Keskmise palga kasv esimeses kvartalis kiirenes - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Keskmise palga kasv esimeses kvartalis kiirenes

Nils Vaikla

25.05.2011 11:57

Eesti keskmine brutokuupalk kasvas esimeses kvartalis aastaga 4,5%. Keskmise palga kasv oli meie hinnangul ootuspärane ning kooskõlas majanduse senise arenguga. Ootame keskmise palgakasvu kiirenemist ning reaalpalga tõusu aasta teises pooles.

Eesti Statistikaameti hinnangul kasvas esimeses kvartalis keskmine brutokuupalk aastaga 4,5% ulatudes 792 euroni. Keskmine palk on nüüdseks liikunud tõusvas joones neli kvartalit järjest. Esimeses kvartalis kasvasid hinnad aastaga 5,4%, mistõttu palgakasv jäi kvartali jooksul kiirele hindade tõusule alla. Korrigeerides palgakasvu numbrit hinnataseme tõusuga jätkas reaalpalk aastases võrdluses langust (-0,9%) kahanedes juba kümnendat järjestikust kvartalit. Võrdluseks tõusis neljandas kvartalis keskmine brutokuupalk 3,9% ning reaalpalk vähenes 1,2%.

Keskmise palga kasvutempo vastas meie ootustele ning on kooskõlas majanduse arenguga. Majanduskasvul on selgelt jalad all, ettevõtete finantsnäitajad liiguvad paremuse poole ning hõivatute arv suureneb andes seeläbi aluse ka töötasude suurenemisele. Eesti ettevõtete kogukasum eelmise aasta neljanda kvartali näitajate põhjal peaaegu kahekordistus võrreldes aastataguse ajaga. Ehkki valdav osa kasumikasvust ning hõivatute arvu suurenemisest on tulnud tänu eksportivatele töötleva tööstuse ettevõtetele, siis on ka siseturule orienteeritud ettevõtete tulemustes näha positiivseid arenguid.



Kasvanud nõudlus tööjõu vastu peegeldub ka palganumbrites. Tööstusettevõtetes oli esimese kvartali keskmine palgakasv 5,3%, kuid näiteks hulgi- ja jaekaubandusettevõtetes oli vastav näitaja koguni 7,2%. Keskmise palga kasvu toetavad olulisel määral lisatasud ja preemiad, mida eelmisel aastal maksti väga tagasihoidlikult. Statistikaameti hinnangul on lisatasud ja preemiad tõusnud keskmiselt 58%.  Siiski oli ilma lisatasudeta keskmise palga ehk põhipalga aastane kasv 3,2%.

Keskmise palga kasv on võrreldes üldise hinnatõusuga tagasihoidlik ning tarbijate ostujõud seetõttu kahaneb. Samal ajal tõuseb tänu jätkuvale reaalpalga vähenemisele ekspordimahtude kasvuks vajalik konkurentsivõime ning paraneb ettevõtete kasumlikkus, kuna tööjõukulud on tihti ettevõtete suurimaid kuluallikaid.  Teises kvartalis siseturule orienteeritud ettevõtete finantsseis jätkab paranemist ja tööpuuduse väheneb, mil põhjusel keskmise kuupalga kasv tõenäoliselt kiireneb. Reaalpalga mõõdukat kasvu ootame pigem kolmandas kvartalis.   


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon