Valuutaturg: Euro kauplemas kahe kuu põhjades - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Euro kauplemas kahe kuu põhjades

Risto Sverdlik

23.05.2011 14:27

Kreeka võlakriis koos üldise riskisentimendi langusega on eurole korralikult müügisurvet avaldamas, samas kui USA dollar on jätkamas taastumist. Makronäitajatest on tähelepanu all Saksamaa ja USA esimese kvartali majanduskasvu näidud ning sentimendi indeksid.

USA dollar

USA dollar taandus eelmisel nädalal mai esimeses pooles tehtud korralikust tõusust ja dollari indeks oli lõpetamas nädalat enam kui protsendises miinuses, kuid reede õhtuks tegi dollar kõikide peamiste valuutade vastu kogu nädala languse suures osas tagasi. Möödunud nädalal avaldatud USA makronäitajad valmistasid turuosalistele pettumuse: uute kodude ehitus langes aprillis eelmise kuu suhtes üle 10% ja ehituslubade arv langes samal perioodil 4%; olemasolevate kodude müük tegi samuti aprillis languse, Philadelphia Fedi tootmisindeks kukkuks eelmise kuu 18,5 pealt 3,9 punktini maikuus ja tööstustoodangu maht jäi aprillis muutumatuks.

„Riskantsemad“ varaklassid on uut nädalat alustanud korraliku müügisurvega ja dollar on jätkamas tugevnemist. Dollari indeks on esmaspäeva lõunaks tugevnenud ligi 1,2% ja kaupleb 76,50 taseme juures – kõrgeim tase alates 1. aprillist. Eesolevatel nädalatel saab tähelepanu olema suunatud mitte niivõrd USA makronäitajatele, kuivõrd Föderaalreservile ja juunis lõppevale stiimulprogrammile. Nimelt on Fedil plaanis teha viimane 6-8 miljardi USD suurune valitsuse võlakirjade soetamine 9. juunil, peale mida jätkab Fed küll võlgade põhiosa tagasimaksete suunamist võlakirjadesse, kuid uus stiimulprogramm on hetkeseisuga ebatõenäoline. Ametlik töötusmäär püsib samas endiselt kõrgel 9% juures. Kui võtta arvesse ka tööotsimisest loobunud töötud (mida ametlik statistika ei arvesta), küündib töötusmäär 16%ni.

Käesoleval nädalal avaldatakse mõned olulisemad makronäitajad. Teisipäeval ilmuvad uute kodude müügiandmed, mis peaksid ootuste kohaselt näitama eelmise kuu suhtes 1,7% kasvu. Kolmapäeval avaldatakse kestvuskaupade tellimuste näidud ja märtsikuu majahinnaindeksid. Neljapäeval ilmub esimese kvartali SKT tulemus, mille revideeritud näit tõsteti 0,4 protsendipunkti võrra 2,2% peale. Lisaks avaldatakse neljapäeval eratarbimise ja töötuabiraha taotluste andmed. Reedesse jäävad erasissetulekute ja –kulutuste andmed ning lõpetamata kodumüükide näidud.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro tegi eelmisel nädalal kerge taastumise, olles eelneval kahel nädalal langenud ligi 5,5%. Taastumine jäi samas väga lühiajaliseks, kuna reede õhtuks oli euro suure osa oma tõusust tagasi andnud ja uue nädalal esmaspäeval müügisurve jätkus. Euro langes esmaspäeva lõunal USA dollari vastu enam kui kahe kuu põhja $1,3970 tasemeni. Euro on langenud ka kõikide teiste peamiste valuutade suhtes: Šveitsi frangi vastu kaupleb euro kõikide aegade põhjade juures ja Jaapani jeeni vastu on euro nõrgenenud alates aprilli algusest ligi 7,5%.

Eurole on enim survet avaldamas Kreeka võlakriis, mille suhtes on turuosalised võrdlemisi üksmeelsed, et Kreeka on oma võla teenindamisega ületamatutusse raskustesse sattunud ja ühel või teisel kujul peab toimuma default. Praeguseks on välja pakutud kaks varianti: kas vähendatakse Kreeka võlakoormat või pikendatakse tagasimaksmise tähtaegasid. Euroopa keskpank on avaldanud plaanidele tugevat vastuseisu, ähvardades ühtlasi mitte aktsepteerida Kreeka võlga tagatisena.

Fitch langetas omalt poolt reedel Kreeka reitingu kolme pügala võrra B+ peale ja tõi välja, et igasugune võlakohustuste tähtaegade pikendamine võrdub riigi maksejõuetusega. Reitingu langetamine peegeldab agentuuri sõnul Kreeka „väljakutsete tõsidust radikaalsete fiskaalsete ja struktuursete meetmete rakendamisel“ ja ka edasine reitingu langetamine ei ole kaugeltki välistatud.

Saksamaa ja Kreeka 10-aastase võlakirjade tulususte vahet tegi nii reedel kui ka esmaspäeval juba uue kõikide aegade rekordi ning lisaks on laienemas ka Saksamaa ja teiste Euroopa äärealariikide võlakirjade tulususte erinevus. Reedel teatas veel Norra, et nad peatavad kõik Kreekale suunatud abirahade maksed, mis ei avalda kogu olukorrale küll väga arvestatavat mõju, kuid võttes arvesse, et ka Soome parlamendivalimistel väga edukalt esinenud „põlissoomlaste“ partei on tugevalt igasuguste päästepakettide vastu, siis on selline mentaliteet riikide hulgas vaikselt levimas ja survestab kogu olukorda veelgi. Omalt poolt avaldas turgudele survet ka reedene Saksamaa keskpanga teade, mille kohaselt võib eesolevatel kuudel oodata majanduskasvu aeglustumist.

Alanud nädalal jätkub loomulikult Kreeka võlakriisi jälgimine ja lisaks on avaldamisel mõned Euroopa sentimendi indeksid. Esmaspäeval avaldati Saksamaa ja eurotsooni PMI indeksid, mis tulid nii tootmis- kui ka teenustesektori jaoks tugevalt alla ootuste. Teisipäeval avaldatakse Saksamaa esimese kvartali SKT lõplik näit ja IFO indeksid. Kolmapäeval ilmub Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks; neljapäeval on ainsa olulise sündmusena Euroopa keskpanga juhi kõne; ja reedel avaldatakse Saksamaa aprillikuu jaemüügi tulemused ja tarbijahinnaindeksid ning eurotsooni majandussentimendi indeks.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon