Valuutaturg: USA võlalimiit ja Euroopa võlakriis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: USA võlalimiit ja Euroopa võlakriis

Rain Laan

18.07.2011 17:22

Euroopa võlakriis on jõudnud järgmisesse ja palju ohtlikumasse faasi ning tähelepanu on pöördunud Itaalia ja Hispaania probleemidele. Siiani oli turgude tähelepanu suunatud peamiselt Kreekale, Iirimaale ja Portugalile. Eelmisel nädalal tegid Itaalia ja Hispaania riigivõlakirjade tootlused rekordtasemeid alates Euroopa võlakriisi algusest.

 

Euro

Miks võlaprobleemide levimine Itaaliasse ja Hispaaniasse on ohtlik? Euroopa Liit ja IMF on päästepakettidega välja aidanud Iirimaa, Kreeka ja Portugali, kuid Itaalia ja Hispaania väljaaitamine oleks juba märksa keerulisem, võttes arvesse nende riikide avaliku sektori oluliselt suuremat võlakoormat. Itaalia ja Hispaania riigivõlg on kokku 2,1 triljonit eurot.

Euroopa Liidu ja IMFi ühises stabiilsusfondis on raha kokku 440 miljardit eurot ning juhul kui Hispaania vajaks päästepaketi raha, siis saaks fondist lihtsalt raha otsa. Itaalia pankroti korral, ei ole enam tõenäoliselt päästepaketis raha ja Itaalia peaks oma võlad restruktureerima ja selle tulemusena tuleks pankadel maha kanda mitmesaja miljardi euro väärtuses riigivõlakirju. Finantssüsteemi tiheda seotuse tõttu mõjutab Euroopa võlakriis kogu maailma majandust ja seetõttu tuleks hoolega jälgida Euroopas toimuvaid arenguid. Neljapäeval kohtuvad Euroopa Liidu liidrid ja otsustavad Kreeka edasise finantseerimise ning arutavad eurotsooni stabiilsuse üle.

Lisaks võlakriisile tasub tähelepanu pöörata ka Euroopa makrostatistikale. Teisipäeval avaldatakse Saksamaal ZEW investorikindluse uuringu juuli tulemus ja neljapäeval avaldatakse eurotsooni ostujuhtide indeks. Hoolimata Euroopa keskpanga intressimäärade tõstmisest on euro sellel kuul peamiste valuutade suhtes oluliselt langenud. Euro on selle kuuga langenud dollari suhtes 3,22%.

EUR/USD

USA dollar

USA rahandusministeerium on teatanud, et peale 2. augustit ei ole USA valitsus võimeline oma kohustusi täitma, kui rahandusministeeriumile ei anta mandaati laenata turgudelt raha juurde. Teoreetiliselt on võimalik vältida kohustuste mittetäitmist, kui võlakirjade kuponge makstakse sotsiaalkindlustusmaksetest laekunud rahast. Reitinguagentuurid näevad sellist tegevust aga tehnilise pankrotina ning konkreetselt  Moody’s ja Standard & Poor’s on teatanud, et kaaluvad USA riigivõlakirjade reitingu alandamist. USA president on öelnud, et kongress peab kokkuleppe saavutama 22. juuliks.

Teisipäeval avaldatakse USAs uute eramute ehituse statistika, mille kohaselt oodatakse juunikuu numbriks 560 000. Kolmapäeval avaldatakse olemasolevate majade müüginumbrid ja eeldatavalt müüdi mais 3,8% vähem eramuid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Neljapäeval avaldatakse USA majanduse juhtiv indikaator. Konsensus prognoosib maikuus kindlustunde paranemist 0,8%.

NYBOT USD indeks

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon