Valuutaturg: Keskpangad aktiivselt turgudel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Keskpangad aktiivselt turgudel

Rain Laan

15.08.2011 14:08

Viimased kaks nädalat on turud olnud väga heitlikud. Nii suuri päevasiseseid liikumisi nägi viimati 2008. aastal finantskriisi haripunktis. Eelmisel nädalal sekkusid regulaatorid ja keskpangad turgudele, et stabiliseerida paanika ning taastada investorite kindlustunne.

Euro

Eelmisel nädalal toimus euroala võlakriisis oluline muutus. Turgude teravama tähelepanu alla sattusid eurotsooni tugevamad riigid. Võlakriisi alguses oli tähelepanu peamiselt suunatud nõrgematele riikidele ja kriisi tõttu tugevama majandusega riigid märkimisväärset kahju ei kandnud. Eelmisel nädala alguses levisid kuulujutud, et Prantsusmaa pankadel on likviidsuskriis ja riik võib kaotada oma AAA krediidireitingu ning seetõttu sattusid tugeva müügisurve alla Prantsusmaa pangad. Prantsusmaa finantssektor on väga haavatav, sest omab suurel hulgal Kreeka ja teiste lõuna-Euroopa riikide võlakirju.

Eelmise nädala paanika ohjamiseks keelati Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias ja Belgias osade väärtpaberite lühikeseks müük. Euroopa keskpank hakkas aktiivselt ostma Itaalia ja Hispaania võlakirju. Ostmine on siiani olnud edukas ja 10-aastaste riigivõlakirjade tulusused on langenud alla 5% piiri. Euroopa keskpank oli sunnitud ostma Itaalia ja Hispaania võlakirju alates 8. augustist, sest poliitikud ei suutnud turgusid rahustada ning nende riikide võlakirjade tulusused tõusid euroala ajaloo rekordtasemele.

Teisipäeval kohtuvad Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Saksamaa kantsler Angela Merkel, et arutada euroala võlakriisi lahendamist. Üheks võimalikuks ajutiseks lahenduseks peetakse euroala ühiste võlakirjade (eurobond) loomist. Saksamaa on hetkel avaldanud, et sellise lahenduseni jõutakse juhul kui puuduvad teised variandid. Olulisematest makroandmetest avaldatakse sel nädalal Saksamaa SKT kasvunumbrid ning tootjahindade muutus.

EUR/USD graafik

USA dollar

Hoolimata USA krediidireitingu alandamisest ja eelmise nädala tugevast finantsturgude volatiilsusest jäi USA dollar endisele tasemele. Viimase kahe nädala paanika finantsturgudel näitas, et hoolimata maailma suurima võlgniku krediidireitingu alandamisest omavad USA riigivõlakirjad endiselt safe-haven staatust. Eelmise nädala teisipäeval teatas föderaalreserv, et jätab baasintressimäära endisele 0,25% tasemele. USA föderaalreservi avaldatud raportist selgus, et intressimäärad jäävad tõenäoliselt rekordmadalale tasemele 2013. aasta keskpaigani. FED on valmis rakendama lisameetmeid kui inflatsioon on mõistlikul tasemel ning selleks peaks vajadus tekkima.

Eelmisel nädalal avaldati USA Michigani Ülikooli tarbijakindluse indeks, mis langes viimase 30 aasta madalaimale tasemele. Olulisematest makroandmetest avaldatakse sel nädalal USA tarbijahindade muutus. Keskmiselt oodatakse juulikuu aastaseks inflatsioonimääraks 3,3%. Algaval nädalal tasub tähelepanu pöörata SP 500 indeksil, sest dollar käitub endiselt safe-haven valuutana ning üleüldine riskisoovi taastumine võib kaasa tuua dollari languse.

NYBOT USD indeks

Šveitsi frank

Viimase kahe nädala jooksul on Šveitsi keskpank rakendanud mitmeid meetmeid, et peatada frangi tugevnemine. Keskpanga juhtivad ametnikud kommenteerisid, et üha tugevnev frank seab ohtu Šveitsi majanduse. Keskpank ei teinud ainult avaldusi, vaid sekkus ka reaalselt turgudele. Augusti alguses suurendati frangi likviidsust turgudel 50 miljardi võrra. Antud tegevus ei andnud soovitud tulemust ning frank jätkas tugevnemist. 10. Augustil otsustati taaskord suurendada likviidsust 40 miljardi frangi võrra ja vähendati Šveitsi frangi 3-kuuline LIBOR intressimäär võimalikult nulli lähedale (0,00-0,25%). Keskpanga asepresident teatas, et lühiajaliselt soovitakse Šveitsi frangi kurss siduda euroga ja juhul kui frank jätkab tugevnemist, siis maksustatakse Šveitsi frangi deposiidid 1%-lise maksuga.

USD/CHF graafik

Alanud nädala olulisemad sündmused:

 

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon