Valuutaturg: USA võlalimiidi tõstmise osas saavutati kokkulepe - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: USA võlalimiidi tõstmise osas saavutati kokkulepe

Rain Laan

01.08.2011 16:12

Eelmisel nädalal sattus teravalt turgude tähelepanu alla USA võlalimiidi tõstmise kõnelus, sest USA rahandusministeeriumi andmetel oleks USA valitsus muutunud 2. augustil maksejõuetuks, kui ei tõsteta riikliku võlalimiiti. Nädalavahetusel suutsid demokraadid ja vabariiklased kulude kärpimise ja võlalimiidi tõstmise osas kokkuleppe saavutada. Kokkuleppe kohaselt suurendatakse riikliku võlalimiiti 2,4 triljonit dollarit ja järgneva 10 aasta jooksul kärbitakse valitsuse kulutusi vähemalt 2,4 triljoni dollari väärtuses. Kokkuleppe lõplikuks jõustumiseks peab see läbima tänase hääletuse esindajatekojas kui ka senatis.

Euro

Eelmisel nädalal oli turgude tähelepanu pöördunud peamiselt USA-sse, kuid see ei tähenda, et Euroopa võlakriis oleks lahenenud.Reitinguagentuur Moody’s teatas, et võtab vaatluse alla Hispaania riigivõlakirjade reitingu alandamise. Agentuuri hinnangul jäävad Hispaania riigivõla teenindamise kulud jätkuvalt kõrgele. Hetkel on Hispaania 10-aastaste riigivõlakirjade tulusus 6% juures.

Reitinguagentuurid Standard & Poor’s ja Moody’s alandasid eelmisel nädalal Kreeka riigivõlakirjade reitingut. Reitinguagentuuride hinnangul tähendab Euroopa Liidu liidrite poolt heaks kiidetud päästepaketi rakendamine Kreeka ajutist maksejõuetust. Hetkel on Standard & Poor’s hinnanud Kreeka riigivõlakirjad reitinguga CC, mis tähendab sisuliselt maksejõuetust ja lootus on väike, et olukord paraneb.

Olulisematest eurotsooni makroandmetest avaldatakse sel nädalal tootjahinnaindeks ja jaemüüginumbrid. Keskmiselt ootavad analüütikud, et tootjahinnad tõusid juunis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5,9%. Kolmapäeval avaldatakse eurotsooni jaemüüginumbrid ning analüütikud ootavad, et jaemüük langes aastaga 1%. Nädala lõpus teatab Euroopa keskpank baasintressimäära otsuse. Turuosalised ootavad, et baasintressimäär jääb endisele 1,50% tasemele.

EUR/USD

USA dollar

Vabariiklased ja demokraadid on vältinud USA valitsuse pankrotti ja saavutanud kokkuleppe, mille kohaselt suurendatakse riigi võlalimiiti 2,4 triljonit dollarit. Esmalt kärbitakse 10 aasta jooksul riigi kulutusi 917 miljardi dollari väärtuses. Kongressi liikmetest moodustatav spetsiaalne komitee otsustab edasise eelarvedefitsiidi vähendamise 1,5 triljoni dollari väärtuses. Eelarvedefitsiidi vähendamine võib tulla edasisest kulude kärpimisest või siis maksude tõstmisest. Juhul kui spetsiaalselt moodustatav komitee ei leia vahendeid, et vähendada eelarvedefitsiiti 1,2 triljoni dollari väärtuses, või Kongress ei toeta kommitee ettepanekut, siis rakendub automaatselt kärpekava sõjaväe ja meditsiini kulutustele.

Sel nädalal avaldatavatest USA makroandmetest olulisemad on ISM töötleva tööstuse indeks ja tööjõuturustatistika. Analüütikud ootavad, et ISM indeks näitab töötleva tööstuse jahenemist võrreldes eelmise kuuga. Analüütikud ootavad, et tööjõuturu olukord on paranenud ja juulis lisandus USA majanduses 98 000 uut töökohta ja töötuse määr jäi endiselt 9,2% tasemele.

Eelmisel kuul hoiatas reitinguagentuur Standard & Poor’s, et hoolimata võlalimiidi tõstmisest ja kulutuste kärpimisest säilib 50%-line tõenäosus, et USA kaotab kõrgeima võimaliku krediidireitingu. USA valitsus on maailma suurim võlglane ja riigi võlg ulatub hetkel 14,3 triljoni dollarini.

NYBOT USD Indeks

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon