Research In Motion - musta marja must tulevik - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Research In Motion - musta marja must tulevik

Kristjan Kaar

21.06.2011 11:13

Research In Motion (RIMM) ehk tuntud BlackBerry nutitelefonide tootja avaldas FY2012 esimese kvartali tulemused 16. juunil pärast USA aktsiaturgude regulaarset kauplemisaega. Kui RIMM-i 2009. aasta neljanda kvartali globaalne nutitelefonide turuosa oli veel üle 20%, siis tänaseks on see kahanenud ca 14%-le. Paraku ei ole ka tuleva poolaasta prognoosis positiivseid märke.

Eelmise aasta 27. septembril tegi debüüdi RIMM-i tahvelarvuti PlayBook, mille turule toomiseks eraldati tohutult kapitali ning inimressurssi. Ettevõtte jaoks uue ning konkurentsitiheda turu vallutamise katse vaatamata hilinemistele, praakidele ja kriitikale aegsasti vilja kandmas (1. kvartali käigus müüdi 500 000 seadet) - tahaplaanile on aga jäetud põhitoodete ehk nutitelefonide arendus. Tagantjärele tarkus, kuid mõneti läbimõtlematu strateegiamuutus on valusasti kätte maksmas – tahvelarvutite esitlemisest saati on RIMM-i aktsia läbinud ca 45%-lise korrektsiooni.

RIMM teenis esimeses kvartalis kasumit $1.33 aktsia kohta, mis ühtis korduvalt allapoole korrigeeritud konsensuse prognoosiga. Head uudised seal ka lõppesid. Müügitulu ulatus $4.9 miljardile vs konsensuse poolt oodatud $5.2 miljardit. Majandusaasta esimese veerandiga ostsid kliendid 13.2 miljonit nutitelefoni – ettevõte ise oli oodanud ca 13.5 – 14.5 miljoni seadme müüki. Q-o-q baasil arvestatuna soetasid kliendid 1.7 miljoni võrra vähem telefone, mistõttu vähenes ka riistvara pealt teenitud müügitulu 78%-le kogutuludest (vs 4. kvartali 81%). Aktsiahinna languse tingis suuresti aga ettevõtte alla ootuste nägemus tulevikust. Käimasoleva majandusaasta aktsiapõhise kasumi prognoosi langetas RIMM varasema $7.50 pealt koguni $5.25 - $6.00 peale.

RIMM-i geograafiline müügitulu jaotus

Allikas: Raymond James Research

Kui tugineda analüütikute prognoosidele, siis 90% RIMM-i ärikasumist pärineb tuleval kvartalil tarkvara ning teenuste segmentidest. Teisisõnu, seadmete üksus on kasumirida silmas pidades olulisust kaotamas, mis ei ole aga pikemas perspektiivis kahjuks jätkusuutlik. Näiteks tarkvara segmendi tulud on tihedalt seotud BlackBerry Enterprise Server (BES) litsentsidega, mida müüakse äriklientidele, kes aga omakorda eelistavad üha enam teisi telefonitootjaid. Teenuste segmendi tulud saadakse teenusekandjatelt, mis maksavad ettevõttele kindla protsendi klientide 3G võrguteenuste kasutamise eest saadud kuisest tasust. Paraku tähendab mainitud strateegia olulist konkurentsieelist Androidi kasutavatele telefonitootjatele, mis on ühtlasi ka RIMM-i suurimad konkurendid. Nimelt on RIMM ainuke telefonitootja USAs, mis nõuab teenusekandjatelt 3G lahenduste eest kompensatsiooni. Vastupidiselt RIMM-ile maksab Google teenusekandjatele protsendi ostetud aplikatsioonide tuludest (Apple maksab 70% saadud aplikatsioonide tuludest arendajatele). Sisuliselt piirab RIMM-i lahendus teenusekandjate huvi müüa BlackBerry nutitelefone, mis on praegusel hetkel piltlikult öeldes nagu õli tulle valamine - nõudluse suurendamiseks oleks hädasti vaja laieneda uutele teenusekandjatele.

RIMM-i üksuste osakaal protsentuaalsena ärikasumist

Allikas: Goldman Sachs Research

RIMM-i tootevalik on eriti viimase aasta jooksul ajale jalgu jäämas – turupositsiooni säilitamiseks oleks viimane aeg uuendada tootevalikut. Ka siin valmistas ettevõte pettumuse. RIMM-i uued BlackBerry 7.0 tarkvaral töötavate nutitelefonide arendusega ei jõuta analüütikute hinnangul lõpule enne käimasoleva aasta septembrit (reegliks kujunenud viivitusi arvestades ei ole ka see väga tõenäoline) ehk sisuliselt lastakse käest jõulude kõrval olulise tähtsusega müügihooaeg ehk kooli algus. Klientidele tutvustatakse aga uut QNX tarkvaraga nutitelefoni alles tuleval kalendriaastal – sarnaselt Nokiaga on andunud BlackBerry kasutajad sunnitud uuenäolist telefoni ootama vähemalt 9 kuud. QNX tarkara integreerimine RIMM-i seadmetega ei ole samas möödunud ilma komistusteta. QNX tarkvara juba kasutava PlayBook kliendid on avaldanud palju pahameelt tahvelarvuti töökindluse ning kasutajasõbralikkuse üle, mille tõsidust kinnitab ehedalt fakt, et möödunud nädalal loobus Briti teenusekandja O2 tahvelarvuti müügist.

Majandustulemuste avalikustamisele järgnenud konverentsikõne käigus teatas ettevõte, et kahe CEO strateegiaga jätkatakse ka edaspidi ning tegevjuhtide omavaheline töökorraldus sujub laitmatult. Samas anti kinnitust spekulatsioonidele, et RIMM plaanib koondada töötajaid, kuid ei antud vähematki informatsiooni selle kohta, kas tegu on restruktureerimisega või mitte. Nii mõnigi ettevõtte aktsiat kattev analüütik on avaldanud tõsist pettumust tegevjuhtide suutmatuse üle anda selge ülevaade RIMM-i tulevikuplaanidest ning rääkida ettevõtte probleemidest ilutsemata. Tegevjuhid on läinud aga seda teed, et olulise sisuga küsimustele vastates nii-öelda keerutatakse ning sobimatutes kohtades rõhutatakse ettevõtte võimalikku potentsiaali.

Mida arvavad analüütikud RIMM-i aktsiast? Olgu sissejuhatuseks öeldud, et analüütikud on oma prognoose pärast kvartalitulemusi oluliselt kärpinud, mis peegeldub selgelt hinnasihtides. Alustame positiivse poole pealt. BMO Capital Markets hinnasiht on $55 (avaldatud 17. juunil) ning Barclays Capital on RIMM-i 8-12 kuu hinnasihiks määranud $52 (avaldatud 17. juunil). Credit Suisse, mis 17. juunil kattis ettevõtte aktsiat $70-lise hinnasihiga langetas selle 21. juunil $30-le. Analüüsimaja kirjutab, et kuigi ettevõtte valuatsioon (hinnasihi määramisel arvestatakse, et RIMM-i aktsia kaupleb 6x oodataval FY2013 aktsiapõhisel kasumil) on soodne, siis enne QNX nutitelefonide debüüti olukorra parenemist oodata ei maksa. Nüüd on järg aga pessimistide käes. Deutsche Bank andis 17. juunil RIMM-ile $20-lise hinnasihi ning raportis kritiseeriti vägagi teravate sõnadega ettevõtte juhtkonda. Eile ehk 20. juunil langetas Stanford C. Bernstein & Co RIMM-i hinnasihi $20 peale, Jefferies & Co katab ettevõtet $20-lise hinnasihiga ning Citigroup on oma prognoosi langetanud $25 peale.

Raymond James on RIMM-ile määranud $60 hinnasihi, milles arvestatakse, et RIMM-i aktsia kaupleb 10x FY2012 aktsiapõhisel kasumil. Tegu on ütlemata optimistliku väljavaatega, kuna ettevõtte konkurendid kauplevad tänasel päeval ca 12x FY2012 kasumil. Sisuliselt eeldavad analüütikud, et BlackBerry 7.0 tarkvara kasutavad telefonid kujunevad tohutult populaarseks ning QNX tarkvara kasutavad nutitelefonid taastavad RIMM-i kunagise turupositsiooni.

Vaatamata sellele, et RIMM on endiselt kasvatamas turuosa arenevatel turgudel, siis juhtkond seisab silmitsi tõsiste probleemidega. Tulevatel kuudel tuleb teha olulisi korrektsioone arendustegevuses, mida turuosalised ka pingsalt jälgivad. Samas ei saa ettevõtte suurust arvestades välistada, et mõne kvartali kuni aasta möödudes on RIMM tänu uutele toodetele taaskord kanda kinnitamas, mis tähendaks ka ettevõtte aktsiale olulist tõusupotentsiaali.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon