Kui legendid lahkuvad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui legendid lahkuvad

Nelli Janson

30.08.2011 11:51

Möödunud nädalal teatas Apple`i CEO Steve Jobs, et astub ettevõtte aktiivsest juhtimisest kõrvale. Ei saa öelda, et uudis maailma ootamatult tabas, sest teades Jobsi tervisega seotud probleeme, siis oldi tema tagasiastumiseks valmis. Uus juht Tim Cook on Jobsi asendanud ennegi ja seetõttu sobib igati ka tema mantlipärijaks, kuid sellegipoolest on muutus tekitanud turuosaliste seas omajagu poleemikat.

Põhjuseid selleks pole vaja kaugelt otsida, sest Jobs oli kahtlemata rohkemat, kui lihtsalt Apple`i tegevjuht. Tema innovaatiline mõtlemine ning oskus luua trende oli just see, mis on teinud tänaseks Apple`st ühe maailma edukaima firma. Kuigi Tim Cook võtab üle ettevõtte, millel on lausa suurepärane tootevalik juba lettidel ning rida häid tooteid veel tulekul, siis on ütlematagi selge, et Jobsi asemele astumine on midagi enamat kui lihtsalt väljakutse.

Väike tagasivaade minevikku kinnitab, et need ettevõtted, mille asutajad või ikooni staatusesse tõusnud juhid on firma eesotsast lahkunud, on muutused üsna raskelt üle elanud. Wall Street Journalis ilmunud artiklis tuuakse ajaloost näiteks mõnede tuntumate firmade enda lood, mis on olnud sunnitud seisma silmitsi samasuguse olukorraga kui Apple nüüd.

Kui Walt Disney 1966. aastal suri, tõi see tema ettevõtte jaoks kaasa pea kakskümmend aastat kestva perioodi, mida iseloomustasid ebakõlad juhtimises. Firma klammerdus palavikuliselt tema visioonide külge, säilitades isegi tema kabineti sellisel kujul nagu see temast maha jäi ning lisas ainult mõned uued animeeritud tegelased. Ettevõtte loomingulisus suikus peale Walt Disney surma unne. Enamus juhte ebaõnnestus ning ei suutnud Walt Disney maagiat, eriti animatsiooni osas, taastada. Seitsmekümnendate alguses oli firma mitme vaenuliku ülevõtukatse sihtmärk ja alles 1984. aastal, kui firma palkas CEO kohuseid täitma Michael Eisneri Paramount Picture`st, sai Walt Disney Co (DIS) taas jalad alla.

Sam Waltoni lugu, kes oli Wal-Marti kaasasutaja ja suri 1992. aastal, tõestab ilmekalt, mis juhtub, kui firma asutajate eduvalemid unustatakse. Walton ehitas väikesest kolkapoest maailma suurima jaekaupluste keti. Selle tulemuse saavutas ta raske töö ja suure töötahtega, sest oma päeva alustas ta tihtipeale juba poole viiest hommikul ja ta püüdis pidevalt oma äri täiustada, külastades regulaarselt nii oma kui ka konkurentide poode, salvestades oma tähelepanekud diktofoni peale. Sam Waltoni peaaegu religioosne pühendumus lõi unikaalse ettevõttekultuuri ning kõik firma töötajad tegutsesid lihtsate põhimõtete järgi nagu „iga päev madalad hinnad „ ja kui tema ustav jünger David Glass jätkas Waltoni visiooni 1988. aastal, siis aastaid hiljem hakkasid Waltoni mõtteterad unustuste hõlma vajuma. Kui müük kahanes, hakati keskenduma erinevatele müügitrikkidele ning kulukatele ümberehitustele ja Waltoni idee madalatest hindadest oli täiesti unustatud. Nüüd, kus firma on teatanud juba üheksast järjestikusest kahaneva käibega kvartalist, on Wal-Mart liikumas nii öelda tagasi algusse ning üritab keskenduda kunagi edu toonud Sam Waltoni poolt loodud ärikontseptsioonile.

Kuigi Henry Ford jäi oma firmasse domineerivale positsioonile tervelt 25-ks aastaks, peale seda, kui oli juhtimise oma pojale üle andnud, siis ettevõttele paraku see kasu ei toonud. Kui 1919. aastal asus Fordi CEO kohustusi täitma Henry Fordi poeg Edsel Ford, siis juba selleks ajaks oli firma General Motorsile jalgu jäänud. GM oli turule toonud erineva hinna- ja värvivalikuga autosid, aga vaatamata Edseli püüetele samuti  mitmekesistada Fordi autode valikut, jäi Henry Ford kindlaks mudel T-le ja mustale värvile. Tosinkond aastat hiljem oli Ford kaotanud turuosa nii GM-le kui ka Chryslerile ja peale seda, kui Edsel Ford 1943. aastal suri, võttis Henry Ford uuesti juhtimise enda kätte. Kehva tervise tõttu ei suutnud ta siiski kaua firmat juhtida ning etteotsa asus ta pojapoeg Henry Ford II. Tema käe all sai ettevõte ka uue hingamise ja 1949. aastaks oli Ford suuruselt teine autotootja USA-s.

Väga vähesed teatepulga ülevõtjad on olnud paremini ettevalmistatud, kui seda oli Steve Ballmer, kes asus firmat juhtima peale seda, kui  Micrososft (MSFT)-i asutaja Bill Gates oli  tagasi astunud. Selleks hetkeks, kui Ballmer 2000. aastal Microsofti CEO-ks nimetati, oli ta Gatesiga tuttav olnud juba üle 25 aasta ja töötanud Microsoftis 20 aastat. Kuid ühine minevik ning kauaaegne töökogemus ei muutnud üleminekut sujuvamaks ja tegelikkuses on Microsoft aastate jooksul kaotanud nii oma turuosa kui ka innovatsioonis jäänud olulisel määral alla Apple`le.

Tundub, et ühte ja ainuõiget valemit või reeglit garanteerimaks juhtimise  sujuvat üleminekut peale firma asutaja lahkumist polegi. Disney`le sai probleemiks omaniku visiooni liigne järgimine ja Wal-Martile omaniku strateegiast kaugenemine.

Apple`i kasuks räägib hetkel kahtlemata fakt, et firma on loonud endale äärmiselt tugeva tagala juba olemasolevate toodete näol ning omab oma sektoris kindlat liidripositsiooni. Arenduses olevad tooted annavad uuele CEO-le vähemalt kaks-kolm aastat edumaad. Teiseks osaleb Jobs endiselt otsustamisprotsessis ning Cookile pole CEO ülesannete täitmine täiesti uus kogemus, kuna on seda edukalt teinud ennegi, asendades Jobsi tema haiguspuhkusel ajal.

Jobsi lahkumises ei näe midagi katastroofilist ka analüütikud, kes möödunud nädalal üksmeelselt kinnitasid, et Apple`i ärimudel on loodud selleks, et jääda. J.P. Morgani analüütikud ütlevad, et uuel CEO-l on piisavalt kogemusi jätkata firma juhtimist sama kõrgete standarditega ning ei usu, et firma strateegias olulisi muutusi tuleb.

Goldman Sachsi analüütikud ütlevad, et hirm Jobsi lahkumise pärast on rõhunud aktsiaid ilmselt rohkem, kui reaalne uudis seda teeb, sest tegelikkuses on sellega juba mõnda aega arvestatud. Analüütikud kinnitavad endiselt oma Osta soovitust ning prognoosivad Apple`i toodete triumfi ka edaspidi.

Oma lojaalsust Apple´le tõestasid möödunud reedel ka investorid, kes kasutasid julgelt ära aktsiahinna langust ning ostsid AAPL-i $ 360 pealt uuesti plussi ning täna kaupleb aktsia juba $ 389 kandis. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon