Valuutaturg: Fookus Kreeka parlamendihääletusel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Fookus Kreeka parlamendihääletusel

Risto Sverdlik

27.06.2011 16:45

Kreeka peaminister läbis küll eelmisel nädalal usaldushääletuse, kuid veelgi kriitilisem on sel nädalal toimuv parlamendihääletus, kus otsustatakse plaanitava kärpekava saatuse üle ja sellest sõltub omakorda, kas Kreeka saab ELilt järgmise rahasüsti.

USA dollar

Dollar lõpetas eelmise nädala teise poole tugeva taastumisega, mida toetasid omalt poolt Föderaalreservi monetaarpoliitika väljavaated ja Kreeka olukorra jätkumine, mis kasvatas nõudlust safe-haven valuutade järele. Föderaalreservi juht Ben Bernanke ütles Fedi intressimäära otsusele järgnenud pressikonverentsil, et alanud nädalal lõppev stiimulprogramm ehk QE2 ei saa tõenäoliselt uut järge. Kuigi QE2 lõppemine ei pruugi kaasa tuua dollari kohest tugevnemist, siis lähikuudel peaks see dollarile pakkuma fundamentaalset tuge, kuna dollari nõrkuse üheks allikaks on siiani olnud just Fedi ülilõdva monetaarpoliitika koos suuremahuliste stiimulprogrammidega.

Alanud nädalal ilmuvad ka mitmed olulised USA makronäitajad, mis peaksid valuutaturgudel tekitama suuremat volatiilsust. Suurema kaaluga on esmaspäeval avaldatavad erasissetulekute ja –kulutuste andmed; teisipäeval avaldatav tarbijausalduse indeks; kolmapäeval avaldatav kodumüükide näidud; ja reedel ilmuvad Michigani ülikooli usaldusindeks ja ISM tootmisindeks.

USA dollari indeks oli eelmise nädala alguses küll languses, kuid taastus reedeks võimsalt ja uue nädala alguses jõudis enam kui kahe ja poole kuu tippu 76,59 tasemeni. Dollar tõusis täna Austraalia dollari vastu enam kui kahe kuu tippu ja naelsterlingi vastu ligi viie kuu kõrgeimale tasemele. Kanada dollari vastu kaupleb USD enam kui kolme kuu tippudes. Mured maailmamajanduse taastumise üle ja Kreeka võlakriis on dollari kõrval pakkumas tuge ka Šveitsi frangile ja Jaapani jeenile. Frank tegi eelmisel nädalal kõikide aegade tipud nii euro, USA dollari kui ka naelsterlingi vastu.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Kreeka võlakriisi temaatika on viimastel nädalatel olnud täiesti surematu ja ilmselt mõjutavad need sündmused turu meeleolu ka eesolevatel nädalatel. Kreeka peaminister küll läbis eelmisel nädalal usaldushääletuse, millega sisuliselt avati tee vajalike kärpe- ja erastamiskavade elluviimiseks, kuid nende lõplikuks realiseerumiseks on vaja veel parlamendi heakskiitu.  Ja alles seejärel saab Kreeka Euroopa Liidult oma viienda rahasüsti. Lisaks Kreeka enda probleemidele kardetakse, et võlakriis võib levida ka teistesse „ääreala“ riikidesse.

Kreeka jaoks saab olema järgmine kriitilise tähtsusega sündmus neljapäevane parlamendihääletus, kus otsustatakse, kas valitsus alustab suurendatud kärpekavade elluviimist või mitte. Juhul, kui kärpekava saab heakskiidu, on eurole oodata tugevnemist, kuid tähelepanu suundub seejärel koheselt juuli esimestele päevadele, mil Kreeka peaks saama järgmise osa praegusest päästepaketist ja samas arutatakse ka võimalikku uut päästepaketti.

Võlakriisi kõrval avaldatakse sel nädalal ka mitmeid olulisi Euroopa makronäitajaid. Teisipäeval ilmub Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks; kolmapäeval avaldatakse Saksamaa juunikuu tarbijahinnaindeksid ja eurotsooni äriusalduse ja tarbijausalduse indeksid; neljapäeval ilmub Saksamaa töötururaport ja eurotsooni tarbijahinnaindeks. Reedesse jäävad Saksamaa ja eurotsooni PMI tootmissektori lõplikud näidud ja eurotsooni töötusmäär.

EURUSD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Risto Sverdlik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon