China Fire & Security - kahtlaselt kasumlik Hiina ettevõte - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

China Fire & Security - kahtlaselt kasumlik Hiina ettevõte

Kristjan Kaar

30.05.2011 15:01

Käimasoleval aastal on erinevate pettusskeemidega paljastatud mitmeid USA börsidel kauplevaid Hiina ettevõtteid ja ADRe (American Depository Receipt). Ettevõtete strateegia on pahatihti tähendanud vaba raha ülehindamist vähese tulubaasi, kapitalikulutuste ning kahtlustäratavalt madala tootmisvarude käibe juures.

Kuigi USA finantsinspektsioonile (SEC) on silma hakanud märkimisväärselt enam ettevõtteid, siis nimekamad on neist Longtop Financial Technologies (LFT), Universal Travel Group (UTA), China MediaExpress Holdings (CCME), China Agritech (CAGC) ja RINO International (RINO). Olgu öeldud, et tänaseks on nimetatud ettevõtete aktsiatega vähemalt aeganõudva uurimisprotsessi ajaks kauplemine peatatud.

Skeeme lähemalt analüüsides selgub, et suur osa pettuses kahtlustatavaid ettevõtteid said USAs noteeritud tänu sealsele seadusandlusele, mis võimaldas korraldada RTO (reverse takeover) või RM-i (reverse merger) ilma detailse dokumentatsioonita, et kiirendada kauplemiseni viivat protsessi. Sisuliselt tähendavad terminid RTO ja RM, et eraettevõte kas ostetakse üle või ühendatakse juba börsil kaupleva ning seega finantsinspektsiooni kriteeriumid täitnud ettevõttega, mistõttu avatigi USA börside uks mitmetele Hiina ettevõtetele ilma, et nad oleksid olnud kohustatud täitma põhjaliku S-1 aruande.

Alloleval graafikul on kujutatud Chinarto indeks ehk teisisõnu USA börsidel kauplevate RM-i läbinud Hiina ettevõtete turukapitalisatsiooniga kaalutud keskmine indeks. Hiinas tegutsevate ettevõtete populaarsust enne 2010. aastat kinnitab fakt, et indeks tõusis 2009. aastal 8 kuuga ca 240%. Möödunud aasta alguses avastatud esimesed pettusskeemid andsid aga märku, et sarnast strateegiat võib kasutada oluliselt enam ettevõtteid, mis muutis nii-öelda pettuse kahtlusega ettevõtete aktsiate lühikeseks müümise omaette investeerimisstrateegiaks. 2010. aasta novembrikuust saati on indeks langenud ca 52%. Viimastel kuudel on aga pärast head tootlust mitmed investeerimisfondid riskide maandamiseks asunud hoopis ostma USA börsidel noteeritud Hiina ettevõtete aktsiaid.

Allikas: Bloomberg.com

Üks selline näide pärineb lõppevast kuust. 20. mail teatas China Fire & Security Group (CFSG), et nad on sõlminud ülevõtmise lepingu eraettevõttega Bain Capital. Tehingu kogusummaks on ca $265 miljonit ehk $9 aktsia kohta (44%line preemia 4. märtsi sulgemishinna suhtes). 10-K majandustulemuste aruande kohaselt tegeleb CFSG temperatuuri tõusule reageerivate kuumaandurite ning automaatsete tulekustutite tootmisega – ettevõtte toodab, paigaldab ja hooldab tööstussektorile mõeldud tulekustutussüsteeme. Sisuliselt on tegemist võrdlemisi lihtsate toodetega. CFSG poolt toodetavad kuumaandurid kujutavad endast nii-öelda kaableid, mis saadavad temperatuuri tõustes signaali kustutussüsteemile. Tule puhkedes süsteem käivitub.

CFSG näol on tegu seega tootmisettevõttega, mille peamiseks eesmärgiks peaks olema efektiivne käibekapitali juhtimine ning bilanssi iseloomustavaks teguriks peaks aga olema materiaalsed põhivarad. Sarnaste ettevõtete kasumimarginaal on tihtipeale alla 10%, kuigi suurte materiaalsete põhivarade, monopoliseisuse, või innovaatiliste toodete olemasolu korral võib marginaal ka kõrgem olla. Paraku toob CFSG bilansileht esile midagi üllatavat. 2010. aasta 31. detsembriga lõppenud majandusaastal oli ettevõtte müügitulu ca $80 miljonit, kuid ettevõttel oli $150 miljonit käibevara, $100 miljonit käibekapitali ning vaid $9 miljonit materiaalseid põhivarasid. Seejuures moodustab materiaalsetest põhivaradest $0.9 miljonit masinad ja seadmed (soetusmaksumusest) ehk ettevõttel on rahalises mõistes enam kontoritehnikat (soetusmaksumusest), kui tootmiseks vajalikke masinaid ja seadmeid. Vaatamata sellele, et CFSG veebilehel ilutsevad pildid ettevõtte linnakust, siis bilansis on nende väärtuseks märgitud $7.5 miljonit (majandustulemustes ei ole liisingute kohta viidatud)  – isegi Hiinas ei ole võimalik sellise summa eest ehitada olemasolevat tootekompleksi. CFSG lühiajalisteks kohustusteks on märgitud ca $44 miljonit ehk ca 3.5 korda vähem, kui käibevarasid. Kokkuvõtvalt võib öelda, et tegemist on huvitava tootmisettevõttega, millel on sisuliselt olematul hulgal masinaid ja seadmeid, kuid tegeleb suuresti oma klientite finantseerimisega.

Kasumiaruande kohaselt on CFSG brutomarginaal 50% ning puhaskasumi marginaal ca 22%. Ettevõtte ärimudelit analüüsides tekib aga kahtlus, et võrdlemisi lihtsaid seadmeid tootev ettevõte suudab näidata sellist kasumlikkust. 24. märtsil otsustas ettevõttest lahkuda pearaamatupidaja Xiaoyuan Yuan, kuid lahkumise seletuseks on toodud isiklikud põhjused. Samas ei ole CFSG audiitorid lepingutest loobunud, mis on Hiina ettevõtete pettusskeemide avastamisel tavaks saanud. Olgu öeldud, et CFSG aktsionäride nõustajaks on palgatud Barclays Capital ning Bain Capitali nõustab Bank of America Merrill Lynch. Siinkohal tasub olla kindel, et tegingusse kaasatud investeerimispangad on mainitud „anomaaliatele“ tähelepanu pööranud ning piltlikult öeldes on selles maalitud loos mõni nurk, mida on majandustulemustest välja lugeda keeruline.

Kui aga tõepoolest CFSG on oma tootekompleksi üles ehitanud või ostnud $7.5 miljoni eest ning $0.9 miljoni väärtuses masinate ja seadmetega suudetakse genereerida $80 miljonit müügitulu aastas, siis on ilmselgelt tegu märkimisväärse tulemusega. Kuna ettevõttel on $150 miljonit käibevara, siis juhtkonna vahetuse korral ehk suudetakse ka suur osa sellest rahaks teha. Samuti on ettevõtte bilansis $28 miljonit vaba raha ehk minimaalse restruktureerimise korral on Bain Capitalil potentsiaalselt võimalik ca pool investeeringust võrdlemisi lühikese aja jooksul tagasi teenida.

Allikas: StockCharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon