Valuutaturg: Tähelepanu suunatud keskpankadele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu suunatud keskpankadele

Rain Laan

04.07.2011 16:46

Eelmisel nädalal taastus turgudel riskisoov, paljud riskantsemad varaklassid on taastunud ja näitavad potentsiaalset tõusutrendi jätkumist. Tugev riskisoovi taastumine oli tingitud tõenäoliselt Kreekas vastu võetud kärpekavast, mis tagab abipaketi järgmise osamakse saamise ja välistab Kreeka riigi pankroti lähikuudel. Eelmisel nädalala langesid klassikalised safe-haven varad, näiteks USA riigivõlakirjad, Šveitsi frank, Jaapani jeen ning USA dollar. Sellel nädalal on turgude tähelepanu suunatud keskpankade tegevusele ja tööjõuturu statistikale.

USA dollar

Eelmisel nädalal dollar langes peamiste valuutade suhtes, langust toetas riskisoovi taastumine globaalsetel finantsturgudel ning kongressi kõnelused USA riigivõla teemal. Kõnelused riigivõla suurendamise osas on ummikusse jooksnud, vabariiklased on keeldunud arutamast maksusüsteemi muutmist ükskõik millisel kujul ja nõuavad endiselt riigi fiskaalseisundi kontrolli alla saamist läbi kulude kärpimise. Demokraadid toetavad maksusüsteemi muutmist, plaanide kohaselt soovitakse suurendada riigi tulusid 400 miljardi dollari võrra.

Nädala lõpus ilmub USA tööjõuturu raport, mille avaldamine võib tekitada finantsturgudel suuri liikumisi, ning mõjutab ka dollari pikemaajalise liikumise suunda. Oodatust nõrgemad majandusnäitajad ja föderaalreservi odava raha poliitika on sellel aastal langetanud märgatavalt dollari väärtust. Aasta algusest on dollari indeks langenud ligi 6%.  Mai tööjõuturu olukord valmistas analüütikutele pettumuse ja nõrgad majandusnäitajad toetavad USA föderaalreservi odava rahapoliitika jätkamist. Juuniga lõppes keskpanga varade ostmise programm ja nüüd jälgivad analüütikud tähelepanelikult tööjõuturgu ja inflatsiooni, et saada aimu, millal võib keskpank hakata rahapoliitikat korrigeerima. Endiselt rekordmadalal tasemel olev baasintressimäär tõenäoliselt toetab dollari jätkuvat nõrgenemist kõrgema intressimääraga valuutade suhtes.

NYBOT USD indeks

Euro

Eelmise nädala lõpuks kauples euro dollari suhtes viimase kuu aja tipus. Eelmisel nädalal oli fookuses Kreeka võlaprobleem, mis rauges peale Kreeka parlamendis vastu võetud kärpekava. Kreeka saab järgmise osa euroopa abipaketist, mille tulemusel ei lähe Kreeka lähikuudel pankrotti. Uue abiraha saamisega ei ole siiski Kreeka probleemid lahenenud, Kreeka 2-aastase riigivõlakirjade tulusus ei ole märgatavalt langenud ja on endiselt 26% lähedal. Probleemi lahenemiseks on vaja strktuurseid muutuseid Kreeka riigis ja majanduses. Hetkel on lihtsalt probleemide lahendamist edasi lükatud.

Nädalavahetusel ütles eurogrupi rahandusministrite juht Jean-Claude Juncker, et Kreeka iseseisvus saab olema tänu eesolevale riigivarade erastamisele tugevalt piiratud. Kreeka poliitika kaudne juhtimine rahvusvaheliselt tasandilt on tõenäoliselt Kreeka võlaprobleemide lahendamiseks kõige parem tee, sest siseriiklik poliitika Kreekas on väga populistlik ja raskel ajal ei taha keegi teha ebapopulaarseid otsuseid.

Sel nädalal on tähelepanu suunatud Euroopa keskpangale. Neljapäeval avaldatakse intressimäärade otsus, tõenäoliselt tõstetakse intressimäära 0,25%. Eelmisel nädalal ütles keskpanga juht, et keskpank on valvel ja surve hindade tõusule on endiselt olemas. Enne intressimäära otsuse avaldamist on turgudel oodata keskmisest suuremat volatiilsust.

EUR/USD

Suurbritannia naelsterling

Eelmisel nädalal kauples Suurbritannia naelsterling peamiste valuutade suhtes külgsuunaliselt. Sel nädalal on tähelepanu suunatud keskpangale, sest neljapäeval avaldatakse intressimäärade muutmise otsus. Turuanalüütikute ootuste kohaselt jääb intressimäär muutmata. Hetkel on keskpanga baasintressimäär 0,50%. Lisaks rekordmadalale baasintressimäärale säilitatakse ootuste kohaselt £200 miljardi väärtuses varade ostuprogrammi, et toetada majanduse arengut, seda hoolimata kõrgest inflatsioonist, mis ulatub hetkel 4,5%ni. Varasemalt on keskpank seadnud rahapoliitika nii, et hoida hindade aastane kasv 2% juures. Neljapäeval avaldatakse tööstustoodangu näidud, mis on sellel nädalal kõige olulisem naelsterlingit mõjutav makronäitaja.

GBP/USD

Selle nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon