Rahvusvahelise kasumi osakaal suurenemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rahvusvahelise kasumi osakaal suurenemas

Vallo Lees

09.06.2011 12:22

USA ettevõtete kasumid on saavutamas rekordtasemeid hoolimata üsnagi tagasihoidlikkust Ühendriikide SKP kasvust. S&P 500 ettevõtete kasumid tõusid esimeses kvartalis võrreldes aastatagusega 20.1%, mis tähendab seitsmendat järjestikust kvartalit, mil ettevõtete kasumid on näidanud kahekohalist kasvu.

25. mai seisuga oli indeksi 500-st ettevõttest oma tulemused teatavaks teinud 485 ettevõtet ning indeksi aktsiapõhine kasum ulatus $23.50-ni. Ettevõtete kasumeid ei suurenda mitte ainult kulude kärpimine vaid ka tõusnud müügitulud. Nimelt peaks indeksi käive aktsia kohta esimeses kvartalis olema $262.5, mis tähendaks 13% suurust tõusu võrreldes 2010. aasta esimese kvartaliga. Standard & Poor’s sõnul peaks käesoleva aasta aktsiapõhine kasum indeksi peale olema $94.8 ning järgmisel aastal tõuseb see näitaja prognooside kohaselt $99.44 peale.

Ettevõtete käibed ja kasumid tõusevad hoolimata sellest, et USA majandus kasvas esimeses kvartalis korrigeeritud andmetel kõigest 1.8%. Selle põhjuseks on välismaalt saadavate tulude ja kasumite osakaalu kasv. Kasumite suhe SKPsse on kõrge pea igal pool. Viimasel kümnendil on kasumite tase ületanud pikaajalist keskmist. Eriti märgatav on tõus just arenevates riikides. Morgan Stanely arenevate turgude aktsiastrateegi Jonathan Garneri sõnul ulatub börsikaubeldavate ettevõtete kasumite suhe SKPsse 3%-ni, 1990-ndatel jäi vastav näitaja allapooles 1% piiri. Selline strukturaalne muutus võib kaasa tuua ka kasumite osakaalu suurenemise arenenud riikides, kui sealsed ettevõtted suudavad säilitada arenevatelt turgudelt teenitava kasumi osakaalu. Alljärgnev joonis illustreerib ettevõtete kasumite suhet globaalsesse SKPsse (roheline joon) ning USA ettevõtete välismaalt teenitud kasumite suhet USA sisemajanduse koguprodukti.

Allikas: Morgan Stanley

Kusjuures kasumi osakaalu suurenemise taga ei ole ainult globaliseerumine. Suurenev rahvusvaheline kaubandus iseenesest ei tähenda kasumite osakaalu suurenemist. Kuigi selle tulemusena on USA ettevõtetel võimalus võita turuosa välismaistel turgudel, tähendab see ka seda, et välismaised ettevõtted suurendavad USAst saadud kasumite osakaalu. Ning nagu järgmiselt jooniselt näha, siis nii ongi juhtunud. USA ettevõtete kasumiosa USAs teenitud kogukasumist on vähenenud. Seda näitab rohelise ja kollase joone vahel, sest juhul kui kogu USAs teenitud kasum kuuluks USA ettevõtetele jooned kattuksid. Kui veel 20 aastat tagasi kuulus pea kogu USAs teenitud kasum ka selle riigi ettevõtetele, siis nüüd teenivad välismaa ettevõtted USAst ca 2% SKP ulatuses kasumit. Samas on USA firmade poolt välismaalt teenitud kasum kodumaise kasumiosa kahanemise üles kaalunud. USA ettevõtete rahvusvahelistelt turgudelt teenitud kasumi osakaal globaalsetest kasumitest on alates 1992. aastast olnud tõusutrendis, olles praegu ca 20%.

Allikas: Morgan Stanley

Muidugi on USA vaatevinklist kasumeid mõjutanud ka nõrgenenud dollar. Eeldades kõikide teiste tingimuste samaks jäämist tähendab nõrgenev dollar välismaalt saadud kasumite osakaalu suurenemist. Alljärgneval joonisel on toodud ettevõtete väljastpoolt USAd saadud kasumite suhe kogukasumisse. Kollase joonega on toodud rahvusvahelise kasumi osakaal arvestamata dollari nõrgenemist ning rohelise joonega on toodud osakaalu dünaamika arvestades USA dollari muutust.

Allikas: Morgan Stanley

Seda, millist efekti nõrk dollar USA kasumitele omab sõltub just nimelt vaatenurgast. Nagu eelnevalt välja toodud, siis nõrk dollar tähendab välismaiste kasumite kasvu. Kallinevate valuutade poolt vaadatuna vähendab nõrgenev dollar USAst teenitud kasumeid. Mõlemal juhul mängib välismaalt saadud kasum olulist rolli, kuid see, kuidas see mõjutab kogukasumit on üsnagi erinev. Samuti sõltub vaatenurgast see, kuidas tootlusi tajutakse. Vaadates näiteks S&P 500 tootlust dollarites, on taastumine alates 2009. aasta põhjast olnud väga korralik ning indeksi väärtus on 2007. aasta tippudest ca 25% väiksem. Kuid välismaiste investorite silmis on indeks 40% antud tipust allpool. Ning kui korrigeerida seda veel inflatsiooniga on S&P 500 indeks 2007. aasta tipust isegi 55% kaugusel.

Allikas: Morgan Stanley

Bank of America Merrill Lynch nõustub, et välismaalt teenitud kasumi osakaalu kasv on osaliselt tulenenud ka tänu nõrgemale dollarile, kuid selle üleüldine mõju on väike ning ülehinnatud. Kõige rohkem mõjutab kasumit ja eksporti siiski lõppnõudlus. Analüütikute hinnagul tuleb ca 40% S&P 500 ettevõtete kasumitest välismaalt, kusjuures sellest omakorda 30% välisvaluutades. Näiteks nafta- ja tehnikatoodete hinnad on sõltumata asukohast tavaliselt dollarites. Analüütikute sõnul moodustab 30%-ist välisvaluutas tulenevast kasumist 15-20 protsendipunkti Euroopa valuutad nagu euro, naelsterling, frank ja 5 protsendipunkti jeen.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon