Eesti majanduskasv Euroopa kiireim - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti majanduskasv Euroopa kiireim

Nils Vaikla

01.07.2011 10:36

Prognoosime, et sisenõudluse kasv saab ekspordi kõrval uueks majanduse kasvuallikaks, mistõttu tõstame Eesti 2011. aasta SKP prognoosi 7% peale ning 2012. aastaks ootame majanduskasvuks 5%. Usume, et tingimused siseturu taastumiseks on soodsad.

Eesti esimese kvartali 8,5% majanduskasv oli silmapaistvaim Euroopas näidates kiireimat kasvu Leedu (6,8%) ja Rootsi (6,5%) SKP numbrite ees. Kiire majanduskasvu juurteks on olnud eksport, millele on viljaka kasvupinnase andnud välisturgude nõudlus. Tugeva ekspordi toel on ettevõtete käive hakanud kiirelt tõusma, kasuminumbrid on mitmekordistunud ning tööpuudus on alanemas, mille tulemusena on majanduskliimat mõõtev ettevõtete majandususaldusindeks ning tarbijate kindlustunne jõudnud 2007. aasta tasemete juurde. Seni on välisnõudluse harjal kasvu näidanud eksportivad töötleva tööstuse ettevõtted, mis on tõusule viinud kogu majanduse. Järgnevatel kvartalitel on majandus liikumas mõnevõrra stabiilsemasse kasvufaasi, mis tähendab, et jättes kriisi põhjadest kiire taastumise selja taha muutub SKP kasvumäär senisest mõnevõrra laugemaks, kuid samal ajal muutub majanduskasv märksa mitmekesisemaks. Usume, et tänu sisenõudluse elavnemisele on tärkamas ka teised sektorid, mille tulemusena muutub majanduskasv oluliselt laiapõhjalisemaks ning senisest enam nähtavaks. Hõive suurenemise, palgakasvu ning kõrge tarbijakindluse toel süveneb nõudluse poole pealt eratarbimise kasvutrend, mis meie hinnangul saab uueks majanduskasvu iseloomustavaks märksõnaks. Lisaks tarbimise elavnemisele asuvad ettevõtted seadmete uuendamise ning tootmisvõimsuse laiendamise nimel taas aktiivsemalt investeerima.

LHV Eesti majandusprognoos on kättesaadav SIIT


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon