Valuutaturg: Eurol suurim langus alates jaanuarist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Eurol suurim langus alates jaanuarist

Risto Sverdlik

09.05.2011 13:51

Euro sattus eelmise nädala lõpus tugeva müügisurve alla, tingituna langusest Euroopa keskpanga intressimäärade tõstmise suhtes ja reedel liikvele läinud kuulujuttudest, mille kohaselt plaanib Kreeka loobuda eurost.

USA dollar

USA dollar sai eelmisel nädalal langenud toorainesektorist korralikku tuge. CRB tooraineindeks tegi suurima nädalase languse alates 2008. aastast, mis sai alguse hõbeda müügisurvest. Hõbe oli aasta algusest tõusnud 57%, saavutades 29. aprillil 31-aasta tipu 48,58 USA dollarit untsi kohta. Hõbeda futuurid langesid eelmisel nädalal kokku 27%. Müügisurvet võimendas omalt poolt Comex futuuribörsi emaettevõtte CME Group’i poolt tõstetud hõbeda futuuride tagatisnõuded. Hõbeda eeskujul langesid ka teised toorained, eesotsas toornafta ja kullaga, mis avaldas omakorda survet „toorainebloki“ valuutadele Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada dollarile. Toorained on alustanud samas uut nädalat kena taastumisega. USA dollari kõrval sai veelgi suuremat tuge Jaapani jeen, mis on USD suhtes kauplemas G7 sekkumisele eelnenud tasemel.

Dollariga seoses avaldati eelmisel nädalal mitmeid olulisi makronäitajaid (oodatust tugevam töötururaport, märtsikuu tehastetellimuste andmed ja ISM tootmissektori indeks) ja lisaks esines dollarit toetavate kommentaaridega ka Fedi hääleõiguslik liige Narayana Kocherlakota, kelle sõnul on intressimäärade tõstmine käesoleval aastal „soovitav“. Kuid pigem võib väita, et dollari eelmise nädala ralli ei tulenenud niiväga fundamentaalsetest näitajatest, kuivõrd pigem euro neljapäevasest ja reedest müügisurvest. Dollari indeks püsis neljapäevani stabiilselt 73,00 taseme peal, kuid neljapäeva ja reedega rallis indeks ligi 3%, jõudes 75,20 punktini, mis on ühtlasi suurim tõus alates selle aasta jaanuarist.

Alanud nädalal saab selgemaks, kas eelmise nädala tõusuga võib kaasneda dollari langustrendi pöördumine või on tegemist järjekordse korrektsiooniga, millega dollari „karud“ kasutavad võimalust siseneda positsioonidesse soodsamalt tasemelt. Käesoleval nädalal on USA makrokalendris mõned olulised näitajaid: teisipäeval avaldatakse aprillikuu impordi hinnaindeksid; kolmapäeval ilmub märtsikuu kaubandusbilanss; neljapäeval avaldatakse tootjahinnaindeksid, jaemüügi tulemused ja töötuabiraha taotluste andmed; ning reedel tulevad aprillikuu tarbijahinnaindeksid ja Michigani ülikooli usaldusindeks.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro nägi eelmisel nädalal suurimat kahepäevast langust alates finantskriisi tipust. USA dollari vastu langes euro neljapäevaselt $1,49 tasemelt reede hilisõhtuks 4%, jõudes $1,4305 tasemeni. Euro müügisurve sai alguse neljapäeval pärast Euroopa keskpanga (ECB) intressimäära otsust toimunud ECB juhi Jean-Claude Trichet pressikonverentsi ajal, kus Trichet taandus senistest hoiakutest keskpanga monetaarpoliitika suunamisel. ECB otsustas jätta maikuu kohtumisel intressimäärad muutmata ja Trichet kommentaaridest võib välja lugeda, et keskpank on sisuliselt otsustanud loobuda intressimäärade tõstmisest ka eesoleval juunikuu kohtumisel. Credit Suisse üleöö indeks-svappide põhjal ootavad turuosalised esimese reaalse tähtajana juulikuu kohtumist ja 12-kuu lõikes on ootused samuti langenud.

Euro müügisurve võimendus reede õhtul, kui Saksamaa ajakiri Der Spiegel avaldas artikli, mille kohaselt on väljaandel tõendusi nagu plaaniks Kreeka loobuda Euroopa ühisrahast ja pöörduda tagasi oma valuuta juurde. Need väited on samas kuulujutu tasemel ja mis lükati kiirelt ümber nii Kreeka kui ka Saksamaa esindajate poolt.

Vaatamata sellele, kas need kuulujutud on tõepärased või mitte, on Kreeka fiskaalseisund on endiselt ebamäärane ja turgudelt finantsvahendita kaasamine võimatu – siiani on Kreeka võlakirjasid ostnud peamiselt ECB ja Kreeka 2-aastase võlakirja tulusus on esmaspäeval tõusnud rekordilise 25,34% peale. JPMorgani analüütikute sõnul on lisaks Kreeka valitsusele saanud ECB käest laenu ka Kreeka pangad (veebruari lõpu seisuga 91 miljardi euro ulatuses), kes on tagatisena kasutanud hinnanguliselt 77% ulatuses Kreeka valitsuse võlakirjasid või valitsuse garantiisid. Põhjalikumalt saab antud teema kohta lugeda siit.

Alanud nädalal avaldatakse mitmeid olulisemaid makronäitajaid ka Euroopas. Esmaspäeva hommikul avaldati Saksamaa märtsikuu jooksevkonto ja kaubandusbilanss, mille ülejääk tuli kummagi näidu puhul oodatust suurem. Küll aga langes Sentix investorite usaldusindeks eelmise kuu 14,2 pealt 10,9 punktini maikuus. Kolmapäeval ilmuvad Saksamaa tarbijahinnaindeksid ja neljapäeval avaldab Euroopa keskpank oma igakuise raporti. Reedel ilmuvad Prantsusmaa, Saksamaa ja terve eurotsooni I kvartali SKT tulemused.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon