Jim Grant: kõik, kuhu võiks investeerida, on ebahuvitav või liiga kallis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jim Grant: kõik, kuhu võiks investeerida, on ebahuvitav või liiga kallis

Nelli Janson

26.05.2011 10:43

Vaatamata sellele, et juba aasta algusest peale on karusemad turustrateegid ja analüütikud hakanud üksteise järel oma koopast välja tulema ning langust kuulutama, ei ole see härra Turgu ennast sugugi heidutanud. Kuid karude armeega on liitunud veel üks laaneott.

Yahoo Finance veebilehel on avaldatud intervjuu Jim Grantiga, kes on tuntud kui mitme raamatu autor ja kolumnist. Teda kirjeldatakse mehena, kes aeg-ajalt tsiteerib juba manala teele läinud majandusteadlasi ja igatseb taga gaasivalgusteid, silinderkübaraid ning aega, mil dollareid sai vahetada kulla vastu.

Jim Grant on väga viljakas autor (kirjutanud 90 raamatut) ja naljahambast kroonik Wall Street`l, keda oleks lihtne pidada lihtsalt meelelahutajaks, kui tal poleks eelnevalt nii tihti õigus olnud. Nüüd, mil väikeinvestorid on oma raha aktsiaturgudele laotama hakanud, siis kord kahe nädala jooksul ilmuva "Grant's Interest Rate Observer" uudiskirja autor hoiatab uute ohtude eest. Ta ütleb, et hinnad on kõrged pea kõikides varaklassides, alustades aktsiatest ja rämpsvõlakirjadest ning lõpetades Iowa maisipõldudega.

Kuigi Granti on peetud ka liiga negatiivseks, siis ometi on ta oma õigeaegsete hoiatustega teeninud igati ära tunnustuse. Näiteks 1980. aastal hoiatas ta ülekuumenenud rämpsvõlakirjade turu eest enne, kui see kokku kukkus. Samuti ennustas ta ette tehnoloogiamulli lõhkemist 1990ndate lõpus ja paljastas Wall Streeti eluasemelaenude õige pale enne, kui kinnisvaraturg neli aastat tagasi järsult langes.

Kuid ta on osanud ka õigel ajal positiivseks muutuda ning näiteks ütles ta 2008. aasta lõpus, keset paanikamüüki, et nüüd on õige aeg osta investeerimiskõlbulikke ja rämpsvõlakirju ning mõned neist on tänaseks rohkem kui kahekordistunud.

Möödunud nädalal käis Jim Grant New Yorkis rääkimas, miks mitte ainult aktsiatesse investeerijad peaksid muretsema ja alljärgnevalt on lühendatud kujul ära toodud ka temaga läbi viidud intervjuu.

Küsimusele, milline on tema visioon aktsiaturgude suhtes, vastas Jim Grant, et Föderaalreserv on ühepoolselt võtnud oma ülesandeks varade hindu kuntslikult üles tõsta. Kui sa ei teeni oma säästude pealt midagi, siis oled sa sunnitud minema ja ostma endale midagi, mis genereerib sulle mingis vormis sissetuleku, aga hindadel ei lasta vabaturul kujuneda, vaid on manipuleeritud madalate intressimäärade poolt.

Grant räägib, et mõned kuud tagasi seisis Föderaalreservi eesistuja Ben S. Bernanke CNBC kaamerate ees ja ütles, et Russell 2000 teeb uusi tippe. Granti sõnul kõlas Bernanke nii nagu oleks indeksi tõus tema teene. Nii nagu mitte kunagi varem (mõne erandiga) on Fed täna võtnud endale sellel  pulliturul korraldaja rolli ja tahes-tahtmata tekib küsimus, mida nad teevad siis, kui aktsiad peaksid oluliselt kukkuma. Granti arvates on mõnede  firmade nagu Wal-Mart, Cisco Systems ja Johnson&Jonhsoni aktsiad odavad, aga üldiselt rääkides on hinnad siiski kõrged.

Granti käest küsiti ka, mida oleks tema majanduskriisi ajal teinud, kui ta oleks olnud Bernanke asemel ja Grant vastas, et ta oleks ilmselt lahkumisavalduse andnud, kuid lisas kohe, et tema usub turumehhanismi ning ütleb, et tema arvates sekkuti sellesse kriisi liigselt ning tegelikult oleks pidanud laskma mõnedel suurtel firmadel kukkuda või isegi paljudel suurtel firmadel.

Praegune lähenemine on aeglane ja inetu ning peaks ka olema humaansem, kuna annab meile aega asju läbi mõelda ning raskustega tegeleda. Kuid Grant kahtleb selle inimlikkuses, viidates kõikidele neile äsja kooli lõpetanud noortele, keda ei oota ees mitte midagi ning kohutav 9%-line töötus, mis liigub parimal juhul ainult külgsuunas.

Dollarist rääkides ütles Grant, et nõrk dollar on küll hea ekspordile, aga kui maailm kaotab dollari vastu usalduse nõrgestab see ka oluliselt USA finantspositsiooni . Ta usub, et kui investor peaks dollari suhtes usu kaotama, siis dollarit asendada saab ainult kuld.

Grantilt küsiti, kuhu ta soovitab investoritel oma raha panna ja tema sõnul on hetkeolukord paraku selline, et tegelikult on kõik liiga kallis ning kaldub arvama, et järgmine kriis ei lase ennast kaua oodata, kuna kriiside intervallid on muutumas aina lühemaks. Grant ütleb, et üks võimalus oleks osta valitsuse võlakirju. Sellega ei teeni küll sisuliselt midagi, aga  sa tahad seda raha siis, kui asjad muutuvad odavamaks, aga praegu on kõik, kuhu võiks investeerida, kas ebahuvitav või liiga kallis.

Lõpetuseks ütleb Jim Grant, et kuna Fed on nüüd meelitanud inimesi aktsiaid ostma ja sealhulgas ka mitmeid hobiinvestoreid, siis on Fedil ka moraalne omandiõigus aktsiaturule. Polegi oluline, kas aktsiaturg omab Fedi või vastupidi, aga nad on nüüdseks liigselt omavahel läbipõimunud. Granti sõnul ei saa Bernanke näiteks 20%-se languse korral lihtsalt istuda ja öelda, et ma tahan nüüd karuturgu ehk nüüd on ta kõigi mitteprofessionaalidest investorite ees moraalselt vastutav ja tema arvates on valitsus sunnitud tulema välja ka QE3-ga ja tuleb ka veel järgmistega, kui see peaks vajalikuks osutuma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon