Piilume fondijuhtide ostukorvi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Piilume fondijuhtide ostukorvi

Nelli Janson

23.08.2011 12:04

Meeleolud on tänaseks päevaks turgudel kujunenud nii negatiivseks, et valdav osa turuosalisi eelistab ilmselt olla kõrvalvaataja rollis. Teisalt on ajalugu näidanud, et taolistel heitlikel aegadel on turg pakkunud harvaesinevaid investeerimisvõimalusi. Millise seisukoha keegi edaspidiseks ka võtnud poleks, siis võiks kasvõi huvi pärast piiluda suurte fondide portfelli ning uurida, milliste valikute kasuks on seal hiljuti otsustatud.

Fondid, mis haldavad rohkem kui $ 100 miljonit on kohustatud peale kvartali lõppu 45 päeva jooksul avalikustama oma aktsiapositsioonid ja olgu täpsustuseks lisatud, et fondid ei pea näitama oma lühikesi positsioone.

Tänases loos toon ülevaate kurikuulsa SAC Capitali fondijuhi Steven Coheni valikutest, kellest on ka LHV foorumis juttu olnud ning Street.com veebilehel ilmunud artikli abil saamegi täpsemalt teada Coheni uuematest aktsiavalikutest.  Lisaks vaatame ka, milliste aktsiatega loodab oma kaotused tasa teha John Paulson, kelle fondil on käesoleval aastal eriti halvasti läinud. Kuigi need andmed on teise kvartali seisuga, siis võttes arvesse vahapeal turul aset leidnud korrektsiooni võib ehk nii mõndagi huvitavat silma hakata.

Alustuseks tuleb mainida, et ka Cohenil pole viimasel ajal kõik väga hästi sujunud, sest otsus soetada möödunud aastal biotehnoloogia sektorist Dendreon (DNDN)-i  (oli Coheni üks suurimaid positsioone) on paraku tekitanud  kahjumi suurusjärgus $ 200 miljonit. SAC Capital suurendas teises kvartalis DNDN positsiooni 8,6 miljonile aktsiale ja nagu teada on tänaseks Dendreoni aktsiad kukkunud 70%. Olgu meeldetuletuseks öeldud, et biotehnoloogiale panustamine on Cohenil ka eelnevalt ebaõnnustunud, sest näiteks ostis fond ka OREX-i aktsiaid ravimiameti otsuse eel, mis lõpuks tuli siiski negatiivne.

Cohen on tuntud ka selle poolest, et ta ei hoia portfellis aktsiaid väga kaua ning näiteks teises kvartalis müüs Cohen maha suurema osa Weightwatchers (WTW) aktsiatest, olles need soetanud ainult kolm kuud varem. Juuni lõpu (30.06.11) seisuga on Cohen teinud aktiivselt tehinguid ja kokku on fondil investeeritud 2033 erinevasse aktsiasse ning 518 neist olid uued investeeringud. SAC  Capital suurendas oma positsioone 678-s aktsias teiste hulgas Apple (AAPL) ja vähendas oma positsioone 730-s aktsias, millest üks oli Big Lots (BIG).Lisaks sellele on ilmselt ka Cohen nakatunud kullapalavikku, kuna fond on ostnud SPDR Gold Trust (GLD) ostuoptsioone.

Aga siin nimekiri Coheni kümnest uuest aktsiapositsioonist:

1. Gen Probe (GPRO) on firma, mis valmistab nukleiinhappe teste, mis on mõeldud erinevaid haigusi. SAC Capital ostis 268 000 GPRO aktsiat ning 30. juuni seisuga oli positsiooni turuväärtus $ 18 miljonit.

2. Arcos Dorados (ARCO) on suurim Ladina-Ameerikas McDonald`si frantsiis. Cohen omab 903 000 ARCO aktsiat, mille turuväärtus 30. juuni seisuga oli $ 19 miljonit.

3. Diamond Foods (DMND) valmistab erinevaid suupisteid ja snäkke. SAC Capital soetas 286 000 DMND aktsiat, mille turuväärtus oli 30. juuni seisuga $ 22 miljonit.

4. Deere (DE) toodab põllumajandustehnikat nagu muruniitjad, kombainid ja traktorid. Cohen ostis 280 000 DE aktsiat, mille turuväärtus 39. juuni seisuga oli $ 23 miljonit.

5. Sanofy (SNY) on Pariisis asuv ravimifirma. SAC Capital on 12,2 miljonit SNY aktsiat, mis ei pruugi olla küll otseselt Coheni ost, kuna eelnevalt omas Cohen Genzyme (GENZ) aktsiaid ja teatavasti ostis SNY Genzyme ära. Igal juhul olid SNY aktsiad 30. juuni seisuga väärt $ 29 miljonit.

6. Buenaventura (BVN) on Peruus asuv väärismetallide kaevandaja. Cohen on ostnud 783 000 BVN aktsiat, mille turuväärus oli 30. juuni seisuga $ 29 miljonit.

7. NRG Energy (NRG) on energiafirma  ja Cohen on ostnud 1,2 miljonit NRG aktsiat, mille turuväärtus oli 30. juuni seisuga $ 30 miljonit.

8. Grifols SA (GRFS) tegeleb erinevate meditsiinis kasutuses olevate seadmete tootmisega. Cohen 8,7 miljonit GRFS aktsiat, mille turuväärus 30. juuni seisuga oli $ 65 miljonit.

9. Cooper Industries (CBE) on Iirimaal asuv rahvusvaheline elektriseadmete tootja. Cohen on ostnud 1,3 miljonit CBE aktsiat ja 30. juuni seisuga oli positsiooni turuväärtus $ 76,4 miljonit.

Nagu teada on John Paulson pidanud see aasta rohkem kui korra tunnistama, et ta on teinud vale otsuse. Tema üks kuulsamaid investeerimisteese oli pangandussektori peale panustamine, mis paraku koos globaalse majanduskliima kiire halvenemisega on vett vedama läinud. Seetõttu oli fondijuht sunnitud oma pangaaktsiad arvestatava kahjumiga maha müüma. 

Sellest tulenevalt on Paulsoni lipulaev Advantage Plus Fund kukkunud käesoleval aastal 31%. Oma investoritele ütles ta, et on oma pikki positsioone vähendanud 81% pealt 60% peale ja tunnistas, et oli osade aktsiate soetamisel natuke liiga agressiivne.

Siiski pole ta kõigist oma finantsaktsiatest loobunud ja ostis teises kvartalis juurde Wells Fargo (WFC), Ralcorp Holdings (RAH) ja Capital One Financial (COF)-i aktsiaid. Uutest positsioonidest võiks eraldi välja tuua järgmised valikud:

1.NYSE Euronext (NYX) on New Yorki aktsiabörsi omanik. Paulson ostis 3 miljonit NYX aktsiat ja 30. juuni seisuga oli positsiooni turuväärtus $ 103 miljonit.

2. Walter Energy (WLT) on firma mis toodab ja ekspordi metallurgias kasutavat sütt. Paulson on ostnud 1 miljonit WLT aktsiat ja 30. juuni seisuga oli turuväärtuseks $ 115 miljonit.

3. Mosaic (MOS) on üks maailma suurimaid väetisetootjaid. Paluson on ostnud 2 miljonit MOS-i aktsiat, mille turuväärtus oli 30. juuni seisuga $ 152 miljonit.

4. News Corp (NWSA) on Rupert Murdochi poolt juhitud meediafirma, mis hiljuti ka Suurbritannias suurde telefonide pealtkuulamise skandaali sattus. Paulson on ostnud 10,4 miljonit NWSA aktsiat, mille turuväärtus 30. juuni seisuga oli $ 184 miljonit.

5. Life Tech (LIFE) on ravimiuuringuteks vajamineva tehnika ning teenuste pakkuja. Paulson ostis 7,5 miljonit LIFE-i aktsiat, mille turuväärtus 30. Juuni seisuga oli $ 391 miljonit.

Olgu ka öeldud, et ühe aktsia suhtes on Paulsoni valik ühtinud Coheni omaga, sest ka esimene on soetanud positsiooni Grifols SA (GRFS)-s.

Kui aktsiagraafikuid vaadata, siis võib laias laastus oletada (teadmata täpseid soetushindasid), et enamus positsioone on hetkel miinuses, sest USA turul võimust võtnud langus pole puutumata jätnud ei Coheni ega ka Paulsoni valitud aktsiaid (siin on ära toodud ka Coheni ja Paulsoni uute investeeringute aktsiagraafikud). Teisest küljest on nüüd jaeinvestoril võimalik finantsmaailma vägevate valituid aktsiaid märksa odavamalt tasemelt vaadelda ning ehk ka mõne tulevikus kasulikuks osutuva idee kaasa tuua. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon