Jaemüügi kasvu hoiab tagasi tarbijate poolt tunnetatav hinnatõus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaemüügi kasvu hoiab tagasi tarbijate poolt tunnetatav hinnatõus

Nils Vaikla

30.06.2011 09:45

Eesti kaubandusettevõtete jaemüügi kasvutempo võrreldes varasemate kuudega maikuus pisut rauges, kuna tarbijate poolt tunnetatav kaupade hinnatase on hetkel viimaste aastate kõrgeim.    

Kõikide tegevusalade kaubandusettevõtete kogumüük kasvas mais aastaga 4% aeglustudes pisut võrreldes märtsi ja aprilli näitajatega, mis olid vastavalt 7% ja 5%. Mootorsõidukite jae- ja hulgimüügi aastane kasv (28%) oli eelmise kuu näitajast kõrgem, kuid samal ajal aeglustus mõnevõrra ülejäänud tegevusalade jaekaubandusettevõtete jaemüük tõustes mais võrreldes eelmise aastaga püsivhindades vaid tagasihoidlikud 2%. Kahel eelneval kuul on nimetatud näitaja tõusnud vahemikus 4-5%. Suurimatest jaekaubagruppidest  pöördus mais taas langusesse toidukaupade ja jookide jaemüük, mis kahanes 1% võrra. Mõnevõrra varasematest kuudest aeglasemas kasvutempos tõusis ka tööstuskaupade jaemüük (9%). Jooksev hindades ehk arvestades ka kerkinud hinnataset, kasvas mootorsõidukite müüki arvestamata jaemüük aasta jooksul 9%.


Tarbijate kindlustunde indikaator püsib tänu headele tööturu ja pere majanduslikule hinnangule suhteliselt kõrgetel tasemetel, mis näitab, et tarbijad on tuleviku osas optimistlikult meelestatud. Kuid lisaks tööpuuduse langusele ja palgakasvule mõjutab tarbijate käitumist negatiivselt oluliselt tõusnud kaupade hinnatase. Võrreldes märtsikuuga, kui jaemüük näitas praegusest kõrgemat kasvu, tunnetavad tarbijad hetkel hinnatõusu oluliselt rohkem, mis omakorda hoiab ka kulutamist tagasi. Positiivse arenguna on tarbijate inflatsiooniootused juunis taas alanenud, mis lisab kindlust, et jaemüügi kasv võib lähikuudel taas kiireneda.

 

 

 


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon