Mida reitingumuutus endaga kaasa võib tuua? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida reitingumuutus endaga kaasa võib tuua?

Nelli Janson

08.08.2011 10:55

Möödunud nädala reedel, siis kui USA aktsiaturg oli juba sulgunud, teatas reitinguagentuur Standard&Poor`s, et alandab USA võlareitingut AAA pealt AA+ peale. See oli uudis, mida oli kardetud ja oodatud juba mõnda aega ning kuigi paljud pidasid sellist otsust põhjendatuks tundus see siiski mõeldamatu ning isegi võimatu. Esimest korda ajaloos see siiski juhtus ja nüüd tuleb vaadata, mis reitingualandamine endaga reaalselt kaasa võib tuua.

USA aktsiaturg on olnud juba ligi kaks nädalat tugeva müügisurve all ning S&P indeksaktsia on oma 2011. aasta tipust kukkunud üle 10%-i. Lõppenud nädala alguses said spekulatsioonid võimalikust reitingumuutusest tõelise hoo sisse ja päädisid Standard&Poor`s teadaandega reede õhtul. Seega võib oletada, et USA võlakriisiga seotud hirmud on juba osaliselt aktsiahindadesse sisse arvestatud. Olukorra teeb muidugi keerulisemaks asjaolu, et ka Euroopas on rasked ajad ja seetõttu ei pelga osad turuosalised välja öelda, et turge võib ees oodata topeltpõhi ja me oleme sisenemas uude langustrendi. Just sellepärast oleks hea vaadata, millise seisukoha on võtnud analüütikud ning fondijuhid ning nende prognoosid aitavad kindlasti ka väikeinvestoritel seisukohta võtta.

Reedel küsisid Reutersi ajakirjanikud mitmete ekspertide käest nende arvamust Standard&Poor`si otsuse kohta ning alljärgnevalt toon ka lühikese ülevaate nende vastustest.

Greg Salvaggio (asepresident, Tempus Consultng) ütleb, et tema on natukene üllatunud, et reitinguagentuur, mis andis eluasemelaenudel baseeruvatele võlakirjadele AAA reitingu, on otsustanud nüüd downgrade`da USA valitsust.  Teisisõnu on tal raske pidada sellise reitinguagentuuri arvamust, mille viimase kolme aasta käitumine on olnud suhteliselt ebausaldusväärne, kredibiilseks.

Samas nendib Salvaggio, et tõenäoliselt võtavad kauplejad reitingumuutust siiski arvesesse ja astutakse samm tagasi, analüüsimaks uut olukorda, aga samas ta ei näe, et Rootsi võlakirjadele hakataks tormi jooksma, mis on üks kahest riigist, millel on veel AAA reiting.

David Meger (asepresident, Vision Financials Markets) ütleb aga, et võiks ju eeldada, et downgrade`l on positiivne mõju turvalistele varaklassidele nagu kuld, kuid siiski ei usu, et see tooks kaasa uue kullapalaviku, sest reitingualandamine oli üsna oodatud otsus. Samas võivad lüüa saada tööstuslikud metallid nagu vask ning ilmselt ei lõika reitingust kasu ka hõbe, mida samuti tööstuses kasutatakse. Meger usub, et nüüd võetakse luubi alla uuesti Bernanke ning Fedi tegevus, kellelt oodatakse lahendust kas QE3 või mõne muu toetuspaketi näol.

Boris Schlossberg (direktor,  Currency Research  GFT) ütleb, et kahtlemata paneb see otsus dollari uue surve alla ja tõenäoliselt otsustab osa investoreid vähendada oma USA-ga seotud positsioone. Kokkuvõttes on mõju turgudele negatiivne ja tõenäoliselt näeme me ka päris intensiivset müügilainet Aasia turgudel.

Steve Blitz (vanemanalüütik, ITG) kahtleb selles, kui tõsiselt S&P reitingumuutust võetakse, sest pole selge, kas ka teised suured reitinguagentuurid kavatsevad astuda S&P jälgedes. Blitz ütleb, et kui hakata vaatama, millele agentuur viimase kolme aasta jooksul on AAA reitingu andnud ja nüüd antakse see USA-le, mille sissetulek on 15 triljonit aastas ja pole kunagi enne oma võlga tasumata jätnud.

Tema arvates on võib S&P enda jalgealune samuti tuline olla ning kui vaadata seda olukorda teise nurga alt, siis võib S&P olla valmis alandama krediidireitinguid läbi kogu finantssüsteemi kuna nad hoiavad oma varasid võlakirjades ning nad kasutavad neid võlakirjasid tagatisena, et võtta suuremat võimendust.

Ka maailma üks kuulsamaid investoreid, Warren Buffett ütles Bloombergile antud intervjuus, et aktsiaturud loovad endale ise dünaamika, aga ta ei usu, et me seisaks silmitsi uue majanduslangusega. Tema sõnul on aktsiaturgudel mõju investorite kindlustundele ning müügipaanika võib seda õõnestada.  Berkshire Hathaway (mis on teise reitinguagentuuri Moody`se suurim aktsionär) juhatuse esimees Buffett kinnitas , et tema oma investeerimisotsuste tegemisel reitinguagentuuride arvamusele ei toetu.

Kokkuvõtteks saab öelda, et paljud turuosalised seavad antud reitingmuutuse puhul kahtluse alla pigem Standard&Poor`si enda usaldusväärsuse kui USA valitsuse maksevõime. Kuna antud downgrade`i puhul on tegemist pretsedendiga, siis mängib siin ilmselt rolli ka emotsionaalne pool, sest ühest küljest on saanud haavata ameeriklaste uhkus ja teisest küljest investorite usaldus USA majanduse suhtes, kuid kardetud uut majanduslangust see downgrade tõenäoliselt endaga kaasa siiski ei too.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon