Pilk eurole roosilise päikseprillita - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pilk eurole roosilise päikseprillita

Mikk Taras

10.06.2011 10:38

Shutterstock

Võlakriisi ajal euro liikumist dollari vastu vaadates võib tunduda, et olukord ei ole sugugi murettekitav. Paraku jätab see eurotsooni võlakriisist vale mulje, kuna ühisvaluutat võrreldakse väga nõrga vastasega.

Finantsturgudel enim jälgitav euro ja dollari kurss ei ole tõusnud küll kriisieelsele tasemele 1.60 dollari juurde, kuid on sellegipoolest teinud viimase aastaga võimsa ralli 1.2 tasmelt 1.5 taseme lähedale. Euro tugevus võib tunduda hämmastav ajal, mil suured Lõuna-Euroopa riigid on pankrotiäärel. Seda enam, et mitmete ostujõu näitajate järgi nagu The Economisti Big Mac indeks on euro liiga kallis.

Suuresti peitub euro tugevuse põhjus dollari nõrkuses. Teisisõnu on tegu valuutapaariga, kus kordamööda näivad ühe valuuta probleemid suuremad kui teise. Viimase aastaga on vähem halvem valuuta olnud euro, sest erinevalt euroalast, kus probleemid on eelkõige äärealariikides, näib kogu USA majandus jätkuvalt tasakaalustamata.

Dollari pikaajalise probleemina saab esile tuua suurt jooksevkonto puudujääki. See tähendab, et ameeriklased impordivad rohkem kaupa kui ekspordivad (riigist voolab raha välja). Olukorda peaks kompenseerima investeeringute sissevool, kuid suure tööpuuduse ja väljasurnud kinnisvaraturu tõttu ei tundu Ameerika investeerimiseks piisavalt huvitav paik. Euroalas töötab sakslaste ekspordimootor seevastu suurepäraselt, mistõttu on eurotsooni jooksevkonto tasakaalus ja väline finantseerimisvajadus madalam.

Teiseks pidurdab dollari taastumist USA majanduse vaevaline taastumine kriisist, sest riik peab ilmselt intressimäärasid veel mõnda aega nullilähedal hoidma. Samal ajal on Euroopa Keskpank (ECB) sunnitud kiiresti kasvavat Saksamaa majandust jahutama. Inflatsioonisurve ohjeldamiseks alustati aprillis uut intressimäärade tõstmise tsüklit. Neljapäeval toimunud pressikonverentsil viitas ECB president J.C Trichet, et Euroopa Keskpank plaanib teha oma järgmise baasintressimäära tõstmise juba lähikuudel. Kõrgemad intressimäärad tähendavad kõrgemat tootlust ka hoiustajatele, mistõttu toetab ECB rangem rahapoliitika eurot võrreldes dollariga.

Euro olukorra jaoks parema pildi saamiseks võib seda lisaks dollarile võrrelda traditsioonilise „safe haven“ valuutana tuntud Šveitsi frangiga. Viimase paari aastatega on euro Šveitsi frangi suhtes järsult allapoole liikunud ja kaupleb ajaloo põhjades. Lisaks on euro võlakriisi käigus madalamale liikunud ka teiste fundamentaalselt tugevamate valuutade nagu näiteks Rootsi krooni suhtes.

Allikas: Yahoo!Finance

Teine märk euro nõrkusest on kulla hind, mis on tõusnud eurodes kõigi aegade tippu. Kui osaliselt on selle taga kasvavad inflatsiooniootused, siis kindlasti ei tasu alahinnata ka mure euroala ühisvaluuta tuleviku pärast.

Seega finantskriisi järel eskaleerunud euroala võlakriis on andnud ühisvaluutale suurema tagasilöögi, kui EUR/USD seda näitab. Samas tunnistavad hetkel ka paljud pikaajalised dollari suurimad kriitikud, et pessimism greenback'i suhtes on nõnda suur, et dollarit ootab ees lühiajaline ralli. Näiteks on dollarile tõusule panustanud enda sõnul selle suurim karu Jim Rogers. Mitmete fundamentaalsete näitajate järgi tundub dollari võimalik põrge aga lühiajaline ja kui euroalas suudetakse suuremad võlakriisi doominoklotsid püsti hoida, siis peaks meie ostujõud vähemalt dollari suhtes kasvama. Mitmete tugevamate valuutade suhtes oleme aga suuresti oma ostujõudu juba kaotanud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon