Eesti kv1 majanduskasv oli Euroopa kiireim - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti kv1 majanduskasv oli Euroopa kiireim

Nils Vaikla

09.06.2011 12:17

Täpsustatud andmetel kasvas Eesti SKP esimeses kvartalis 8,5% algse 8% asemel. Kasvu vedas varude suurenemine, mis näitab, et ettevõtted usuvad aasta jooksul tellimuste ja müügikäibe suurenemisse. Lisaks sellele süvenes eratarbimise kasvutrend kvartali jooksul veelgi.

Statistikaamet täpsustas täna esimese kvartali Eesti SKP kasvunumbrit, mille kohaselt majandus kasvas aastaga 8,5%. Varem avaldatud andmetega võrreldes tõsteti SKP kasvumäära 0,5 protsendipunkti võrra, seega majandus kasvas aasta algul viimase nelja aasta kiireimas tempos. Eesti näitas esimeses kvartalis ka Euroopa riikidest kiireimat kasvu. Tabeli etteotsa mahtusid veel Leedu (+6.8%), Rootsi (+6.5%) ja Soome (+5.8%). Kvartaalne sesoonselt korrigeeritud SKP kasv oli 2,4% ehk mõnevõrra kiirem kui eelmises kvartalis näidatud 2,3%. Kiiret tõusu näitas sisenõudlus (+12,7%) ning seda põhiliselt varude suurenemise toel. Eratarbimise ja investeeringute kasvutrend jätkus ning süvenes kvartali jooksul veelgi. Ehkki sisenõudlus on elavnenud just tänu välisnõudluse suurenemisele, siis netoekspordi panus SKP kasvu oli eelmise kvartaliga võrreldes väiksem.  



Varude kasv võib majanduses viidata nii leigemaks muutunud nõudlusele kui ka eelseisvale majandusaktiivsuse tõusule. Praeguses majanduse kasvufaasis on varude niivõrd märkimisväärne kasv on tõlgendatav pigem positiivse signaalina, mis näitab, et ettevõtted usuvad lähitulevikus tellimuste ja müügikäibe suurenemisse. Sarnast arengut nägime ka eelmise aasta teises ja kolmandas kvartalis.  Majanduskliimat peegeldav majandususaldusindeks liikus esimeses kvartalis tõusvas joones ning on hetkeks jõudnud kõrgeimale tasemele alates 2007. aastast Varusid on suurendamas eelkõige tootmisega tegelevad ettevõtted, kes näevad tugeva välisnõudluse püsimist. Tööstusettevõtete hinnang järgneva kolme kuu eksporttellimustele püsis aprillis kõrgetel tasemetel.

Kapitali kogumahutuvus põhivarasse kasvas esimeses kvartalis aastaga 12% ehk sarnases tempos eelmise kvartaliga. Kasvu taga on valdavalt veondusega, kuid ka teisi tegevusalasid esindavate ettevõtete investeeringud transpordivahenditesse, mis aastaga on kolmekordistunud. Eratarbimise kasv kiirenes samuti ning ületas mõnevõrra ka meie ootusi. Tarbimise suurenemise panus SKP kasvu oli 2,7 protsendipunkti. Kodumajapidamiste kulutused on aastaga võrreldes tõusnud peamiselt tänu kerkinud keskmisele palgale ning tugevale tarbijakindlusele.

Tõenäoliselt järgnevatel kvartalitel SKP kasv nii kiiret tõusu enam ei näita, kuna madala võrdlusbaasi efekt hakkab tasapisi kaduma. Kuna kriisist taastumine on juba mõnda aega kestnud, siis on majandus liikumas stabiilsemasse kasvufaasi. Usume, et eratarbimise kasv liigub tõusvas joones ning majanduse kasvuallikaks saab lisaks töötleva tööstuse ettevõtetele ka siseturule orienteeritud ettevõtted, mille märke oli näha juba ka esimeses kvartalis. Sel põhjusel on majanduskasv muutumas aina enam laiapõhjalisemaks.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon