Eesti tarbijate kindlustunde indikaator alanes mais punkti võrra - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti tarbijate kindlustunde indikaator alanes mais punkti võrra

Nils Vaikla

24.05.2011 11:53

Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt värskelt avaldatud tarbija kindlustunde indikaator alanes mais punkti võrra. Kallinevate hindade valguses ei olnud kindlustunde langus samas üllatav.

Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt värskelt avaldatud tarbija kindlustunde indikaator alanes mais pisut, kuid püsib võrreldes eelmise aasta näidust endiselt kõrgemal. Tarbijate kindlustunnet nõrgestavad kallinevad hinnad, mille tulemusena halvenes hinnang perekonna majanduslikule olukorrale ning säästmisele.

Tarbijate kindlustunde indikaator langes mais -3 peale, aprillis oli vastav näit -2 ja märtsis -1. Kindlustunde indikaator oli viimati pärast 2007. aastat taas positiivne selle aasta jaanuaris (+1) kui pärast eurotsooniga liitumist suurenes hüppeliselt tarbijate optimism tuleviku suhtes ning samal ajal peatus ajutiselt ka hindade kuine kasvutempo. Tarbijate kindlustunnet mõjutab olulisel määral tunnetatud hinnatõus ja inflatsiooni ootused, mis on kärpinud hinnanguid pere majandusliku olukorra kui ka säästmise väljavaadete osas järgneval 12 kuul. Seni on keskmine aastane inflatsioon  2011. aastal olnud 5.4%, kuid sellest kiiremas tempos on kerkinud just tarbijate kindlustunnet enim kujundavad tegurid nagu näiteks toit ja kütus.



Vastukaaluks elukalliduse tõusule püsis käesoleval kuul jätkuvalt tugev tarbijate hinnang Eesti majanduslikule olukorrale, mille taga on positiivsed uudised ekspordi kasvunumbritest ja kiirest majanduskasvust. Hooaja tööpakkumiste ja muude sesoonsete tegurite mõjul tõusis tarbijate hinnang ka tööturu arengutele, mis on peegeldunud ka registreeritud töötuse määra küllaltki kiires kukkumises. Ainuüksi maikuu esimese kolme nädalaga on registreeritud töötus langenud 0.5 protsendipunkti võrra 9%-ni. Tarbijate hinnangust tööpuudusele 12 järgneval kuul viitab töötuse jätkuvale langusele.

Tarbijate kindlustunne püsib küllaltki kõrgetel tasemetel, mis soosib eratarbimise kosumist. Võrreldes 2009. aasta põhjadega on kindlustunde indikaator märkimisväärselt kõrgemal, kuid 2006 - 2007. aasta tasemetest püsib indikaator endiselt madalamal. Tarbijate kindlustunne on liikunud külgsuunas sellel aastal mitte ainult Eestis vaid ka Euroopas keskmiselt. Positiivse arenguna on Eesti kaupade ja teenuste põhilised hinnakujundajad nagu kütuse ja toidu hinnatõus on maailmaturgudel pidurdumas, mistõttu ootame ka Eestis aasta teisel poolel inflatsiooni vaibumist ja jätkuvat töötuse määra langust, mis omakorda soosib tarbijate kindlustunde kasvu.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon