Valuutaturg: Fedilt uus stiimulprogramm? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Valuutaturg: Fedilt uus stiimulprogramm?

Risto Sverdlik

20.09.2011 17:42

Sellel nädalal röövib USA Föderaalreserv Euroopa võlakriisilt kogu tähelepanu, kui kolmapäeva õhtul teatatakse kaks päeva kestnud arutelude ja otsuste tulemused. Fedil on tagataskust võtta kõigest loetud meetmed, et järjekordset majanduse stimuleerimise katset käivitada, seega midagi väga revolutsioonilist sealt tulla ei tohiks. Turuosalised peavad kõige ootuspärasemaks meetmeks Operation Twisti.

USA dollar

Täna algab pikalt oodatud Föderaalreservi kahepäevane kohtumine, mis peaks turuosaliste ootuste järgi lõppema mingisuguse stimuleerimisplaani väljakuulutamisega. Võttes arvesse, et QE2 ei andnud loodetud tulemusi, on vähetõenäoline, et keskpank tuleb välja uue samalaadse ehk valitsuse võlakirjade ostmisprogrammiga. Lisaks on inflatsioonisurve ka vaikselt pead tõstmas, mis vähendab omakorda võlakirjaostmisprogrammi uue raundi tulemise tõenäousust.

Fed on teada andnud, et nad kavatsevad intressimäärad hoida rekordmadalal tasemel vähemalt järgmise aasta keskpaigani, mis jätab valikusse järgmised stimuleerimismeetmed: keskpank võib langetada intressimäärasid, mida makstakse kommertspankadele keskpangas hoitavate reservide pealt, mille maht ulatub hetkel enam kui 2 triljoni dollarini; Fed võib välja kuulutada ka konkreetse inflatsiooni sihttaseme või ülempiirid USA pikaajaliste võlakirjade tulusustele, millega võib kaasas käia ka võlakirjade ostmine.

Suurima tõenäosusega võib keskpank välja tulla operatsiooniga, mis on finantsturgudel endale nimeks saanud operation twist – vahetatakse välja varem aeguvad võlakirjad hiljem aeguvate võlakirjade vastu. Iseküsimus on samas see, mis kasu või efekti sellest loodetakse saavutada. Igatahes turuosaliste ootused on mingi programmi tutvustamise suhtes kõrgele aetud ja selle puudumisel on karta, et Euroopa kriisist niigi räsitud turud võivad müügisurvet juurde saada.

USA dollar on aga viimaste nädalate jooksul korralikult kosunud. Dollari indeks on septembrikuu algusest tõusnud praeguseks hetkeks 4,6% ja kaupleb 77,60 taseme juures. Enim on dollar tugevnenud Šveitsi frangi vastu (10%), kuid see on eelkõige tingitud Šveitsi keskpanga kaks nädalat tagasi toimunud sekkumisest, millega astuti väga radikaalsed sammud frangi vahetuskursi alandamiseks. USD on arvestavat tuge saanud ka Austraalia dollari ja teiste „riskantsete“ valuutade vastu, mis on närviliste turgude tingimustes atraktiivsust kaotamas.

NYBOT US Dollar Index

Euro

Euro tegi eelmisel nädal korraliku taastumise, olles enne seda kukkunud dollari suhtes kahe nädalaga 7,25% ehk $1,4550 tasemelt $1,35 juurde. Euro (ja suures osas üldise turusentimenti) käekäiku mõjutab endiselt peamiselt Euroopa võlakriisi ümber toimuv, millele pole jätkuvalt adekvaatseid lahendusi suudetud leida.

Nädalavahetusel lõppenud Euroopa rahandusministrite kohtumine ei andnud samuti konkreetseid tulemusi. Olukord pigem teravnes, kui Saksamaa esindajad teatasid, et Kreekal pole põhjust loota abipaketi järgmise kaheksa miljardi euro suuruse osamakse saamist, kui valitsus ei suuda täita kärpekavasid etteantud mahus. Täna vahendati ka ühe Kreeka ajalehe artiklit, milles toodi välja, et Kreeka peaminister kavatseb korraldada referendumi eurotsoonis osalemise jätkamise küsimuses. Kreeka valitsuse esindajad on selle jutu paikapidavuse aga omalt poolt ümber lükanud.

Euroopale on nädala alguses lisasurvet avaldamas ka Bank of China otsust, millega katkestati teatud Euroopa pankadega valuutainstrumentide kauplemine. Lisaks langetas S&P Itaalia krediidireitingu ühe pügala võrra A/A-1 peale ja väljavaated langetati negatiivse peale.

Alanud nädalal on Fedi kohtumise kõrval väga vähe kalendripõhiseid sündmusi. Teisipäeval avaldati Saksamaa ja eurotsooni ZEW indeksid, mis võtsid eelmise kuu näitude suhtes suuna halvemuse poole. Neljapäeval avaldatakse Saksamaa PMI indeksid ja eurotsooni uute tööstustellimuste andmed.

EURUSD

Risto Sverdlik




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon