Valuutaturg: Tähelepanu võlakriisidel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu võlakriisidel

Rain Laan

08.08.2011 15:38

Eelmise nädalal lõpus langetas reitinguagentuur Standard & Poor’s USA krediidireitingut. Pühapäeval teatas Euroopa keskpank, et hakkab ostma Hispaania ja Itaalia võlakirju, et peatada võlakriisi levimine.

Euro

Euroopa keskpanga president Jean-Claude Trichet teatas eelmisel nädalal, et ECB hakkab taas rakendama võlakirjade ostmise programmi ja seeläbi tagab pankadele piisavalt likviidseid vahendeid, et peatada euroala võlakriisi laienemine. Eelmise nädala neljapäeval toimunud pressikonverentsil teatas Jean-Claude Trichet, et ECB ostab Iirimaa ja Portugali võlakirju. Euroopa liidrid proovivad takistada võlakriisi levikut Hispaaniasse ja Itaaliasse, sest juhul kui need riigid muutuvad maksejõuetuks ja vajavad päästepaketti, siis lihtsalt ei ole vahendeid ning tõenäoliselt ka poliitilist tahet nende riikide päästmiseks.

Itaalia ja Hispaania 10-aastaste võlakirjade tulusused tõusid eelmisel nädalal  6,23% ja 6,33% tasemele, mis on eurotsooni ajaloo rekordtasemed. Pühapäeval teatas Euroopa keskpank, et hakkab aktiivselt ostma ka Hispaania ja Itaalia riigivõlakirju. Peale otsuse avaldamist kommenteeris Trichet, et keskpanga muresid võlakriisi osas on leevendanud Hispaanias ja Itaalias vastu võetud rahanduslikud ja struktuursed reformid. Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nichola Sarkozy kommenteerisid, et turgude kindluse taastamiseks on vaja Hispaanias ja Itaalias vastuvõetud meetmed rakendada kiiresti ja täies ulatuses.

Olulisematest makroandmetest avaldatakse sel nädalal Saksamaa inflatsioonistatistika. Saksamaa aastane inflatsioonimäär tõusis juunis 2,4% tasemele, mis on kõrgem kui Euroopa keskpanga seatud eurotsooni aastane inflatsioonieesmärk. Saksamaa majandus on eurotsooni suurim ja seetõttu tasub hoolega jälgida tarbijahindade muutust, et saada ettekujutus Euroopa keskpanga edasisest rahapoliitikast. Viimasel koosolekul jättis ECB euro baasintressimäära endisele 1,50% tasemele, kuid endiselt jälgitakse hoolega tarbijahindade tõusu ning kui tekib vajadus, siis tõstetakse euro baasintressimäära.

EUR/USD

USA dollar

Eelmise nädala lõpus peale turgude sulgemist teatas reitinguagentuur Standard & Poor’s, et langetab USA kõrgeima võimaliku AAA krediidireitingu ühe astme võrra. Reitinguagentuuri hinnangul on USA kongressis vastu võetud meetmed ebapiisavad, et stabiliseerida USA võlakoorma kasv. Reitinguagentuuri hinnangul on USA poliitiline süsteem muutunud ebastabiilsemaks. Väljavaade krediidireitingu osas muudeti negatiivseks ja hoiatati, et juhul kui kongressis vastuvõetud kärpekava ei rakendata täielikult, siis on tõenäoline, et järgneva kahe aasta jooksul langetatakse veelkord USA krediidireitingut. Selle nädala esmaspäeval teatas Moody’s, et kui enne 2013 aastat halveneb USA rahanduslik või majanduslik olukord oluliselt, siis tõenäoliselt alandatakse USA krediidireitingut.

Teisipäeval avaldab USA föderaalreserv baasintressimäära otsuse. Analüütikud ootavad, et FED jätab dollari baasintressimäära endiselt rekordmadalale 0,25% tasemele. Aeglustuv USA majanduskasv on tekitanud analüütikutes spekulatsioone, et föderaalreserv võib korraldada kolmanda rahatrükkimise programmi (QE3).

Olulisematest makroandmetest avaldatakse sel nädalal USA jaemüük ja Michigani Ülikooli tarbijakindluse indeks. Analüütikud ootavad, et juulis tõusis jaemüük maailma suurimas majanduses 0,5%. Keskmiselt oodatakse, et augustis tarbijakindlus langes ja Michigani Ülikooli tarbijakindluse indeksi väärtuseks oodatakse augustis 63 punkti, juulis oli sama näitaja 63,7 punkti tasemel.

NYBOT USD indeks

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon