Mida toob kaasa QE2 lõpp? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida toob kaasa QE2 lõpp?

Vallo Lees

28.04.2011 09:35

Dreamstime

Käesoleva nädala üheks oodatuimaks sündmuseks oli USA Keskpanga kolmapäevane intressiotsus ning sellele järgnenud Ben Bernanke pressikonverents. Viimane kinnitas, et FED hakkab jalga gaasipedaalilt maha võtma, pannes investorid arutlema selle üle, mida võiks QE2 lõpp turgude jaoks tähendada. 

Mõnede arvamuste kohaselt on hiljutise aktsiaturgude tõusu põhjustanud just QE ja QE2. Enamik turuosalisi leiab siiski, et kvantitatiivse lõdvendamise programmi lõpetamine ei mõjuta finantsturge ega majandust. Näiteks Barclays Capitali analüüsiosakonna juhataja Laurence Kantor ütleb, et turud on juba arvestanud QE2 lõppemisega ning arvamusega, et Fed ei hakka ostetud võlakirju maha müüma. Sama meelt on ka Credit Suisse analüütikud, kes ei ole küll Fedi plaanidest välja lugenud kokkuostetud võlakirjade müüki lähimas tulevikus. Samuti usutakse, et kõik turuosalised on QE lõpust teadlikud. Tegu on pigem monetaarpoliitika lõdvendamise lõpuga, mitte koomaletõmbamise algusega.

Deutsche Banki sõnul ei mõjutanud QE2 algus majanduse taastumist ja seega ei tohiks sellel ka mõju olla programmi lõppedes. Kahtlemata suurendas kvantitatiivne lõdvendamine riskiisu, kuid aktsiaturgude ralli põhjuseks oli eelkõige lühikeste positsioonide katmine, mitte uute rahavoogude sissevool. Samuti tuuakse välja, et USA aktsiaturgude kasvu põhjustas pigem positiivne makrokeskkond, mitte niivõrd kasvanud riskiisu. Deutsche Banki analüütikute sõnul põhjustas QE2 dollari languse, ning raha liikumise naftasse ja teistesse toorainetesse. Seega muudab kvantitatiivse lõdvendamise lõpetamine haavatavamaks just toorained ning aktsiaturgudele peaks see sündmus olema neutraalse mõjuga.

Allikas: Deutsche Bank

Kuid turgude reageerimine Fedi stimuleerimise kadumisel pole kaugeltki kindel. Näiteks on mõned suuremad investorid mures, et kui Fed lõpetab võlakirjaostud, hakkavad intressimäärad tõusma. Nimelt on Fed alates novembris QE2 raames kokku ostnud 85% valitsuse poolt müüdud võlga ning investorid muretsevad, kes täidab sellise suure ostja poolt jäetava tühimiku. William Grossil sõnul on Fedi võlakirjade ostuprogrammi lõppemine suur sündmus.

Morgan Stanley analüütikud aga ei usu, et kvantitatiivse lõdvendamise lõpetamine või Föderaalreservi esimene intressitõstmine tooks kaasa krediiditurgude kokkutõmbumise. Analüütikute sõnul võib krediiditurg küll mõnda aega olla muutlik, kuid pärast seda, kui investorid näevad, et veidi karmim rahapoliitika ei suuda majanduse taastumisele kriipsu peale tõmmata, peaks krediiditurgude väljavaade paranema.

Samas tunnistatakse, et turgude käitumist on raske ette aimata. Analüütikud küsitlesid investoreid, uurides, kuidas turuosalised suhtuvad QE lõppemise ja selle mõjust turgudele. Tuli välja, et vastused jagunesid peaaegu pooleks, viidates ebakindlusele Fedi väljumisstrateegia osas. Pooled vastanutest arvasid, et QE lõppemise mõju on turgudele juba sisse arvatud, kuid teised uskusid vastupidist.

Seetõttu tuleks vaadata, millised tagajärjed QE2’l majandusele ja turgudele tegelikult olid. Eelmisel suvel aset leidnud riskantsete varade müük, Euroopa võlakriis ja nõrgad makroandmed USAst tekitasid majanduse taastumise kohale mitmeid küsimärke. QE eesmärk oli osaliselt deflatsiooniliste survete leevendamine ning selles osas oli Fed ka edukas. Taastunud kindlus majanduse taastumisse tõstis järsult ka inflatsiooniootusi. Samuti on QE2 aidanud leevendada finantsolukorda, mida on näha ka allolevalt jooniselt.

Allikas: Morgan Stanley

Raske on aga uskuda, et QE2 lõppemisel oleks mingi märkimisväärselt suur otsene mõju majandusele, krediiditingimustele või varahindadele. Nimelt on Fed loonud pankadele täiendavat likviidsust, kuid see ei tähenda, et viimased oleks hakanud rohkem laene välja andma. Nagu viimaste aastate põhjal näha, on QE kaasa toonud rahabaasi suurenemise, kuid raha pakkumise kasv on olnud tagasihoidlikum.  Võlakirjade intressimäärade alanemine QE2 tõttu on küsitav, alates eelmisest suvest on 10-aastase võlakirja intress tõusnud 100 baaspunkti. Kindlasti on raske väita, kus intressimäärad oleksid olnud ilma kvantitatiivse lõdvendamiseta. Fedi QE1 uuring näitas, et programmi mõjul toimus intressimäärades 50 baaspunktiline suurenemine. Seega oli QE2 mõju intressimääradele arvatavasti tühine.

QE2’l oli kindlasti ka üleüldist sentimenti parandav toime, sest see näitas kuivõrd Fed on nõus oma õla alla panema USA majanduskasvule ja seega mõjus see turgudele kindlasti positiivselt. Samas on aga küsitav, kuidas reservide suurendamine suutis otseselt riskantsete varade tõusu põhjustada. Morgan Stanley strateegi Gerard Minacki sõnul on QE2’l turule  näiline efekt, sest turuosalised võivad karta Fedi toetuse kadumist, kuid riskantsete varadele annavad suuna siiski makroandmed.

Lõpetuseks ka üks joonis sellest, kui palju valitsuse võlast kuulub Fedile.

Allikas: Credit Suisse

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon