Valuutaturg: Tähelepanu Jackson Hole’i majanduskonverentsil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Tähelepanu Jackson Hole’i majanduskonverentsil

Rain Laan

22.08.2011 14:09

Reedel toimub USA-s Jackson Hole’i iga-aastane majanduskonverents, kus kohtuvad olulisemate keskpankade juhid, et arutada maailmamajanduse taastumist rõhuvaid probleeme.

USA dollar

Eelmisel nädalal püsis aktsiaturgudel kõrge volatiilsus ja Dow Jones tööstuskeskmine langes üle 4%. Oodatust kehvem makrostatistika viitab aeglustuvale majanduskasvule ning ebakindlus ei piirdu ainult USA-ga ja majanduse jahtumine on globaalne. Eelmisel nädalal avaldatud andmetest selgus, et Saksamaa majanduskasv on aeglustunud. Hoolimata tugevast riskivarade müügisurvest ning investorite soovist osta kaitsvaid varasid langes NYBOT USD indeks nädalaga 0,67%.

Sel nädalal avaldatakse olulisematest USA makroandmetest uute kodude müüginumbrid, kestvuskaupade tellimused ja SKT raport. Analüütikud arvavad, et USA kinnisvaraturul on toimunud pööre ja keskmiselt oodatakse, et uute majade müük kasvas juulis eelmise kuuga võrreldes 1%. Ootus kestvuskaupade tellimuste osas on samuti positiivne ja keskmiselt arvatakse, et juulikuus kasvasid kestvuskaupade tellimused 2,3%. Reedel avaldatakse USA teise kvartali majanduskasvu andmed ja keskmiselt ootavad turuosalised, et USA aastane majanduskasv oli teises kvartalis 1,1%. Ootustest paremad tulemused vähendavad tõenäosust, et maailmamajandus satub järjekordselt langusesse.

Nädala lõpus toimub iga-aastane Jackson Hole’i majanduskonverents, kus kohtuvad olulisemate keskpankade juhid, et arutada maailmamajanduse taastumist rõhuvaid probleeme. Tähelepanelikult jälgitakse Euroopa keskpanga juhi Jean-Claude Trichet ja USA föderaalreservi juhi Ben Bernanke kommentaare. Eelmise aasta konverentsil avalikustas föderaalreservi juht rahatrükkimise teise vooru (QE2) alustamise. Keskmiselt arvavad turuosalised, et selle aasta koosolekul uusi majanduse stiimulprogramme ei tutvustata ja tähelepanu on pigem suunatud kommentaaridele.

NYBOT USD indeks

Euro

Kõrge volatiilsuse tingimustes langes eelmisel nädalal Saksamaa DAX aktsiaindeks viimase 19 kuu madalaimale tasemele, kuid sellest hoolimata tugevnes euro aina langeva USA dollari suhtes. Paanika Euroopa pangandussektori ümber ei olnud piisav, et euro väärtust langetada. EUR/USD tugevnes eelmise nädalaga 0,67%.

Tähelepanu pöördus Prantsusmaale, sest investorites tekkis kahtlus, et reitinguagentuurid võivad langetada Prantsusmaa AAA krediidireitingu. Saksamaa ja Prantsusmaa võlakirjade tulusused lahknesid euroala ajaloo rekordtasemele. Investorid hakkasid kahtlema euroala suuruselt teise majandusega riigi maksejõulisuses, ning seetõttu sattusid Euroopa pankade aktsiad tugeva müügisurve alla. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teatas, et Prantsusmaa võtab kasutusele lisameetmed, et vähendada riigi eelarve defitsiit Maastrichti kriteeriumi maksimumini ehk siis 3%-ni SKT-st.

Nädala alguses toimus Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa Presidendi Nicolas Sarkozy tippkohtumine, kus kiireid lahendusi euroala võlakriisile ei leitud. Tippkohtumisel avaldati, et eurotsoon peab rohkem integreeruma ning majanduspoliitikat tuleb keskselt kontrollida, et edaspidi vältida võlakriiside tekkimist. Angela Merkel avaldas, et seadusega tuleks kehtestada euroala liikmesriikide võlalimiidid. Euroopa Stabiilsusfondi (EFSF) maht otsustati jätta endisele tasemele.

Sel nädalal avaldatakse eurotsooni olulisematest makroandmetest Saksamaa ZEW uuringu tulemused, eurotsooni PMI indeks ja IFO ärikliima indeks. Peamine tähelepanu on suunatud reedel USA-s toimuvale Jackson Hole’i majanduskonverentsile, kus peab kõne Euroopa keskpanga president Jean-Claude Trichet.

EUR/USD

Alanud nädala olulisemad sündmused:

Rain Laan




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon