Valuutaturg: Tähelepanu all ECB intressimäära otsus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu all ECB intressimäära otsus

Risto Sverdlik

02.05.2011 13:57

Euroopa keskpank kergitas eelmisel kuul intressimäärasid 25 baaspunkti võrra ja sel nädalal toimub juba järgmine kohtumine ja uus otsus. Kuigi turuosaliste ootused edasiste kergitamiste suhtes on taandunud, oodatakse siiski lähikuudel veel 25-baaspunktilist tõstmist.

USA dollar

USA dollar oli ka eelmisel nädalal korraliku müügisurve all ja dollari indeks langes esmaspäeva varahommikul uude mitme aasta põhja 72,99 tasemel, samal ajal kui S&P 500 ja DJIA tegid uued mitme aasta tipud. Dollar langes kõikide peamiste valuutade suhtes, tehes kõikide aegade põhjad Austraalia dollari ja Šveitsi frangi suhtes; euro ja naelsterlingi vastu langes dollar 16 kuu põhjadesse.

Dollarile lisas survet eelmisel nädalal toimunud Föderaalreservi kohtumine ja ajaloos esmakordne Fedi juhi pressikonverents, kust selgus peamise punktina, et keskpank kavatseb jätkata lähikuudel oma ülilõdval monetaarpoliitilisel kursil, millest tulenevalt on dollar jätkuvalt kauplejate lemmik Carry Trade’i finantseerimisallikas. Lisaks alandas Fed ka USA käesoleva aasta majanduskasvu väljavaateid. Keskpanga kommentaarides toodi välja, et Fed kavatseb jätkata pärast praeguse stiimulprogrammi lõppemist laenudelt saadavate põhiosa tagasimaksete suunamist riiklikesse võlakirjadesse. Fed tõstis marginaalselt ka inflatsiooniootuste prognoose.

Uus nädal algas USA dollarile küll positiivselt, kui meediaväljaanded hakkasid kajastama uudist, mille kohaselt tapsid USA eriväelased 10 aastat redus olnud Osama bin Ladeni. Selle ülevaate kirjutamise hetkel on aga dollari tuge vaikselt taandumas ja vähemalt euro vastu on dollar kauplemas juba miinuspoolel. Kuid selle nädala makrokalender on vägagi tihe ja nii mõnigi näitaja peaks tekitama suuremaid liikumisi ka dollari-paarides.

Esmaspäeval avaldatakse ehituskulutuste andmed ja ISM tootmisindeks; teisipäeval ilmuvad märtsikuu tehaste tellimused; kolmapäeval avaldatakse ISM teenustesektori indeks ja ADP tööhõive raport; neljapäeval ilmuvad töötuabiraha taotluste andmed; ja reedesse jäävad selle nädala olulisimad näitajad: aprillikuu väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv ja töötusmäär.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Võttes arvesse, et EURUSD on valuutaturgude kõige likviidsem valuutapaar, on veidi keeruline määrata, kas viimase aja trendi näol on tegemist euro tugevusega või pigem dollari nõrkusega. Samas kui vaadata euro tugevust teiste peamiste valuutade suhtes, siis on näha, et euro on viimastel kuudel tugevnenud ka kõikide teiste peamiste valuutade suhtes. Loomulikult pole mingit kahtlust selles, et Euroopa keskpanga intressimäärade tõstmine on eurole viimastel kuudel väga suurt tuge pakkunud.

Märkimisväärne on antud olukorras see, et ükski euroala fundamentaalse iseloomuga probleem ei ole euro tugevnemist praktiliselt pidurdanud. Endiselt on teravalt päevakorras Euroopa äärealariikide finantsseisund, eesotsas Kreeka ja Portugaliga. Kreekal oli välist finantsabi tarvis juba eelmisel aastal, kuid nüüd on võimalik, et Kreeka ei suuda oma praeguste võlakohustustega hakkama saada ja riigi võlg läheb restruktureerimisele. Portugal esitas avalduse finantsabi saamiseks eelmise kuu alguses ja hetkel käivad läbirääkimised paketi detailide väljatöötamisel.

Sel nädalal ongi peamise tähelepanu all uuesti Euroopa keskpank, mis teeb neljapäeval otsuse monetaarpoliitika edasise kursi suhtes. Keskpank tõstis eelmise kuu kohtumisel intressimäära 25 baaspunkti võrra, pärast mida on ootused intressimäära edasise tõstmise suhtes taandunud: kui turuosalised ootasid järgmise 12 kuu lõikes intressimäärade kergitamist 141 baaspunkti võrra, siis tänaseks on see tase langenud ligi kaks korda.

Intressimäära otsuse kõrval avaldatakse sel nädalal ka teisi olulisi näitajaid: esmaspäeval ilmusid Saksamaa ja eurotsooni PMI tööstusindeksite lõplikud näidud, mis tulid ootustest kõrgemad; teisipäeval avaldatakse eurotsooni märtsikuu tootjahinnaindeksid; kolmapäeval ilmuvad Saksamaa ja eurotsooni PMI teenustesektori indeksid ja eurotsooni jaemüügi tulemused; neljapäeval avaldatakse Saksamaa tehaste tellimuste andmed; ja reedel ilmub Saksamaa tööstustoodangu näidud.


EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon