Gazprom pakub soodsat võimalust panustada Venemaale - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Gazprom pakub soodsat võimalust panustada Venemaale

Mikk Taras

03.06.2011 11:10

Shutterstock

Third Millennium Russia fondijuhi John Connori sõnul on absurdne, kui Venemaale investeeriv fondi ei omaks praegu Gazpromi. Connor pole alati olnud seda meelt. Positiivse nägemuse on ta ettevõtte suhtes võtnud alles hiljuti ja sama on teinud ka paljud teised mainekad fondid.

Venemaa gaasigigant on suurim investeering ka tuntud GMO Emerging Markets ja DFA Emerging Markets Value fondides. Järgnevalt vaatame lühidalt, mis investoreid riigi poolt kontrollitava Gazpromi puhul paelub?

Viimastel kuudel on fondijuhtide huvi Gazpromi aktsia vastu suurendanud kaks ootamatut sündmust. Esiteks puhkesid energiasaadusi eksportivates Lähis-Ida riikides vägivaldsed meeleavaldused, mille taustal näivad Venemaalt tulevad gaasitarned rohkem turvalisemad. Teiseks muutis Jaapani Fukushima tuumajaamas toimunud plahvatus arenenud riigid tuumaenergia suhtes skeptiliseks. Peamise alternatiivina tuumaenergiale on mitmetes riikides mõeldud maagaasi importimisele, mis on jällegi vesi Gazpromi veskile.

Gazpromi tegevjuhi Alexei Milleri sõnul oli nii Lähis-Ida rahutuste kui Fukushima tuumajaama plahvatuste mõju nende tulemustele koheselt näha. Gazpromi maagaasi eksport kasvas aprillis 20% ja mais 30% võrreldes eelmise aastaga. Milleri sõnul eksporditakse praegu Euroopasse sama palju maagaasi kui talvekuudel.

Kasvav maagaasi nõudlus eksportturgudel ja ka Venemaal  sundis Gazpromi kolmapäeval tõstma selle aasta tootmismahuprognoosi 519 miljardi kuupmeetrini, mis on umbes 10 miljardit kuupmeetrit eelmisest aastast suurem.

Kokku kuulub Gazpromile 33 triljonit kuupmeetrit tõestatud maagaasireserve. Selliste koguste juures on Gazpromil küllaga võimalusi suurendada gaasi eksporti nii Euroopasse kui Aasiasse. Suvel peaks Gazprom sõlmima koostöölepingu Hiina energiahiiu PetroChinaga, kellega koostöös plaanitakse rajada uued Hiinasse minevad gaasitorud. Eelmisel aastal tarbis Hiina 108 miljardit kuupmeetrit maagaasi, kuid vajaminev kogus peaks Hiina valitsuse prognooside järgi kümnendi lõpuks kolmekordistuma.

Kuna Venemaa valitsus otsustas eelmisel aastal Gazpromi tegevust maksustada, jäi ettevõtte aktsia hinnatõus võrreldes ülejäänud toorainesektoriga tagasihoidlikuks. Ka viimastel kuudel on Gazpromi aktsia jätkanud langust, kuna Venemaa rahandusministri Aleksei Kudrini sõnul plaanitakse maavarade  ekstraheerimisele kehtestatud maksu (mineral extraction tax) järgmisel aastal veelgi tõsta.

Teiseks takistavad Gazpromi aktsia hinnatõusu kasvad kapitaliinvesteeringud, mis hakkavad investoritele meelde tuletama kriisieelset Gazpromi, kus ettevõtte vaba rahavoog oli hoolimata energiabuumist negatiivne. Gazprom asejuhi Alexander Ananenkovi sõnul võivad emaettevõtte kapitalikulutused sellel aastal suureneda 45% võrra RUB 1180 miljardini. Nõukogude-aegsete gaasiväljade aktiivsem uuendamine peaks kestma veel aastaid ja kapitalikulutuste vähenemist võib oodata alles selle kümnendi keskpaigas.

Eelnevalt mainitud probleemid kajastuvad aga suuresti Gazpromi aktsia hinnas, mistõttu on mitmed mainekad fondid hiljuti aktsiat soetama hakanud. Sama meelt on ka analüüsimajad, kellest 14 soovitavad aktsiat osta, 3 hoida ja kõigest 2 müüa. Morgan Stanley toob esile, et Gazpromi väärtus on kõigest 1.4x tõestatud ja tõenäolisi reserve.

Allikas: Morgan Stanley

Ka traditsiooniliste suhtarvude järgi näib Gazprom kindlasti üks atraktiivsemaid energiaettevõtteid. Ettevõtte eest tuleb välja käia umbes 5x konsensuse poolt oodatavat selle aasta kasumit, samal ajal kui ülejäänud Venemaa nafta- ja gaasiettevõtete kauplevad 5.7-21.1x oodatavat selle aasta kasumit.

Investoritele, kellel on Venemaa arengusse usku ja kes näevad maagaasi hindasid liikumas tulevikus ülespoole, võib Gazpromi aktsiale kindlasti huvitav valik olla. Gazpromi suurust arvestades tähendab  ettevõtte aktsia ostmine panust kogu Venemaa energiasektorile, mis hiljutiste globaalsete sündmuste taustal on vähemalt paljudele mainekatele fondidele positiivsemalt silma jäänud.

Gazpromi investeerimise peamised riskid on energiahindade korrektsioon,  uue majanduslangusega kaasnev maagaasi nõudluse vähenemine ja loomulikult  äärmiselt kõrge poliitiline risk.

Gazpromi aktsia kaupleb Venemaal sümboliga GAZP.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon