Valuutaturg: Fookus endiselt euroala võlakriisil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Fookus endiselt euroala võlakriisil

Risto Sverdlik

16.05.2011 13:10

Täna algab Brüsselis Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumine, kus on peamiseks arutlusteemaks Kreeka võlakriisi küsimus ja lisaks peaks formaalse kinnituse saama ka Portugali abipakett. Euro on olnud alates üleelmise nädala neljapäevast tugeva surve all ja langus tõotab jätkuda ka alanud nädalal.

USA dollar

USA dollar jätkas eelmisel nädalal tõusmist, kallinedes kõikide peamiste valuuta suhtes. Dollari indeks tõusis üleeelmisel nädalal tehtud mitme aasta põhjadest ligi 4,3% ja jõudis esmaspäeva hommikuks pooleteise kuu kõrgeimale tasemele 76,20 juurde. Dollar on kahe nädalaga kallinenud enim euro vastu, tõustes $1,4900 tasemelt täna hommikuks ligi 5,6% $1,4050 tasemeni. Dollari on tuge saamas peamiselt negatiivsest riskisentimendis, mis väljendub kõikide „riskantsemate“ varaklasside languses. Lisaks on dollar tõusnud ka tänu lühikeste positsioonide katmisele.

Kuigi trendide põhjasid ja tippe on äärmiselt keeruline tabada, viitab eelmise nädala tugevnemise jätkumine järjest enam potentsiaalsele dollari langustrendi lõpule. Sellele viitab ka CFTC poolt avaldatav COT (Commitment of Traders) eelmise nädala raport, mille kohaselt langesid jaeinvestorite dollari lühikesed positsioonid 35 miljardi pealt 27,7 miljardi dollarini. Teisest küljest on sellise järelduse tegemine veel natuke toores, kuna fundamentaalselt ei ole USA majandus-, fiskaal- ja monetaarpoliitiline seisud omalt poolt dollarit soosiv.

Alanud nädala kalendripõhistest sündmustest omab alanud nädal tõenäoliselt suurimat kaalu Föderaalreservi eelmise kohtumise protokollide avaldamine kolmapäeva õhtul. Dollar sattus küll aprilli lõpus tehtud intressimäära otsuse järgselt surve alla, kuna otsusega kaasnenud kommentaaridest järeldus, et Fedi liikmed kavatsevad jätkata ülilõdva monetaarpoliitikaga esialgu vähemalt juunini, mil peaks lõppema praegune stiimulprogramm ehk QE2. Keskpank on samas teatanud, et nad jätkavad peale QE2 lõppemist laenude põhiosa tagasimaksete suunamist valituse võlakirjadesse. Fedi liikmetest esinesid samas Kocherlakota ja Lockhart eelmisel nädalal avaldustega, milles nad toetasid monetaarpoliitika normaliseerimise alustamist.

Fedi protokollide kõrval avaldatakse sel nädalal ka mõned tähtsamad makronäitajad. Esmaspäeval ilmuvad Empire tootmisindeks ja märtsikuu kapitalivoogude andmed; lisaks peab esmaspäeval majanduse teemal kõne Fedi juht Ben Bernanke. Teisipäeval avaldatakse alustatud koduehituste ja väljastatud ehituslubade andmed ning aprillikuu tööstustoodangu näidud. Kolmapäeval ilmuvad esimese kvartali sundvõõrandatud kodude ja tugevalt hilinenud kodulaenude tagasimaksete näidud. Neljapäeval avaldatakse traditsioonilised eelmiste nädalate töötuabiraha taotluste andmed, olemasolevate kodude müüginäidud ja Philadelphia Fedi tootmisindeks ning omapoolse kõne peavad Fedi liikmed William Dudley ja James Bullard. Reedel ei ole ühtegi olulist USA makronäitajat avaldamisel.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Turuosaliste tähelepanu on Euroopa keskpanga monetaarpoliitika normaliseerimise pealt, mis on eelnevatel kuudel pakkunud eurole tuge, nihkunud euroala võlakriisile ja sellega seoses on euro olnud viimased kaks nädalat tugeva müügisurve all. Isegi möödunud reedel avaldatud oodatust tugevamad Saksamaa ja eurotsooni esimese kvartali SKT tulemused suutsid eurole ainult ajutistelt tuge pakkuda ja euro kukkus päeva lõpuks dollari vastu kuue nädala madalaimale tasemele $1,4050 juurde. Portugali majandus pöördus I kvartalis samas tagasi langusse. Euro langes eelmise kahe nädala jooksul USA dollari kõrval ka kõikide teiste peamiste valuutade vastu. Suurima languse tegi euro Jaapani jeeni vastu, langedes kahe nädalaga ligi 6,3%.

Võlakriisi keskmesse on viimastel nädalatel uuesti sattunud Kreeka, mille ümber on turgudel levimas väga vastandlikud kuulujutud. Ühtest küljest on meedias avaldatud artikleid, mille kohaselt on Kreeka võla restruktureerimine vältimatu, kuid Kreeka esindajad on sellised jutud kiiresti ümber lükanud ja väitnud, et Kreekal ei ole ka uut rahasüsti vaja. Esmaspäeva hommikul avaldas aga Bloomberg artikli, mille esitab Kreeka avalduse hetkel 110 miljardi euroni ulatuva abipaketi suurendamise kohta. Euroopa doonorriigid, eesotsas Saksamaaga, nõuavad samas Kreekalt suuremaid eelarvekärpeid. Kõigele lisaks on omalt poolt pingeid lisamas ka nädalavahetusel IMFi juhi Strauss-Kahni arreteerimine vägistamiskatse süüdistustega.

Euroopas on alanud nädalal tähelepanu all ELi rahandusministrite kohtumise Brüsselis, kus arutatakse peateemana Kreeka olukorda ja kinnitatakse formaalselt ka Portugali 78 miljardi euro suurune abipakett. Muus osas on Euroopa makrokalender sel nädalal suhteliselt hõre. Esmaspäeva hommikul avaldati eurotsooni aprillikuu tarbijahinnaindeksid, mis tulid vastavalt ootustele. Aastasel baasil tõusid tarbijahinnad 2,8% ja eelmise kuuga võrrelduna 0,6%. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid; kolmapäeval ja neljapäeval peavad mitmed Euroopa keskpanga liikmed kõnesid; ja reedel ilmuvad Saksamaa tootjahinnaindeksid ja eurotsooni tarbijausalduse indeks.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon