Tarbijahindade kasvutempo mais aeglustus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tarbijahindade kasvutempo mais aeglustus

Nils Vaikla

07.06.2011 11:20

Tarbijahinnad kerkisid toidukaupade kallinemise toel mais 5,4% ning olid vastavuses meie ootustega. Kuises võrdluses võis täheldada inflatsioonitempo raugemist. Ootame aastase hinnakasvu aeglustumist sügise poole.

Võrreldes eelmise aasta maiga kergitas inflatsiooninumbrit 12% võrra kallinenud toit, mis andis poole tarbijahinnaindeksi tõusust. Alusinflatsioon ronis mais 2% tasemele, mis on mõnevõrra kõrgem kui 12 kuu keskmine 1,8%-ne näit. Samas kuises võrdluses alanes mais inflatsioonitempo võrdlemisi oluliselt kasvades vaid 0,1%. Võrreldes aprilliga alanesid mais pisut nii toidu- kui ka transpordihinnad, mis seni olid näidanud stabiilset kasvu.

Maikuu tarbijahinnaindeksi tõus oli LHV Panga ootustega kooskõlas. Prognoosisime kuise inflatsioonitempo alanemist, kuna nii kütuse kui ka toidu hinnatõus on maailmaturul raugemas. Positiivse arenguna võib välja tuua toidu ja mittealkohoolsete jookide sesoonse hinnalanguse võrreldes aprilliga. Viimati odavnesid toidukaubad kuises võrdluses eelmise aasta augustis.



Sügise poole muutub toiduhindade võrdlusbaas kõrgemaks, mille järel on oodata tarbijahindade kasvutempo aeglustumist. Maailmaturul on toiduhinnad käesoleval aastal liikunud külgsuunas ning mais võis täheldada isegi protsendist langust. Ka naftahind on stabiliseerunud ning oodatakse tootmismahtude suurendamist. Selline areng osutab stsenaariumile, et globaalne toormehindade tõus on peatumas, mille mõjud jõuavad kerge viitajaga ka Eestisse. Prognoosime inflatsiooni kasvu järk-järgulist aeglustumist aasta teises pooles. Kuigi sisendhindade kasvutempo aeglustub, soovivad ettevõtted tarbimise taastumise harjal tõsta kaupade ja teenuste marginaale, mis jäävad hinnatasemele survet hoidma.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon