Tegevus Mehhiko lahel taastumas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tegevus Mehhiko lahel taastumas

Vallo Lees

22.09.2011 10:20

Dreamstime

Mehhiko lahe naftakatastroofist on nüüdseks möödunud pea poolteist aastat ja kuigi õnnetus on veel paljudel elavalt meeles, ei ole see suuri naftaettevõtteid heidutanud. Puurimistegevus ja –lubade taotlemine on jõudmas Deepwater Horizoni plahvatusele eelnenud tasemetele.

Hetkel tegutseb Mehhiko lahes 23 puurtorni, mis ammutavad naftat sügavamalt kui 3000 jalga (ca 914 meetrit). Tegu on sama suure näitajaga, mis kaks aastat tagasi. Aktiivsuse kasvu põhjuseks on käesoleva aasta suured avastused, mis piirkonna atraktiivsust naftaettevõtete silmis taas tõstnud on. Ka 2009. aastal ja 2010. aasta alguses avastatud naftaleiukohad olid üsna muljetavaldavad.

Leitud nafta aga asub sügaval kivimites, mis on väga kõrge surve all ja seega peab katastroofide vältimiseks puurimistegevusel hoolikalt silma peal hoidma. Eelmisel kolmapäeval andis Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement (BOEMRE), mis tegeleb Deepwater Horizoni õnnetuse uurimisega, välja raporti, mis sisaldab ettepanekuid, muutmaks puurimist ohutumaks. Soovituste hulka kuulub puurimistornide masinaruumide üllatuskontrollide suurendamine ning detailsemad aruanded juhtumite kohta, mil puurijad peaaegu kaotasid kontrolli puuraugu üle, kuid said selle lõpuks siiski kontrolli alla. Lisaks andsid valitsusametnikud möödunud teisipäeval merel töötavatele naftapuurtornide töötajatele õiguse peatada naftapuurtorni töö, kui nad näevad edasises tegevuses ohtu.

Hoolimata karmimatest nõuetest kujutab Mehhiko laht endast oma suurte naftavarudega naftakompaniidele atraktiivset piirkonda. Paar nädalat tagasi teatasid BHP Billiton ja Chevron kumbki uutest avastustest, mis asusid enam kui 160 kilomeetri kaugusel rannikust ja üle 4000 jala sügavusel. Kokku sisaldub neis leiukohtades mitu miljardit barrelit naftat, mis teeb Mehhiko lahest ühe suurima tootmispiirkonna veel aastateks. Viimase aja leiud on viinud nelja Mehhiko lahe naftavälja mahud miljardi barrelini. Nii suuri avastusi on USAs viimase sajandi jooksul tehtud ainult tosina jagu. Ka BP, kelle lepingu alusel Deepwater Horizon töötas jätkab antud piirkonnas aktiivset, kuid siiski madala profiiliga uurimistööd. Ettevõttel on suur osalus viimatisel BHP Billitoni avastusel ning firma heaks töötab kaks puurtorni, mis arendavad BP suurt avastust Atlantis.

Puurimistegevuse taastumine on heaks uudiseks ka rannikuala elanikele, kes kartsid, et võimude ülereageerimine eelmise aasta õnnetusele hirmutab naftaettevõtted minema, kellega koos kaoksid ka hästitasustatud puurtornide töötajate ametipostid. Uuringufirma IHS leidis suve keskpaigas, et puurimistegevuse lubamine täiskäigul looks uusi töökohti ja suurendaks valitsuse maksutulusid. Nimelt tuuakse välja, et kui puurimislubasid antakse välja sama kiires tempos kui enne õnnetust, lisaks see 230 000 töökohta, suurendaks SKPd $44 miljardit ja annaks 411 000 barrelit täiendavat päevast toodangut.

Greater New Orelans Inc. avaldas septembri alguses Gulf Permit Indexi andmed, mis jälgib puurimislubade väljastamist Mehhiko lahes. Selgub, et väljaantavate süvavee puurimislubade arv jääb endiselt alla eelmise aasta keskmisele näitajale. Alates käesoleva aasta juulist antakse kuus keskmiselt välja 4,3 luba, mida on 26% vähem kui eelmise aasta keskmine kuine näitaja. Võrreldes kolme aasta keskmisega antakse lubasid välja 39% vähem. Siiski on märgata väljaantud lubade arvu suurenemist. Eelmisel aastal oli Mehhiko lahe naftatoodanguks 1.54 miljonit barrelit päevas. EIA (Energy Information Administration) andmetel jääb käesoleva aasta näitaja 1.43 miljoni barreli juurde, mida on 13.5% vähem kui sama agentuuri poolt koostatud prognoos vahetult enne Deepwater Horizoni plahvatust.

Morgan Stanely analüütikud toovad välja, et käesoleva aasta märtsis oli märgata puurimislubade väljaandmiste tõusu, kuid suvel litsentside väljaandmine aeglustus, mistõttu lahkusid mitmed puurtornid Mehhiko lahe piirkonnast. Seepeale muutis BOEMRE lubade saamise ja käsitlemise protsessi läbipaistvamaks ning alates sellest ajast on väljaantavate lubade arv hakanud tõusma. Augustis kiideti heaks kaheksa süvavee kaevu puurimine. Analüütikute sõnul võidavad sellistest arengutest eelkõige puurimisettevõtted, kes on võrreldes konkurentidega rohkem keskendunud Mehhiko lahele. Ettevõtetest on mainitud Transocean (RIG), Ensco (ESV) ja Noble (NE). Katalüsaatoritena nähakse tõusvaid puurtornide rendihindasid ning kasvavat tootmisvõimsuse määra.

Allikas: Morgan Stanley

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon