Kas investorid on muutunud liialt pessimistlikuks? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas investorid on muutunud liialt pessimistlikuks?

Erko Rebane

12.08.2011 11:41

Dreamstime

Üldjuhul loetakse aktsiaturgusid majanduse juhtivaks indikaatoriks, kuna investorid diskonteerivad aktsiahindadesse ettevõtete tuleviku kasumeid ning viimaste nädalate languse näol oodatakse järgnevate kvartalite jooksul seega majanduskliima selget jahenemist.

Apokalüptilise õhustiku aktsiaturgudel on loonud paljude erinevate tegurite koosmõju. Oma panuse on andnud pikalt veninud USA võlalimiidi tõstmise debatt, Euroopa perifeeriariikide raskused laenamisel, hirm eurotsooni pangandussektori pärast, kes valitsuste olulise finantseerijana seisab silmitsi võimalike mahakirjutamistega, mis omakorda võib kallutama hakata reaalmajandust.

Ehkki tandemina on allapoole tulnud ka energia ning paljude teiste toorainete hinnad, mis ühest küljest vabastab tarbijate ostujõudu ning aitab parandada ettevõtete marginaale, siis kõik see osutub vähetähtsaks, kui globaalne majanduslik keskkond nõrgeneb ning nõudlus kaupade ja teenuste järele ära kukub. Kõrge tööpuuduse ja võlakoorma probleemide tõttu on küsimärgi all eelkõige USA ja Euroopa edasine tervis, kuid oluliste eksporditurgudena ei jää puutumata ka arenevad turud, kui läänes peaks olukord halvenema.

Kahtlemata on investoritel olnud õigustatud põhjus, miks kasvanud riskide juures oma positsioone likvideerida, kuid kas jõud, millega müüginuppu surutakse on olnud liiga tugev? Mitmete riikide aktsiaturgude indeksid on langenud juulikuu keskpaigast ca 20%, sealhulgas Saksamaa 30st suuremast ettevõttest koosnev DAX indeks (-21%), Prantsusmaa CAC40 (-20%), Brasiilia Bovespa (-12% aga -24% võrreldes selle aasta tipuga).

Allikas: Bloomberg

Küll mitte peamise põhjusena, kuid teatud rolli on mänginud ka ettevõtete teise kvartali tulemuste hooaeg, mis on jäänud just Euroopa ettevõtete puhul positiivsete üllatuste poolest varasemast kesisemaks. See on tinginud näiteks Stoxx 600 ettevõtete puhul täiendavaid prognooside vähendamisi. Kui juunist kuni juuli keskpaigani vähendati antud indeksi 2011.a aktsiakasumi ootust -1% (enim viimase kahe aasta jooksul), siis kahel viimasel nädalal kärbiti veel 0,9% võrra ning terve kuu lõikes võib see Deutsche Banki arvates olla kuni -2%.

Sarnaselt eelmisele aastale on hakatud kõige rohkem kaalu asetama võimalusele, et järgnevate kvartalite jooksul on globaalne majandus oluliselt tormisema ilma küüsis, kui praegused prognoosid näitavad. Allolevalt graafikult on näha, et suve alguseks olid kõikides regioonides ning ka globaalselt juhtivad indikaatorid taas ringi pööranud ning viimase kahe kuu jooksul avaldatud makrostatistika tõenäoliselt süvendab OECD koostatavate indeksite langust.

Allikas: OECD

Kuid tänasel päeval kaupleb näiteks DAX indeks 7,9x konsensuse järgmise 12 kuu ettevaatavat kasumit, kui viimase kaheksa aasta jooksul on P/E suhe jäänud Deutsche Banki kohaselt 74% juhtudest 10-13 vahemikku. Keskpunkti arvestades eeldavad seega investorid DAX ettevõtete järgmise 12 kuu kasumiprognoosi kärpimist 30%. Indeksisse kuuluvad ettevõtted on globaalse haardega ja seetõttu väga oluliselt mõjutatud sündmustest nii Euroopas kui ka väljaspool, ent selline aktsiakasumi kärbe eeldaks globaalse majanduskeskkonna väga äkilist halvenemist, mida indeksisse kuuluvate ettevõtete majandustulemused ja väljavaated hetkel ei peegelda. Viimase majanduskriisi ajal jäi DAX ettevõtete hinna ja oodatava kasumi suhte madalpunktiks 2008.a oktoobris 7,7x, kui indeks ise tegi põhja neli kuud hiljem.

Sellele, et investorite käitumist ei pruugi enam juhtida niivõrd fundamentaalsed veendumused, vaid pigem Lehman Brothersi järgse kriisi kordumise hirmust tingitud emotsionaalsus, viitab viimastel päevadel aktsiaturgudele ostma tormanud üks teine väga oluline grupp: ettevõtete tegevjuhid, direktorid ning muud firma kõrgetel positsioonidel töötavad isikud.

Ühendriikide puhul on juba pikemat aega kaalukauss olnud pigem aktsiaid müüvate insaiderite kasuks, kuid InsiderScore raporti kohaselt on viimastel päevadel ostuhuvi drastiliselt kasvanud mahtudeni, mis pole olnud varem nii kõrged alates 2009.a märtsist. Samal ajal on aga müük jäänud keskmisest madalamaks.

Hetkel suurimat muret valmistava finantssektori kohalt võib lugeda julgustavaks näiteks uudist, et 4. augustil ostis Morgan Stanley tegevjuht James Gorman 2,1 miljoni dollari eest oma ettevõtte aktsiaid (aasta algusest langenud 33%) ning vähemalt kaks tema kolleegi suurendasid samuti portfelle. InsiderScore.com andmetel polnud Morgan Stanley töötajatest viimase aasta jooksul seni keegi aktsiaid ostnud, küll aga on müüdud 46 miljoni dollari eest.

Sama tendents on olnud ka Euroopas, kus turu-uuringu firma 2iQ kohaselt olid insaiderid augusti esimese nädalaga soetanud 513 tehingu läbi 76 miljoni euro väärtuses oma firma aktsiaid, samal ajal kui müügitehinguid tehti 66 kokku 11,6 miljoni väärtuses. See annab ostu/müügi suhtarvuks 6,6, mis on kõrgeim alates 2003. aastast ning selgelt parem viimase kaheksa aasta 0,8-kordsest mediaanist.

Ettevõtte enda töötajate agressiivne aktsiate kokkuost ei pruugi alati märkida pöördepunkti, sest sarnaselt tormati ostma ka 2008.a novembris, ent tegelikult saavutati turgudel põhi neli kuud hiljem. Üldiselt teevad  insaiderid investoritele turu ajastamisel siiski silmad ette, kuna neil on parem ülevaade oma ettevõtte äritegevusest ning väljavaadetest. Agressiivsemaks muutunud ostmine näitab seega, et insaiderid vaatavad mööda turgude suurenenud närvilisusest ning keskenduvad fundamentaalsetele näitajatele, mis nende arvates on piisavalt head, et mitte õigustada aktsiate praeguseid hinnatasemeid.

Kokkuvõttes on viimaste kuudega kahtlemata avanenud risk globaalse majanduse suuremaks ebastabiilsuseks võrreldes ohuga aasta alguses ning see muudab investori elu närvesöövaks, kui iga uus päeva võib tuua mõne ootamatu pommuudise. See selgitab, miks viimasel ajal on kasvanud soov udus navigeerimise asemel sadamas silduda ning ilma selginemist oodata. Paaniline aktsiate müük on tekitanud paljudel turgudel valuatsiooni poolest atraktiivseid investeerimisvõimalusi, ent kui majandusolukord peaks väga kiiresti halvemuse suunas pöörde võtma, siis analüütikute prognooside kärpimised võivad praegu ahvatlevana näivad võimalused lõksuks muuta. Augustis hoogustunud insaiderite ostulaine on olnud seni üks julgustavamaid märke, et väljavaated ettevõtluses ei pruugi olla siiski nii hirmutavad, kui turud neid praegu hindavad.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon