Pooljuhtide potentsiaal arvatust suurem - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pooljuhtide potentsiaal arvatust suurem

Nelli Janson

28.06.2011 12:38

Mitmed korrad eelnevalt olen teieni toonud Wall Street Transcripti poolt läbi viidud intervjuud analüütikutega, kes on rääkinud oma ideedest, prognoosidest ja mõtetest sektori kohta, mida nad katavad. Seekord soovin teile tutvustada Credit Suisse analüütikut John Pitzerit.

John Pitzer töötab Credit Suisses alates 2000. aastast ja tema erialaks on peamiselt tehnoloogia ja pooljuhtide sektori katmine. Pitzeril on ette näidata muljetavaldav reputatsioon, kuna Insitutional Investor on nimetanud ta 2004. ja 2005. aastal teiseks parimaks pooljuhtide sektori analüütikuks ja oma valdkonna parimaks analüütikuks aastatel 2002-2003. Eelnevalt on Pitzer töötanud Deutsche Bankis ja Needhami analüüsimajas ning oma Bakalaureusekraadi sai ta Harvardi ülikoolist.

Pitzer ütleb, et nagu teada, siis pooljuhtide sektoris on kõige olulisem jälgida tsükli eri etappide kulgemist ning selle põhjal üritavad investorid  hinnata ka sektori seisukorda. Seega tuleb jälgida varusid, kui suured on investeeringud tootmisvõimsusesse võrreldes nende poolt tekitatava käibekasvuga, ühikukasv a/a baasil ja kuidas ühikukasv sobitub pikaajaliste trendidega. Pitzeri arvates on sektori kogumaht  olnud alates 2010. aastast  tublisti alla normaalse taseme ja kui tulla tagasi käesolevasse aastasse, siis oleme me endiselt alla normaalse taseme, kuigi enam mitte samal määral kui möödunud aastal. Samas usub Pitzer, et strukturaalselt on trend liikumas üles ning pikemas perspektiivis on sektor, mis viimased 7-9 aastat on näidanud kasvu (CAGR) suurusjärgus 5-7% , jõudmas etappi, kus vastav näitaja on 9-11%, kuid investorid pole seda veel märganud.

Pakkumises osas on viimased seitse aastat olnud pidev ületootmine, sest 2001. aastal peale tehnoloogiamulli lõhkemist viis pooljuhtide sektor läbi tootmisalase uuenduse ning läks üle suurematele räniplaatidele. See on muutus, mis tootmisefektiivsuse suurenemise eesmärgil juhtub iga kümne aasta tagant ja tookord oli tootmisvõimsus liiga suur, mis viis alla ka ASP-i.

Enne 300 millimeetriseid räniplaate oli investeeringute (capex) ja käibe suhe ca 22% ja analüütikute mudelid näitasid, et peale tootmises läbi viidud uuendusi kukub see 15%-ni, mis tegelikult kukkus tookord koguni 10%-ni. Mingi hetk on see Pitzeri sõnul isegi hea, sest kui kapitaliefektiivsus langeb, siis ROI(return on investments) tõuseb, aga negatiivsem pool on see, et märksa lihtsam on tõsta võimsust ja seetõttu on märksa lihtsam ka keerata asjad nässu pakkumise poole pealt ja antud juhul domineeris just viimati nimetatu. Kui vaadata praegust olukorda, siis kapitaliefektiivsus on alates 2008. aastast taas kasvamas ja Pitzeri arvates võib see tõusta jälle 22%-ni, ainult see võtab nüüd natuke rohkem aega ja kapitali, kui inimesed arvavad.

Rääkides nõudlusest, siis hetkel oleme me Pitzeri sõnul jõudnud maailmas faasi, kus keskklass on kasvamas ja kesklassi suurenemine on hea pooljuhtide sektorile, kuna antud ühiskonnagrupp ostab palju elektroonikat. Teiseks on keskklass ka nõudlikum teenuste suhtes ning teenuste sektoris on viimastel aastatel investeeritud jõudsalt just infotehnoloogiasse ja seetõttu pole oluline, kui globaalne kasv järgnevatel aastatel ka soikub, sest pooljuhtide kasvu see ei pärsi.

Kõige lihtsam moodus veendumaks selles, et pooljuhtide nõudlus on kasvutrendis, on vaadata näidet nutitelefonide näol. Telefonide funktsionaalsus areneb kiiresti ja isegi kui müüakse ainult üks iPhone, siis sellega koos müüakse tegelikult 5-8x rohkem kõikvõimalikke „chippe“, kuna telefonilt oodatakse aina rohkem võimsust.  Pitzeri sõnul on huvitav aga see, et telefonide puhul saavad investorid pooljuhtide rollist aru, aga mis puudutab teisi majandusharusid, siis jäetakse tähelepanuta näiteks autotööstus, mis oli pooljuhtide jaoks möödunud aastal kõige kiiremini kasvav lõppturg. Tähelepanuväärne on selle juures aga tõik, et kasv ei tulenenud autotootmise suurenemisest vaid hoopis pooljuhtide osakaal autodes on nii palju kasvanud.  Lühidalt öeldes alahindavad investorid praegu pooljuhtide potentsiaali ning ei adu, kui paljudes majandusharudes pooljuhtide kasutamine tegelikult kasvab.

Kui võtta näiteks selline stsenaarium, et majandus järgmise viie aasta jooksul ei kasva ja me ei müü rohkem ei autosid ega arvuteid, kuid me lubame pooljuhtide osakaalul saavutada oma maksimaalse potentsiaali, siis selle stsenaariumi kohaselt oleks meil 14%-line käibe CAGR  järgmise viie aasta jooksul. Antud stsenaariumi tõenäosus on küll väike, aga annab siiski hea võimaluse hinnata pooljuhtide potentsiaali.

Credit Suisse on olnud positiivne Inteli suhtes, kuigi  Pitzer möönab, et tegemist on keerulise olukorraga, kuna pole teada, milliseks kujunevad jõutasakaalud traditsioonilisel PC-de turul versus tahvelarvutid ja mobiilsed seadmed. Ühest küljest on INTC endiselt domineerimas PC-de turul, kuid teisalt spekuleeritakse et ARMH võib oma uue disainiga INTC positsiooni kõigutada.

Inteli puhul soovib Pitzer esile tõsta ühe olulise teguri. Pooljuhtide puhul on väga tähtis disain ja tootmine, aga kuna tootmisvõimsust on lisada aina keerulisem, siis on sellest saamas ka üks tähtsamaid eristumisvahendeid. Pitzer on veendunud, et Inteli edumaa ülejäänud sektori ees on veelgi kasvamas ning usub isegi, et see vahe saab olema suurem kui 1990ndatel. Huvitav on ka tõik, et tookord oli palju firmasid, kes väitsid, et oma disainiga kukutavad nad Inteli pjedestaalilt, aga tegelikkuses tootis Intel nad kõik lõpuks üle ja sellest tulenevalt arvab Pitzer, et sarnane olukord on ka praegu ja Inteli juhtpositsioon tootmises lubab olla neil edukas ka mittetraditsioonilisel tahvelarvutite ja nutitelefonide turul.

Pitzer ütleb, et hetkel oleme me pigem tsükli keskpaigas kui selle alguses ja see ongi peamine põhjus, mis investoritele muret valmistab ning miks peljatakse aktsiaid osta. Ta usub, et  augustis ja septembris hakkavad inimesed nägema võrreldes möödunud aastaga paranenud näitajad ja see toob vähemalt lühiajalise nägemusega investorid pardale tagasi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon