Valuutaturg: Tähelepanu pöördumas USA võlalimiidi kõnelustele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu pöördumas USA võlalimiidi kõnelustele

Rain Laan

25.07.2011 15:54

Eelmisel nädalal kinnitasid Euroopa liidrid Kreeka järgmise päästepaketi, et tagada Kreeka maksejõulisus ning stabiliseerida eurotsooni võlakriis. Koosolekul lepiti kokku Euroopa stabiilsusfondi (EFSF) reformis, mille kohaselt peaks päästemehhanism muutuma paindlikumaks ja tõhusamaks. Kreeka teise päästepaketi kogumahuks on 109 miljardit eurot.  Erasektori osalus päästepaketis on vabatahtlik ja ulatub 50 miljardi euroni. Sel nädalal on turgudel fookuses USA võlalimiidi tõstmise kõnelused.

Euro

Eelmisel nädalal toimunud koosolekul leidsid Euroopa liidrid vahendid Kreeka finantseerimiseks, kuid see ei tähenda, et võlakriis on läbi, vaid päästepakett lahendab probleemid lühiajaliselt. Päästepaketi raames antakse Kreekale laenu 3,5%-lise intressiga, ning laenude tagasimakse tähtaega pikendatakse 7,5-lt aastalt 15-le ja 30-le aastale. Intresside vähendamine ja tagasimakse tähtaegade pikendamine peaks rahustama turge ja seeläbi ka kasu tooma Portugalile ja Iirimaale. Kreekalt nõutakse kärpekava ja riigivarade müügi programmi kiiremat rakendamist. Kava kohaselt müüb Kreeka valitsus riigivara 50 miljardi euro väärtuses. Euroopa liidrid jõudsid kokkuleppele, et Euroopa stabiilsusfondil (EFSF) saab olema õigus osta eurotsooni riikide võlakirju järelturul, aga seda ainult juhul kui Euroopa keskpank lubab seda.

Sellel nädalal avaldatavast eurotsooni makrostatistikast on kõige olulisemad Saksamaa töötuse määra muutus, tarbijahinnaindeksi muutus ja jaemüüginumbrid. Ootuste kohaselt püsib Saksamaa ja eurotsooni inflatsioon juulis Euroopa Keskpanga ametlikust soovitavast inflatsioonitasemest kõrgemal ja on väga oluline jälgida tarbijahinnaindeksit, sest üllatused inflatsioonis mõjutavad Euroopa keskpanga edasist rahapoliitikat. Euroopa keskpank on olnud võrreldes Föderaalreserviga tunduvalt agressiivsem intressimäärade tõstmisel, kergitades baasintressimäära sel aastal kahel korral. Euroopa keskpanga baasintressimäär on 1,50% juures ja FED-i baasintressimäär püsib endiselt rekordmadalal 0,25% tasemel.

EUR/USD

USA Dollar

Sel nädalal on tõenäoliselt turgude tähelepanu suunatud USA võlalimiidi tõstmise kõnelustele. Endiselt ei ole vabariiklased ja demokraadid suutnud kokkulepet saavutada. USA rahandusministeerium on hoiatanud, et kui võlalimiidi tõstmiseks luba ei anta, siis alates 2. augustist muutub valitsus maksejõuetuks. Reedel hoiatas reitinguagentuur Standard & Poor’s, et alandab USA krediidireitingut juhul kui kokkulepet võlalimiidi tõstmise osas ei saavutata 2. augustiks. Reitinguagentuur teatas, et USA krediidireitingu esmakordseks alandamiseks on 50% suurune tõenäosus.

Olulisematest makroandmetest avaldatakse USA-s sel nädalal tarbijakindlus, kestvuskaupade tellimused ja SKT kasvunumbrid. Analüütikud ootavad, et majandus kasvas teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2.0%.

NYBOT USD indeks

 

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon