssüsteemi halvatus.

Kuigi Euroopa ääreala riikide fundamentaalprobleemid on jätkuvalt aktuaalsed, on euro kauplemas kõrgemal lisaks USA dollarile ka teiste peamiste valuutade suhtes. Erinevad majandussentimendi indeksid tulid eelmisel nädalal suures osas positiivsed ja eurotsooni PMI tootmisindeks jäi vastu ootusi püsima eelmise kuu tasemele. Peamine tugevus eurole pärineb siiski endiselt Euroopa keskpanga intressimäära tõstmisest, kuigi ECB juht Jean-Claude Trichet on mitmel korral öelnud, et neil pole plaanis alustada pikemat intressimäära tõstmise seeriat.

Turuosaliste ootused intressimäära edasise kergitamise suhtes on samas ka viimastel nädalatel tublisti langenud. Kui veidi enam kui kahe nädala eest ootasid turuosalised eesoleva 12 kuu jooksul intressimäära tõstmist 140 baaspunkti võrra, siis eelmise nädala lõpuga on ootused langenud 80 baaspunktini.

Alanud nädal on ka Euroopas avaldamisel mitmeid olulisi makronäitajaid. Kuni kolmapäevani on kalender küll tühi, kuid siis avaldatakse Saksamaa aprilli tarbijahinnaindeksid. Ootuste kohaselt tõuseb THI aastasel baasil eelmise kuu 2,1% pealt 2,4% peale. Lisaks avaldatakse kolmapäeval veel Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks ja eurotsooni veebruari uute tööstustellimuste näidud. Neljapäeval ilmub Saksamaa töötururaport, kust oodatakse töötusmäära langemist 10 baaspunkti võrra 7,0% peale, samas kui töötute hulk peaks vähenema 37 000 inimese võrra. Reedel avaldatakse eurotsooni tarbijahinnaindeksi esmased näidud, ärikliima ja tarbijausalduse indeks ning eurotsooni töötusmäär.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon