Päikeseenergia sektori pilvised päevad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päikeseenergia sektori pilvised päevad

Nelli Janson

14.07.2011 13:28

Alternatiivenergia sektor on juba pool aastat olnud turul peksupoisi rollis ning investorite kahtlused sektori jätkusuutlikuse osas kasvavad sama kiirelt kui päikeseenergia aktsiad langevad. Samas just keerulised ajad võivad mõnikord pakkuda parimaid investeerimisvõimalusi ja seetõttu ei teeks paha üle vaadata, millise seisukoha on konsensus sektori suhtes võtnud.

Nagu öeldud on päikeseenergia aktsiad juba mitmeid kuid olnud tugeva müügisurve all ja seda peamiselt moodulite hinnalanguse pärast ning valitusepoolsete toetuste märkimisväärse vähenemise tõttu Euroopas.

Hiljuti tuli omapoolse nägemusega välja Avian Securities analüüsimaja, kes ütleb, et tõenäoliselt pole 2011. aasta prognoosidesse veel hinnalanguse efekt  täiel määral jõudnud, mistõttu ollakse ka käesoleva aasta suhtes üsna skeptilised.

Kuigi päikeseenergia aktsiad on kukkunud juba alates veebruarist, usuvad Aviani analüütikud, et hetkel pole siiski veel hea aeg ostmiseks, kuna nende arvates võivad aktsiad veelgi odavneda, sest prognoosid on hetkel veel liiga positiivsed. Teisest küljest ei ole nende arvates otstarbekas ka lühikeseks minna, sest enamus sektori aktsiatest kaupleb juba oma 2008. aasta lõpu tasemete juures ehk teisisõnu on valuatsioon samuti madal.

Analüütikud tõmbavad paralleele 2009. aasta korrektsiooniga ja sarnasus on suur just firmade pressiteadete ning sell-side analüütikute negatiivsete kommentaaride osas ja, kui vaadata minevikku, siis on loogiline järeldada, et investeerimisvõimalus alternatiivenergia sektorisse võib varsti olla end taas pakkumas. Antud hetkel on sektori olukord tingitud peamiselt liiga kõrgetest prognoosidest oodatust madalamate hindade juures ja samal ajal on nõrgemad firmad välja pühitud varusid puudutavate probleemide tõttu.

Analüütikud juhivad tähelepanu sellele, et aset leidnud müügisurve tekkis seekord pigem ebakindluse tõttu riiklike toetuste osas ning ei ole põhjustatud krediidikriisist. Samas on neil kahel põhjusel analüütikute sõnul suur vahe, sest üks tuleb koos deflatsiooni murega, mis paneb kahtluse alla kogu sektori elujõulisuse, aga teisel investorid lihtsalt ootavad, millal sektoris hinnalangus peatub.

Aviani analüütikud on hetkel positiivsed nende aktsiate suhtes, kus konsensus on muutunud juba väga karuseks ja negatiivsed seal, kus on oodata veelgi prognooside kärpeid.

Osta reiting on Avianil antud kahele aktsiale: First Solar (FSLR) koos $ 160 hinnasihiga ja Jinko Solar Holding (JKS) koos $ 43 hinnasihiga. FSLR puhul märgivad analüütikud ära, et firma on sektori suurim tegija ning sellest tulenevalt ka lühikeseksmüüjate sihtmärk ja JKS on nende sõnul ainuke aktsia sektoris, mis peab investori portfellis olema.

Praegune olukord on suuresti tingitud kehvast või isegi olematust energiapoliitikast ja kuna poliitikud langetasid uute installatsioonide määra, siis kasutasid seda ära odavamad tootjad ning alustasid hinnasõda. Antud olukorda võiks vaadelda, kui tootjate jaoks väga rasket aega, aga paremas olukorras on need, kes antud hinnatasemetelt on võimelised veel kasumit teenima.

Nii nagu iga teinegi alternatiivenergia vajab ka päikeseenergia sektor valitusepoolset toetust ning antud sektori puhul on alati üks peamisi teemasid just selle hind. Teadaolevalt vähendas Saksamaa oluliselt  tuumajaamade arvu  ja seetõttu  soovitavad analüütikud  just käesoleval suvel jälgida päikeseenergia efekti.  Avian ei näe, et päikseenergia asendaks traditsioonilisi energiaallikaid nagu kivisüsi, maagaasi või tuumaenergiat,, aga ometi on sellel siiski oma koht vähendamaks elektritarbimist, mis saavutab oma päevase tipu just keskpäeval, mil päikeseenergia töötab kõige paremini.

Järgmisel aastal ootavad analüütikud nõudluse, kuid ka pakkumise suurenemist. Tõenäoliselt nõudlus jätkuvalt väheneb nii Saksamaal kui ka Itaalias ning me oleme sisenemas taaskord ühte „ületootmise“ aastasse.  Analüütikud möönavad, et päikeseenergia sektori puhul on juba traditsiooniks saanud nõudluse alahindamine ja pakkumise ülehindamine, mis on üsna klassikaline probleem tööstuses, kus hinnaelastsus on keskmisest suurem. Samas eeldavad nad, et nende pakkumise prognoos alaneb aasta lõpus, siis kui kallimad tootjad teatavad tootmismahtude vähendamisest.

Allikas: Avian Securities

Ka Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et sektor püsib volatiilsena veel vähemalt  aasta ning me võime taastumist aktsiahindades näha 2012. aasta teises pooles, kui kasvanud nõudlus ja varude normaliseerumine aitavad ASP-d (average selling price ehk keskmine hind) hinda stabiliseerida.

Ka Goldmani esimene valik alternatiivenergiasektoris langeb FSLR-le, sest nende sõnul pakub firma ühena vähestest sektoris kõige paremat riski/kasumi suhet ja seda eelkõige tänu ettevõtte jätkuvale kulukärpe plaanile ning kasvavale projektide mahule, mis aitab luua vajaliku puhvri langevate hindade kaitseks.  Goldmanil on antud FSLR-le Osta soovitus koos $ 175 hinnasihiga.

Samavõrra, kui Goldmani analüütikud hindavad FSLR-i potentsiaali on nad negatiivsed SunPower (SPWRA) tuleviku väljavaadete osas. Analüütikute sõnul pole ettevõtte püüded kulusid kärpida olnud piisavad ning ei kaitse firmat ASP-i languse vastu piisavalt ja seetõttu on ettevõtte marginaalid tugeva surve all ning seda eriti lähema aasta jooksul. Goldman on andnud SPWRA-le Müü soovituse koos $14 hinnasihiga.

Justkui Aviani analüütikute sõnade kinnituseks andis teisipäeval ReneSola (SOL) teiseks kvartaliks kasumihoiatuse.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kogu päikeseenergia sektor on ühest küljest ahvatlevalt alla müüdud, kuid sellegipoolest  tasub arvesse võtta Aviani analüütikute hoiatust ja anda aega, sest ootused võivad olla endiselt liiga kõrged. Tuumaenergia vastaste äkilise kasvu valguses on päikeseenergia sektor tuleviku perspektiivis kahtlemata huvitav ja jälgimist väärt.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon