Kindlustajate raske aasta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kindlustajate raske aasta

Vallo Lees

01.09.2011 09:07

Dreamstime

2011. aasta on kujunenud erakordselt loodusõnnetuste rohkeks, millest kõige hilisemaks näiteks on orkaan Irene Kariibidel ja USA idarannikul. Seoses sellega on tegu väga halva aastaga ka kindlustusettevõtetele, kes seisavad silmitsi rekordiliste kahjunõuetega.

Maavärin ja tsunami Jaapanis, maavärin ja sellest tulenenud üleujutused Uus-Meremaal, USA keskosas aset leidnud rängad lumetormid, metsatulekahjud Edela-USAs, tornaadod Kagu-USAs, miljardi dollari ulatuses kahju teinud rahetorm Oklahomas ning üleujutused Mississippi kallastel – need on loodusõnnetused, mis käesoleval aastal aset leidnud. Viimastel päevadel lisandus sellesse nimekirja ka orkaan Irene.

Kuigi Irene’i mõju jäi esialgsest ootusest väiksemaks kvalifitseerub see ikkagi kümne kõige kallima katastroofi sekka USAs. Kõige kulukam loodusõnnetus on USAs ülekaalukalt orkaan Katrina, mis põhjustas 2005. aastal $45 miljardi väärtuses kahju. Möödunud nädalal USA idarannikul möllanud Irene tekitas esialgsete arvutuste kohaselt $7 miljardi väärtuses majanduslikku kahju. Enamik nõudeid tuleneb New York’i ja New Jersey kinnisvarakahjustustest. Irene oli küll nendesse piirkondadesse jõudes nõrgenenud troopiliseks tormiks, kuid New York’is ja New Jersey’s asub idaranniku väärtuslikem kinnisvara.

Samas tuleb märkida, et kuna suure osa kahjustustest põhjustasid tugevatest vihmahoogudest tingitud üleujutused, siis kindlustusfirmadel neid kahjusid hüvitada ei tule, sest selle eest hoolitseb valitsuse kindlustusfond. Sellega seose hinnatakse kindlustajate kuludeks $2.6 miljardit. Ka Morgan Stanley ei alandanud kindlustusettevõtete kolmanda kvartali kasumiprognoose, kuid samas olid need juba enne Irene’i konsensuse ootustest madalamal, seega oodatakse konsensuse prognoosi alanemist.

A. M. Best Company, mis tegeleb USA kindlustusfirmade finantsseisundi hindamisega, nimetas selle aasta looduskatastroofide arvu pretsedendituks. Esimese kuue kuuga on katastroofide tõttu kahjunõuetena välja makstud $27 miljardit, mis ületab terve eelmise aasta loodusõnnetuste kahjusid, mis küündisid $19.6 miljardini. A. M. Best toetub oma andmete saamisel 150 kindlustusfirmale, mis esindavad 80% kindlustussektorit. Ettevõte ütles, et suured looduskatastroofid vähendavad küll kindlustusettevõtete kasumeid, kui omakapitali need tõenäoliselt ei ohusta.  Ka Moody’s Investor Service tõi välja, et paljud börsilkaubeldavad kindlustajad olid kasumlikud ka tormiderohkes teises kvartalis.

Allikas: Morgan Stanley

Kinnisvara ja õnnetusjuhtumite vastu kindlustajate aasta on raskemaks muutnud ka madal tulusus investeeringutelt, mille põhjuseks on USA Keskpanga soov hoida intressimäärasid madalal, et stimuleerida majandust. Lisaks sellele valitseb hetkel kindlustusturul tihe konkurents, mistõttu ei saa ettevõtted kindlustuspreemiaid piisavalt tõsta, et katta kogu võetavat riski.

Morgan Stanley analüütikud toovad välja, et teises kvartalis suutsid ainult kaks 14-st jälgitavast kindlustusettevõttest konsensuse ootust aktsiapõhise kasumis osas ületada. Pettumuse põhjuseks olid tornaadod, mis läksid kindlustajatele kolme päevaga maksma ca $18 triljonit. Kuigi kindlustuspreemiate keskkond on muutumas soodsamaks, saab võtmeteguriks augustist-oktoobrini kestev orkaanihooaeg. Investorid on pärast esimese poolaasta rekordilisi kahjunõudeid kindlustajatesse investeerimisel äraootaval seisukohal ning orkaanihooaja lõpus peaks saabuma suurem selgus.

Siiski soovitab MS kindlustuspreemiate tõusu tõttu paigutada raha tugevama bilansiga kindlustusettevõtetesse. Nimelt on täheldatud, et üle poolte kinnisvara- ja õnnetusjuhtumite vastu kindlustajate preemiad on näidanud kasvu ning see trend peaks püsima ka järgmisel aastal. Tõusu on märgatud kõikides segmentides  peale Directors & Officers segmendi, mis näitas kiiret kasvu vahetult pärast finantskriisi. Kindlustuse kallinemise põhjuseks ongi looduskatastroofid ise, nimelt on leitud, et USA piirkondades, mida on tabanud orkaanid, on kindlustuspreemiad tõusnud ca 10%. Lisaks märgitakse, et mitmete kindlustajate aktsiad on muutunud atraktiivseks – enamike P/B suhe jääb allapoole ajaloolist keskmist ning on 2008. aasta tasemete läheduses.

Allikas: Morgan Stanley

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon