Arenevad turud IV - kallis India börs - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arenevad turud IV - kallis India börs

Mikk Taras

12.07.2011 10:00

Shutterstock

Hiina majanduse taustal jäävad paljudele märkamatuks arengud Indias, mis on küll Hiina majandusest veel suure sammu võrra maas, kuid omab see-eest ka suuremat kasvupotentsiaali.

India majandus

India valitsuse uue viisaastakuplaani järgi peaks kasvav kodumaine nõudlus India majandust tõstma 9-9.5% aastas. Ka selle aasta India valitsuse eelarve on koostatud 9%st majanduskasvu oodates. Paraku ei ole käesolev aasta alanud India majanduse jaoks nõnda tugevalt nagu valitsus ootas. Esimeses kvartalis kasvas India SKP kõigest 7.8% yoy.

Sarnaselt Hiinale võib ka India puhul ühe majanduskasvu jahtumise põhjusena välja tuua India keskpanga poolt teostatavat rangemat rahapoliitikat, et peatada hinnatõus, mis vähendab tarbijate ostujõudu ja  ettevõtjate huvi investeeringute vastu. Esimeses kvartalis kasvasid investeeringud kõigest 0.4% võrreldes aastatagusega. Tarbijate ostuhuvi aeglustumist näitab juunis 1.6% kasvanud sõiduautode müük, mis sarnaneb 2009. aasta kriisi põhjade tasemele.

Paraku püsib hoolimata keskpanga intressimäärade tõstmisest India hinnatõus jätkuvalt 9% juures.

Kõige kiiremini tõusevad Indias toiduhinnad, mis peaks juunis alanud korraliku mussoonvihma korral aeglustuma. Samas ei ole kallinevate toiduhindade põhjustajaks ainult vähene vihm. India põllumajandussektorisse on aastaid alainvesteeritud, samal ajal kui riigi rahvaarv kasvab kiiresti. Kallinevate toiduhindade vastu võitlemiseks peab riik suurendama investeeringuid põllumajandussektorisse, mis aitaks tootlikumalt viljakat maad ära kasutada.

Teiseks valmistab Indiale peavalu kõrgem naftahind, mis suurendab lisaks inflatsioonile kaubandusbilansi ja eelarve puudujääki, sest India valitsus subsideerib kütusehindu. Oodatust madalam majanduskasv ja kõrgem kütuse hind peaks India valitsuse eelarve puudujääk sellel aastal umbes 5% juurde tõstma.

Lisaks kallinevatele toidu- ja kütusehindadele püsib kõrge ka India baasinflatsioon (core inflation). Kõrge inflatsioon annab märku, et India keskpank on sunnitud edaspidi rahapoliitikat veelgi karmistama, mis omab juba aeglustavale India majanduskasvule veelgi negatiivset mõju.

Positiivse poole pealt tuleb Indiale kasuks hiljutine naftahinna korrektsioon, mis vähendab hinnatõusu survet ja aitab tasakaalustada valitsuse eelarvet. Kui ka äsja alanud mussoonvihmad peaks olema piisavad hea põllumajandussaagi jaoks, siis alaneks surve hinnatõusule veelgi ja ka India keskpank saaks peatada rahapoliitika karmistamise.

India aktsiad

Eelmisel aastal tõusis India börs kriisieelsete tasemete juurde, kuid sellega tõusu jõud rauges ja siiani on sellel aastal börs allapoole liikunud. Peamiselt on India börsil sentimenti mõjutanud makrouudised, mis on jäänud oodatust kehvemaks. Sarnaselt Sensexi indeksile on aasta algusest umbes 10% korrektsiooni teinud ka USAs noteeritud börsil kaubeldav fond PowerShares India Portfolio (PIN).

India aktsiaturg on viimastel kümnenditel kaubelnud ülejäänud arenevate turgude suhtes preemiaga. Viimastel aastatel on preemia küll vähenenud, kuid sellegipoolest kauplevad India aktsiad võrreldes teiste arenevate jätkuvalt kõrgema P/B ja P/E suhtarvudega.

Allikas: Morgan Stanley

Pikaajaliselt pakub India kasvav keskklass kahtlemata vägagi huvitavat investeerimisvõimalust. Arvestades aga tsüklilisest aeglustumisest tulenevaid riske India majanduses, ei näe me hetkel veel siiski põhjust, miks India aktsiate eest peaks võrreldes teiste arenevate turgudega kõrgemat hinda maksma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon