Microsoft tahvelarvutite tõttu ohus? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Microsoft tahvelarvutite tõttu ohus?

Vallo Lees

06.05.2011 09:25

Dreamstime

Eelmisel neljapäeval tegi oma kvartalitulemused teatavaks maailma suuruselt teine tehnoloogiaettevõte Microsoft. Kuigi kasuminumbrid vastasid analüütikute ootustele ning müügitulud ületasid prognoose, tegi aktsia tulemustejärgselt läbi kahe aasta suurima kukkumise.

Ettevõte teatas, et majandusaasta kolmanda kvartali kasum tõusis 30%, ulatudes $5.2 miljardini ehk $0.61 aktsia kohta (sisaldab $0.05 ulatuses maksusoodustusi), müügitulud suurenesid 13% ehk $16.4 miljardini. Analüütikud ootasid aktsiapõhiseks kasumiks $0.55 ning käibeks $16.2 miljardit. Kui vaadelda tulemusi üksuste lõikes, siis müügitulud Xbox videomängude üksuses kasvasid 58% ning kasumi kasvuks kujunes 67%. Business üksuse, mis sisaldab endas Office tarkvara, käive tõusis 23% ning kasum 28%, serverite üksus raporteeris 11%-lisest käibe ning kasumi 13%-lisest kasvu. Online teenuste, kuhu alla kuuluvad MSN portaal ja Bingi otsingumootor, üksuse müügitulud tõusid 14%, kuid üksus on endiselt kahjumis, olles viimase nelja aasta genereerinud $7 miljardit kahjumit. Windowsi üksuse käive vähene 4%, langedes $4.4 miljardi peale, kasum langes $3.1 miljardilt $2.8 miljardile.

Just viimane tekitaski turuosalistes ebakindlust ettevõtte tuleviku osas. Eelkõige kardetakse, et tahvelarvutid söövad ära järjest suurema osa personaalarvutite turust, mistõttu on oodata üksuse majandustulemuste halvenemist. Ettevõte teatas, et personaalarvutite müük tarbijatele langes 31. märtsiga lõppenud kvartalis 8%, kusjuures odavate laptopide (netbooks) müük, kukkus isegi 40%, mille arvatavasti üpris suures osas põhjustas tahvelarvutite üha kasvav populaarsus. Samas äriklientide nõudlus personaalarvutite järele kasvas, tõustes 9%. Kahtlemata mõjutab Windowsi üksuse käekäik suuresti ka ettevõtte üleüldist olukorda, viimases kvartalis moodustasid üksuse müügitulud ca 27% ettevõtte kogukäibest. Positiivsust ei tekita ka langustrend üksuse marginaalide osas. Allpool on toodud Microsofti kolme suurima üksuse marginaalid.

Microsoft kulutab ca 14-15% käibest uurimis- ja arendustegevusele ning nii on toimetatud juba aastaid. Tegu on üpriski suure summaga, eriti arvestades seda, et Microsofti uute toodete müük ei ole nii suurt numbrit justkui õigustanud. Näiteks võib siin tuua Windows Vista või Zune muusikamängija. Kui veelkord tuua võrdluseks Apple, siis viimane kulutab uurimis- ja arendustegevusele vähem kui 3% käibest.

Analüütikute sõnul ongi probleemiks eelkõige Microsofti tarbijapoolne osa, kus jätkuvalt kaotatakse turuosa Apple’ile. Global Equities Researchi analüütik Trip Chowdry küsib, millise toote puhul ei ole Microsoft tagaajaja rollis. Tulemuseks ongi Apple’i domineerimine. Eelmisel mail võttis Apple Microsoftilt suurima tehnoloogiaettevõtte tiitli ning nüüd, pärast 20 aastat, raporteerib Apple suuremast kasumist kui Microsoft. Capital Advisors Growth Fundi fondihaldur Channing Smith ütles, et tema jaoks pole Microsofti puhul tegu enam kasvuaktsiaga vaid pigem väärtusaktsiaga. Nimelt on ettevõttel väga suur vaba rahavoog ning tugev bilanss.

BGC Financial analüütiku Colin Gillisi sõnul kardetakse, et personaalarvutite turg on kokku tõmbumas ning kindlasti ei ole see vale. Samas pööratake Gillisi sõnul sellele aga liiga palju tähelepanu, kui arvestada seda, et Windows 7 on maailmas kiiremini müüdav operatsioonisüsteem. Nimelt on Microsoft 18 kuuga müünud rekordilised 350 miljonit Windows 7 litsentsi.

Kuigi ettevõte on pidevalt kasvanud, finantspositsioon on tugev ja Wall Street’i ootusi on ületatud juba seitse kvartalit järjest, püsib aktsia hind 2001. aasta tasemete läheduses. Investorid kardavad, et uued seadmed nagu iPad saavad ühel päeval niivõrd populaarseks, et Microsoft kaotab oma võtmekliendid. Pikaajaliselt kardetakse aga veelgi jubedamat stsenaariumi. Microsoft aktsia on viimase 12 kuu jooksul langenud 14%, Nasdaq on samal ajal tõusnud 16%. Alates 2001. aastast kuni 2010. aastani tõusis Microsofti kasum 155%, müügitulud suurenesid 147%. Viimasel kümnendil on Microsofti aktsia koos dividendidega tootluseks näidanud -0.2%.

Microsofti aktsia kaupleb ca 9.6 kordsel 12- kuu oodataval kasumil, mis on poole väiksem kui ettevõtte viimase 10 aasta keskmine ning samuti alla suuremate tehnoloogiaettevõtete vastavat keskmist näitajat, mis on 13 peal. Antud kordaja on ligilähedane BlackBerry’de valmistaja Research In Motionile. Isegi Microsofti 2.5%-line dividenditootlus, mis suurtest tehnoloogiaettevõtetest jääb alla ainult Intelile, ei suuda muuta investorite väljavaadet. Viimase 10 aastaga on ettevõte tagasi ostnud $84 miljardi väärtuses aktsiaid, mis moodustab umbes kolmandiku ettevõtte praegusest turuväärtusest. Hetkel on Microsoftil käsil $40 miljardiline tagasiostuprogramm, mis lõppeb kahe aasta pärast.

Samas aga peaks Microsoft olema mitmekülgsem ettevõte kui Research In Motion. Microsofti tulud ei sõltu ainult Windowsi müügist. Näiteks on hoolimata Windowsi üksuse kasumi langusest Office müük hästi edenenud. Eelmises kvartalis oli Office’i üksuse kasumi osakaal kogukasumist 55%. Kuna Microsoft müüb antud tarkvara Mac’idele ning Office’i tooted on saadaval ka osadel tahvelarvutitel, vähendab see mõnevõrra antud segmendi sõltuvust personaalarvutite turust. Samuti on serverite üksusel järjest paremini hakanud minema ning ka antud üksuse osakaal kogukasumis on suurenenud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon