Doug Kass: See on kauplemissardiinide turg - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Doug Kass: See on kauplemissardiinide turg

Nelli Janson

07.06.2011 10:32

Shutterstock

Möödunud nädal pakkus ilmselt teatavat meelerahu kõikidele karudele, kes juba mitu kuud on rääkinud sellest, et USA turg on üleostetud ning enamike aktsiate hinnataseme toetuseks napib argumente. Võlakriisi süvenemine Euroopas ja halvad uudised USA tööjõuturult andsid lõppenud nädalal valitsemisohjad müüjate kätte. Kuidas ennast sel turu positsioneerida, oskab ehk nõu anda pikaajalise turukogemusega fondijuht Doug Kass.

The Street veebilehel kirjutab, Kass, et lõppenud nädala kolmapäeval nähtud müügisurve oli nende investorite jaoks, kes olid veendunud majandused vaikse kuid stabiilse taastumise meelt,  kohtumine reaalsusega. Kass juhib tähelepanu  kõige silmatorkavamatele märkidele kolmapäevasel turul. Esiteks tekitas sügav nõrkus pangaaktsiates koos aina süveneva topeltpõhjaga elamuturul äratundmise, mille eest Kass hoiatas juba mõned nädalad tagasi. Positiivse nägemusega investorid küll märkavad nüüd, kui väikeseks on kahanenud elamuturu osa majanduskasvust, aga Kass lisab veel juurde, et tema arvates on elamuhindadel mitmekordne mõju majandusele ning nõrgestab tarbijausaldust, jaekaubandust ja investeerimist, rääkimata sellest kahjust, mis nõrk kinnisvara turg tekitab pangandussektorile.

Kassi sõnul on majandus siiani siiski taastunud valitsusepoolsel toel ja ilma selle toetuseta ootab meid ees ebaühtlane kasvutrajektoor, kuid sellegipoolest on tema arvates süsteemis likviidsust piisavalt palju, et vältida topeltpõhja. Ärisektoril on olnud ebaproportsionaalselt suur roll taasutmisel, kuid ettevõtlussektor on siiski ainult üks osa sellest ja Achilleuse kannaks jääb ikkagi tarbija ning muudab majanduse kosumise väga haavatavaks.

Maksupoliitika, mille eesmärk on kärpida ettevõtete kasumeid tundub olevat nüüd vältimatu ja praegune tugevus majanduses, ettevõtete kasvavad kasumid ning tootmisbuum võib osutuda lühiajaliseks nähtuseks.

Enamus investoreid on Kassi sõnul uimastatud aktsiahindade kiirest tõusust ning ignoreerivad tsüklilisi riske. Paljudele fondijuhtidele on saanud lühikeseks müük lausa sõimusõnaks ja seda vaatamata mitmetele hoiatavatele märkidele möödunud kuul, mis näitab, et pullituru jalgealune hakkab nõrgenema.

Kuni kolmapäevani tervitati nõrke majanduslikke näitajaid kui uudiseid, mis lisavad kolmanda abipaketi näol turule likviidsust. Kass aga ütleb, et tema siiralt kahtleb QE3 tulemises. Ta ütleb, et olukord võrreldes aastaguse ajaga on teistsugune. Erinevalt eelmisest suvest on poliitiline huvi QE3 vastu väiksem ja lisaks sellele kaheldakse ka QE2 kasuteguris. Mure USA riigivõla pärast on võimendunud ja märtsis andis Standard&Poor`s riigivõla suhtes ka omapoolse hoiatuse.

Kuigi Kass ei usu QE3 tulekusse, siis ajalugu kipub ennast kordama ja seetõttu tasub minna tagasi aastasse 2010 ja vaadata, mis toimus turgudel peale QE1 lõppemist ja enne üllatuslikku QE2 algust. Siis käitusid aktsiad halvasti, eriti energia- ja tehnoloogiasektoris ja S&P500 kukkus 12%. Kuld tõusis $1240 tasemeni ja nafta kukkus $10 barreli kohta, kukkudes $75 peale.

Kassi sõnul ei kuku meie investeerimismaailm kokku ja tema usub, et madalad intressimäärad jäävad madalaks veel pikaks ajaks, kuid tema vaatenurgast võetuna on aktsiaturg hetkel siiski kergelt ülehinnatud. Kass ütleb, et nii ülespoole kui ka allapoole liikumise võimalused on hetkel üsna identsed ning antud turg sobib opportunistlikule kauplejale kõige paremini.

Kass nimetab praegust turgu kauplemissardiinide turuks, viidates sellega loole, mille rääkis oma raamatus „Safety of Margin“ fondijuht Seth Klarman. Lugu ise on järgmine: ühel päeval kadusid sardiinid oma traditsioonilisest elupaigast ja toormekauplejad ajasid sardiinide hinnad üles ning siis ilmus ostja, kes otsustas endale lubada kalli eine ning avaski ühe purgi ja asus sööma. Peale söömist ta haigestub ja pöördub müüja poole kaebusega, et need sardiinid on halvaks läinud ja müüja vastab selle peale, et te ei saa aru- need ei ole söömiseks mõeldud sardiinid, need on kauplemissardiinid. Ehk siis on tänane turg kauplejate mitte „osta ja hoia“ investorite turg.

Kassi sõnul pole hetkel mitte ühtegi kindlasuunalist trendi ning ta usub, et S&P500 jääb kõikuma 1250 ja 1350 taseme vahele. Ta usub jätkuvalt, et võrreldavad tingimused 2010. aasta novembrikuu korrektsiooniga pole veel paigas. Kassi muutuks positiivsemaks, kui ta näeks, et raha hakkaks turvalisemast aktsiatest välja voolama (defensive stocks) ja ning tehniline pilt üldiselt muutuks paremaks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon