Kas olukord tehnoloogiasektoris võib võtta ootamatu pöörde? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas olukord tehnoloogiasektoris võib võtta ootamatu pöörde?

Nelli Janson

07.07.2011 12:49

Üks põnevamaid teemasid tehnoloogiasektori tulevikku silmas pidades on kindlasti tahvelarvutite ja lauaarvutite pinev omavaheline võistlus ning nii investorid kui ka analüütikud püüavad prognoosida, kumb pool sellest lahingust pikemas perspektiivis võitjana väljub, sest sellest sõltub ju nii paljude tuntud ettevõtete käekäik.

Täna kaldub enamus siiski arvama, PC-de päevad on selleks korraks loetud ning tahvelarvutite päralt on tulevik. Taoline veendumus peegeldub ka nende firmade aktsiahindades, millede äritegevus seisneb peamiselt lauaarvutite tootmises ja müügis. Mitmete suurte tehnoloogiafirmade aktsiad kauplevad küll äärmiselt madalatel kordajatel, aga ka odav valuatsioon investoreid ligi ei meelita, sest tulevikku nende firmade toodetes enam ei nähta.

Ka Bernsteini analüütikud on otsustanud ennustusvõistlusesse oma panuse anda ning pakuvad omalt poolt välja kaks võimalikku stsenaariumi. Esiteks usuvad nemad, et tahvelarvutid ja notebookid  koonduvad ning mõne aasta pärast pakuvad suurimad lauaarvutite tootjad (HPQ, DELL) notebooke, mis on kaalult sama kerged kui iPad, puutetundliku ekraaniga, integreeritud klaviatuuriga ja maksavad alla tuhande dollari. Analüütikute sõnul seisneb asja iroonia selles, et taoliste notebookide olemasolu võib  õõnestada pigem tahvelarvutite müüki ja mitte vastupidi.

Bernsteini analüütikute sõnul on hetkel raske öelda, kas tarbija hakkab eelistama eelpool kirjeldatud notebooki või valib pigem kaks seadet- tahvelarvuti ja notebooki, kuid arvavad, et kogu tööstuse käibele omab see lõppkokkuvõttes väikest mõju, kuna nö ühendatud seadme kallim ASP nihutab ühikute tootmise vähenemist. 

Juhul, kui tahvelarvutid ja notebookid ühinevad, siis näevad analüütikud osade firmade ja eriti sektori liidri Apple`i (AAPL) jaoks mitmeid erinevaid stsenaariume. Hetkel muidugi ei saa kindlalt väita, milliste valikute kasuks tarbija tulevikus otsustab, kuid kahtlemata hindab klient seadme mobiilsust ning kerget kaalu, mis väljendub ka MacBooki  ja tahvelarvutite edus märksa võimsamate kuid raskemate notebookide ees. Teisest küljest hindab tarbija ka seadme lõimumisomadusi ning on selle nimel valmis leppima natuke raskema seadmega. Selline kompromiss  väljendub kõige paremini nutitelefonide puhul, kus näiteks iPhone4 kaalub märksa rohkem kui teised sarnased telefonid. 

Esimene võimalik variant, mis võiks analüütikute arvates realiseeruda, on Apple`i jaoks negatiivne. Kui uus notebook koosneb ARM kiipidest, Windows 8 ja valdavas osas HTML 5 aplikatsioonidest, siis selline kooslus oleks negatiivse mõjuga tahvelarvutite tootjatele, kaasaarvatud ka turu lipulaevale Apple`le.  Taoline avatud mudel oleks just selline raamistik, kus PC-de tootjad on õppinud kõige efektiivsemalt tegutsema, lastes komponentide tootjatel  ja aplikatsioonide arendajatel omavahel võistelda tagamaks pidevaid uuendusi. Sel juhul võiks analüütikute sõnul näiteks HP webOS või Google`i Chrome operatsioonisüsteemide vahelist konkurentsi märksa intensiivsemaks muuta.  Sellise stsenaariumi puhul näevad analüütikud vähemalt kahekohalise numbri võrra suuremat käibekasvu suurimate PC tootjate jaoks samal ajal kui Apple Mac ja tahvelarvuti käive võib kasvada ca 11% (versus Bernsteini praegune 25%-line prognoos) järgmise viie aasta jooksul.

Teine võimalik stsenaarium on analüütikute arvates selline, et iOS koos Apple`i vertikaalse integratsiooniga võtab  ühendatud seadmete turul suurima tüki  ehk teisisõnu MacBook Airi tulevikumudelid, mis  on täiustatud puutetundliku funktsiooniga ja ligipääsuga App Store`i, saavad domineerivamaks mobiilseks  teguriks ning Apple haarab endale  antud segmendis veel suurema turuosa, kui tal on  Maci ja tahvelarvutitega. Eeldades, et Apple saab endale selliste toodete turul 40%-lise turuosa, siis prognoosivad analüütikud Apple`le 28%-st käibekasvu samal ajal kui PC-de tootjad peavad leppima käibekasvuga, mida kajastatakse ühekohalise numbriga.

Nii Delli kui ka Hewlett Packardi CEO-d on viidanud ARM kiipide potentsiaalile ning näiteks hiljuti toimunud Bersnsteini konverentsil ütles Michael Dell, et tema nägemuse kohaselt kasutatakse tulevikus  ARM-i 50-75%-s eratarbijale müüdavates lauaarvutites ja rõhutas, et ettevõte on otsimas ARM-ga võimalusi, mis aitaks siluda seadmete kaalu ja võimsuse vahet. Sama meelt oli ka HPQ CEO, kes ütles, et ARM loob hea pinnase innovatsiooniks ning tema näeb järgmise 3-4 aasta jooksul välja tulemas rida uusi seadmeid kaasaarvatud tahvelarvutite ja notebookide ühinemise.

Allpool on Bernsteini analüütikud arvuliselt välja toonud, missuguseks kujuneks PC, tahvelarvutite ja ühendatud seadmete turg kumbagi stsenaariumi puhul.

Allikas: Bernstein

Kokkuvõtteks ütlevad Bernsteini analüütikud, et Windows 8 ARM-i põhine PC võib pakkuda lauaarvutitootjatele reaalse võimaluse tarbija enda poolele tagasi võita ning saavutada märkimisväärne käibekasv.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon