Digiajastu esimene suurem ohver - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Digiajastu esimene suurem ohver

Vallo Lees

21.07.2011 11:02

Shutterstock

Esmaspäeval teatas USA suuruselt teine raamatupoodide kett Borders, et lõpetab investori otsingud ning ettevõte likvideeritakse. Kuigi tegu ei olnud suure üllatusega tähendab ca 650 raamatupoe kadumine muudatusi tööstusharus ja võimalust elektrooniliste raamatute ja e-lugejate müüjatel oma võidukäiku jätkata.

Borders alustas oma tegevust 1971. aastal kasutatud raamatute müügikohana Michiganis. Ettevõtte proovis aastaid raske jaemüügi keskkonna, juhatuse muutuste ning digiraamatute kiuste pinnal püsida. Käesoleva aasta veebruaris andis Borders sisse pankrotikaitse avalduse ning kirjastajad lootsid, et juhatus suudab ettevõtte restruktureerida. Pärast pankrotiavaldust sulges ettevõte ligikaudu kolmandiku oma 650-st poest. Viimane lootuskiir aga kustus siis, kui Bordersi suurimad kreeditorid lükkasid tagasi Najafi Companies’i $215.1 miljoni suuruse ülevõtupakkumise. Põhjenduseks toodi, et Najafi oleks saanud ettevõtte likvideerida nii, et võlausaldajad sellest kasu ei saa. Borders oli investori leidmise tähtajaks seadnud pühapäeva ning ettevõtte oli läbirääkimistes ka teiste firmadega, kuid kokkuleppeni ei jõutud.

Seega suletakse koostöös private equity ettevõtetega Hilco ja Gordon Brothers Group 399 allesjäänud poodi ning likvideerimisplaan antakse kohtusse sisse neljapäeval. Bordersi sõnul hakatakse müügikohti sulgema juba käesoleva nädala lõpus ning kogu protsess peaks lõpule jõudma septembris. Bordersis töötab ca 10 700 inimest.

Uudis tekitas paljudes kirjastajates ning väiksemates raamatupoodides hirmu, et raamatumüük astub sama rada muusikaäriga ehk müük muutub internetipõhisemaks. See tähendab, et võimalus, et potentsiaalsed kliendid komistavad kogemata huvitava raamatu otsa ja sooritavad impulssostu muutub imeväikseks. Lisaks kardetakse, et ilma füüsilise poeta pöörduvad tarbijad teiste meelelahutusvõimaluste poole ning raamatud jäetakse hooletusse.

Allikas: Bain & Company

Mitmed väiksemad poed on viimasel ajal saanud tunda muutuste mõju, olles sunnitud sulgema uksed, kuna järjest suurem osa raamatute müügist toimub internetis, eriti Amazonis. Ka Barnes & Noble, kes pani ennast eelmisel aastal müüki, on keskendumas üha enam internetiärile, sest füüsiliste raamatute müük näitab langustrendi. Kirjastajad väidavad, et pärast Bordersi kadumist vähendavad nad raamatute tiraaže ning töötajad kardavad koondamisi, sest mitmete kirjastajate juures töötavad inimesed, kelle tegevus oli seotud ainult Bordersiga.

Turu-uuringute firma IHS iSuppli andmetel on kirjastuse tööstusharu jõudnud pikaajalisse langusfaasi tulenevalt e-lugejate kasvavast müügist. Kirjastajate müügitulud peaksid ettevõtte sõnul langema perioodil 2010-2014 3% aastas, füüsiliste raamatute müük peaks kukkuma 5% aastas. Kuigi e-raamatute müük peaks samal ajavahemikul kasvama 40% aastas, ei suuda see kompenseerida füüsiliste raamatute müügi langusest tulenevat kahju. Üheks suurimaks põhjuseks on kindlasti e-raamatute ca 40% odavam hind.

Allikas: IHS iSuppli

IHS iSuppli analüütiku Steve Matheri hinnangul ei ole väljavaated traditsiooniliste kirjastajate jaoks kuigi roosilised arvestades e-raamatute ja e-lugejate mõju raamatute trükkimisele, jaotusele ja müügile. Tema sõnul on tööstusharu jõudnud suurte muutuste faasi, mille on läbi teinud ka muusika- ja filmimaailm. 2014. aastal peaks 13% kirjastajate müügituludest genereerima e-raamatud, eelmisel aastal oli see näitaja 3%. E-lugejate müük aga peaks IHS iSuppli andemetel kasvama eelmise aasta 9.7 miljonilt ühikult 30 miljoni ühikuni. Ettevõtte 2014. aasta prognoos on konservatiivne võrreldes konsensuse ootusega, milleks on 43.4 miljonit ühikut.

Allikas: IHS iSuppli

Sarnasele tulemusele jõudis ka Bain & Company uuring, milles leiti, et aastaks 2015 peaks 15-25% müüdavatest raamatutest olema digitaalses formaadis. Põhjuseks eelkõige kasvav e-lugejate ja tahvelarvutite kasutajate arv ning nende taskukohasus. Nimelt tuuakse välja, et e-lugejate hinnad on märkimisväärselt langenud ning mõne mudeli saab soetada juba $140 eest. Samaaegselt hindade langusega paraneb aga e-lugejate disain ja lugemisomadused. Allpool on toodud ka joonis e-lugejate ja tahvelarvutite hindade ning tarbija hinnalävendite kohta.

Allikas: Bain & Company

Kuigi ettevõtte hinnangul seisab kirjastajatel ees palju suuri muutusi, ei leia need aset nii kiiresti kui muusikatööstuses. Raamatud ei kao lähiajal kuskile ning e-raamatute puhul on tegu pigem täiendusega käegakatsutavale raamatule, mitte otsese asenduskaubaga. Seda näitab ka suurenenud müük raamatupoodides, mis asusid Bordersi suletud poodide läheduses. Näiteks suurenes ühe raamatupoe müük 20% pärast seda, kui mõne miili kaugusel olnud Bordersi pood kinni pandi. Omaniku sõnul ütlesid paljud, et kliendid kolivad oma ostudega ära internetti, kuid nagu näha on füüsiliste raamatute järele nõudlus ikka olemas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon