Q2 tulemuste raporteerimise hooaeg: USA 1:0 Euroopa? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Q2 tulemuste raporteerimise hooaeg: USA 1:0 Euroopa?

Kristjan Piilmann

05.08.2011 17:26

Euroopa ettevõtete teise kvartali (Q2) tulemuste raporteerimine on täies hoos, kuid sära ei ole see siiamaani toonud. Käesolev kvartal tõotab tulla nõrgem eelnevast viiest kvartalist ja julgemad analüütikud prognoosivad juba viimase kahe aasta hallimat kolme kuud.

Alates 2005. aasta algusest on keskmiselt 58% Stoxx Europe 600 indeksi ettevõtete kvartalikasumitest aktsia kohta (EPS) analüütikute ootusi ületanud. Viimases viies kvartalis on koguni 64.2% indeksi ettevõtetest EPS-i ootusi ületanud ning tundub, et investorid on positiivsete üllatustega juba ära jõudnud harjuda.

Euroopa börsidel kaupleva 600 ettevõtte käekäiku järgiv Stoxx Europe 600 indeksi 150 esimesena raporteerinud firma 2011. aasta Q2 tulemuste analüüsist selgub murettekitav tõsiasi. Kõigest 53% raporteerinud ettevõtetest on EPS-i prognoose ületanud. See jääb märgatavalt alla pikaajalisele keskmisele ja veel suurem on kaotus viimase viie kvartali tulemusele. Tähelepanuväärne on seegi, et finantskriisi südames, 2008. aasta teisel poolel, ületas 50% Stoxx Europe 600 indeksi firmadest analüütikute ootusi EPS-i osas.

Graafik 1: EPS-i osas analüütikute ootusi ületanud Stoxx Europe 600 ettevõtete osakaal. Allikas: Bloomberg, Deutsche Bank, DataStream

Müügitulu järgi tundub kvartal veelgi mustem, kuna siiamaani raporteerinud 150 ettevõttest on 49% käibeprognoosi ületanud. Teenuseid ja kaupu müüdi ootustest veel vähem vaid 2005. aasta esimeses kvartalis, mil 44% indeksist suutis prognoose ületada. Viimase kuue aasta indeksi keskmisele tulemusele jäädakse praeguse trendi jätkudes alla 66 ettevõtte võrra.

Graafik 2: Käibe osas analüütikute ootusi ületanud Stoxx Europe 600 ettevõtete osakaal. Allikas: Bloomberg, Deutsche Bank, DataStream

Peamiseid põhjuseid, miks Euroopa ettevõtted varasemaga võrreldes kehvemaid tulemusi on tegemas, tuleb otsida valuutaturgudelt. Euro (EUR) oli 2011. aasta teises kvartalis keskmiselt 13% tugevam USA dollarist (USD) kui 2010. aasta teises kvartalis. Rootsi kroon oli USD suhtes samal võrdlusbaasil 21% ning Šveitsi frank koguni 27% tugevam. Tõusnud valuuta vähendab Euroopa eksportivate ettevõtete konkurentsivõimet ning see on ka põhjuseks, miks ei suudeta müügi ja EPS-i prognoose täita. Graafikult 3 on näha seos EUR/USD kursi ja Stoxx Europe 600 indeksi ettevõtete kvartali EPS-i ootuste ületamiste vahel.

Graafik 3: EPS-i osas analüütikute ootusi ületanud Stoxx Europe 600 ettevõtete osakaa ja EUR/USD keskmine kurss. Allikas: Bloomberg, Deutsche Bank, DataStream

Eriti teravalt mõjub tugev frank Šveitsi ettevõtetele, kuna seni raporteerinud 16 Stoxx Europe 600 indeksi Šveitsi ettevõttest on ainult viis suutnud analüütikuid positiivselt üllatada. Šveitsi keskpank astus sellel nädalal jõuliseid samme, et turgutada kodumaist majandust ning vältida frangi mullistumist. Peamiste laenamise intressimäärade sihid 0% lähedale langetades ning turgudel rahapakkumist suurendades loodetakse nõudlust frangi järele vähendada ning seeläbi eksportivate ettevõtete konkurentsivõimet suurendada.

Samal ajal on 79% siiamaani raporteerinud 230 olulisema USA ettevõtte Q2 tulemused ületanud EPS-i prognoose. See ei pruugi aga tähendada, et USA ettevõtted kujutavad endast paremat investeeringu kohta ning objektiivsema hinnangu andmiseks tuleb  kindlasti arvesse võtta ka valuutaturud. Rahapakkumist suurendades on USA keskpank ja valitsus järjekindlalt ajanud poliitikat, mille tulemusena on USA ettevõtted saanud nõrga dollari näol konkurentsieelise võrreldes Euroopa ettevõtetega ning selle tõttu on suudetud näidata tugevaid kasuminumbreid. Graafik 4 illustreerib, kuidas 2000. aasta põhjast kuni tänaseni on dollar euro suhtes nõrgenenud ligi 42%. Seega piltlikult öeldes peaks 2001. aasta alguses USA-sse investeerinud Euroopa investor juba ainult kahjumi vältimiseks saama 42% suurust tootlikkust. Seega ei tähenda Euroopa ettevõtete oodatust nõrgemad tulemused veel tingimata seda, et mujal on tootlikkus suurem.

Graafik 4: EUR/USD keskmine kurss. Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon