Jaemüügi kasvu toetas suurenenud mootorikütuse müük - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaemüügi kasvu toetas suurenenud mootorikütuse müük

Nils Vaikla

31.05.2011 10:58

Aprillikuu jaemüük kasvas aastaga 8%, mis viitab sisenõudluse taastumisele ja tarbijate suurenenud kulutustele. Jaemüük kasvas peaaegu kõikides kaubagruppides, kuid ligi poole avaldatud kasvumäärast andis hüppeliselt suurenenud mootorkütuse jaemüük. 

Eesti kaubandusettevõtete jaemüük kasvas aprillis püsivhindades aastaga 8%. Jaemüügikasv on pärast eelmise aasta lõpus aset leidnud tõusu ning aasta alguse nõrkust nüüdseks uuesti hoo sisse saanud ning on alates käesoleva aasta veebruarist püsivalt kiirenenud. Jaekaubanduse suurim kaubagrupp ehk toidukaupade ja jookide müük näitas aprillis üle pika aja taas väikest kasvu ning seda hoolimata oluliselt kerkinud hindadest. Mootorikütuse jaemüük hüppas üllatuslikult aprillis aastaga 27%, jooksevhindades oli kasv aga koguni 40%. Suurimatest kaubagruppidest näitas kiiremat aastast kasvu veel tööstuskaupade müük, mis kasvas aastaga 18%.



Aprillikuu jaemüügi suurenemine oli ootuspärane, kuid 8%-ni küündiv kasvumäär oli mõnevõrra üllatav. Ühelt poolt räägib see sisenõudluse kiirest taastumisest, kuid olulise panuse andis kasvu ka mootorikütuse müügi suurenemine. Mootorikütuse jaemüük moodustab jaemüügist ligi viiendiku, mistõttu viimase välja jättes kasvas aprilli jaemüük märtsikuuga sarnases kasvutempos ehk aastaga ca 5%.

Kaupade jaemüük kosub majanduslanguse põhjadest peamiselt kasvanud hõive toel. Registreeritud töötus oli aprillis keskmiselt kolmandiku võrra eelmise aasta näitajast madalam, mis on seeläbi suurendanud tarbimist ning jaekaubandusettevõtete käivet. Ehkki tarbijate kindlustunnet on kahandanud kiire hinnatõus, siis kindlustunde indikaator püsib sellest hoolimata kõrgetel tasemetel. Kaubandusettevõtted on samuti tuleviku osas positiivsed, nimelt kaubandussektori kindlustunne kasvas mais veelgi ning on hetkel juba 2007. aasta tasemetel. Tööpuuduse langus ning kindlustunde tõus indikeerib jaemüügi tugevat kasvu ka järgnevatel kuudel.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon