Kuidas lambaid sikkudest eraldada? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas lambaid sikkudest eraldada?

Nelli Janson

17.05.2011 10:38

Investori ja eriti kaupleja päev on täis väga suurtes kogustes informatsiooni. Iga infokild tuleb läbi töötada ja seosed leida, sest selle tegemata jätmisel võib turuosalisele märkamata  jääda suurepärane teenimisvõimalus või tähelepanematuse tõttu saadakse hoopis kahjumit. Paraku pole kogu saadava informatsiooni analüüsimine sugugi lihtne ülesanne, sest õnneks või kahjuks on inimvõimetel siiski piirid.

 

Igapäevases inforägastikus ekslemine on tuttav olukord tõenäoliselt kõigile turuosalistele ja kaupleja päeva iseloomustab ilmselt kõige paremini inglise keelne väljend multitasking, mis sisuliselt tähendab mitme asjaga korraga tegelemist. Iga kaupleja usub, et võimalikult suure koguse info läbi töötamine annab talle teiste ees eelise ning toob edu, aga paraku ei pruugi see nii siiski olla ning võib tuua hoopis vastupidise tulemuse. Taolise väite on välja käinud Noah Kass (legendaarse fondijuhi Doug Kassi poeg), kes on New Yorki ühe suurima sõltlaste keskuse direktor.

Noah Kassi sõnul sunnib suur infotulv kauplejat või investorit tegema impulsiivseid otsuseid ja ülekeevad emotsioonid võivad meid juhtida valele teele. Kass väidab, et õigete aktsiate valimine on kunst omaette ning pigem on kannatlikkus see, mis viib investori parimate valikuteni.

Soov olla hästi informeeritud investor võib tekitada meis eksiarvamuse, et absoluutselt igasse infokildu süvenemine juhib meid kindlasti eduni. Kuid Kass ütleb, et tegelikult näitavad uuringud, et mitme asjaga korraga tegelemine ehk multitasking ei tõsta produktiivsust, vaid võib viia hoopis seisundisse, mis meid halvab või muudab irratsionaalselt impulsiivseks.

Kes end aktsiaturuga juba sidunud on, soovib saada ka edukaks investoriks ja sellega seoses on tulnud Noah Kassile mitmeid küsimusi ning alljärgnevalt toon teieni  kokkuvõtva ülevaate  Kassi vastustest ja kommentaaridest,  mis on avaldatud The Street veebilehel.

Näiteks kurdab üks investor, et ta üritab samaaegselt jälgida kõiki olemas-olevaid infoallikaid nagu CNBC, The Street, Yahoo Finace ja Twitterit ja küsib, et kas ta peaks aeg-ajalt lihtsalt osad kanalid kõrvale jätma.

Kass tsiteerib oma vastuses 1970. aastal raamatu "Future Shock" kirjutanud Alvin Toffleri mõtet, kui inimene satub kiiresti ja irregulaarselt muutuvasse olukorda, siis ei ole ta ratsionaalseid otsuseid enam võimeline langetama. Teisisõnu kogu saadaoleva info endasse ahmimine ei too meile lõpuks mingit märkimisväärset kasu, kuna endas talletada või enda kasuks pöörata õnnestub meil tegelikkuses sellest väga väike osa. Kass on veendunud, et kui keskenduda täielikult ühele asjale, siis on sellest märksa rohkem kasu, sest investorina ei ole meie eesmärk teada aktsiaturust kõike vaid teada piisavalt, mille abil saame raha teenida.

Selle asemel, et üritada hoida kõigel silma peal hoida, tuleks võtta üks juhtniit või uudiselõik ning süveneda ainult sellesse ja võimaluse korral tuleks kõigest korra lihtsalt eemale jalutada, mõtteid koguda ja lasta oma emotsioonidel jahtuda. See lubab teil tagasi tulles hinnata adekvaatselt, kas ja kuidas te saate antud info enda kasuks tööle panna ning seejärel teha kainelt kaalutletud otsus.

Nagu öeldud on mitmed uurimised välja selgitanud, et multitasking on ülehinnatud ning reaalses elus mitte eriti kasulik oskus. Antud teemale spetsialiseerunud teadlane Gloria Mark California ülikoolist on öelnud, et pidevalt ühelt teemalt või tegevuselt teisele hüppavad inimesed võivad küll kiiremini töötada, aga tootlikkus on madal. Ja mis veelgi olulisem, nende võime ratsionaalselt mõelda nõrgeneb ning stressitase tõuseb dramaatiliselt. Kui tegeleme mitme asjaga korraga, siis loome endale mulje, et oleme aktiivsed ja pühendunud, kuid tegelikkuses juhib meid autopiloot, mis tähendab, et oleme kaotanud olukorra üle kontrolli.

Üks teine investori juhib tähelepanu sellele, et kui on turuga nö koos elatud juba pikki aastaid, siis tekib teatud küpsus, mis trumpab igal juhul üle emotsioonid.

Kass on selle väitega ka kahel käel nõus ning lisab, et kannatlikkus ja distsipliin on eduka investeerimise või kauplemise alustalad. Algaja kaupleja uljus, haavatav ego ja kogenematus viib väga sageli olukorrani, mil kauplemisest saab rulett, kus otsuseid ei tehta enam faktide põhjal vaid emotsioonidest kantud hetkeimpulsside ajel eesmärgiga teenida tagasi saadud kahjumeid, parandada tehtud vigu või lihtsalt keskendutakse hetkele mitte pikemaajalisele jätkusuutlikule strateegiale.

Kassi sõnul on endas kannatlikkuse arendamine börsil üks edu võtmeid. Distsipliin ja kannatlikkus mitte ainult ei avarda meie võimalusi aktsiaturgudel vaid teravdab ka mõistust, õpetab meile seotust ja kasvatab iseloomu. Oma emotsioonide ohjeldamine aitab meil vastu võtta kõiki neid lugematuid väljakutseid, mis elu  igapäevaselt teele saadab ehk teisisõnu võib distsipliin olla suurepärane õpetaja.

Noah Kass ütleb, et kannatlikkuse arendamine pole mitte ainult pikaajaline strateegia aktsiaturgudel, vaid ka ainuke võimalus selles skisofreenilises maailmas terve mõistus säilitada.

Kokkuvõtteks ütleb Kass, et kui sa kord juba oled otsustanud suure osa oma elust turgudele pühendada, siis käsitle seda hellalt ning ole kannatlik, sest viis, kuidas sa defineerid oma suhet turuga võib otseselt mõjutada lõpptulemust.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon