Osta või mitte osta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Osta või mitte osta?

Nelli Janson

28.09.2011 11:36

Shutterstock

Kolme aasta tagune sügis on investoritel veel valusalt meeles. Tõenäoliselt kaotasid paljud tookord nii palju, et isegi tänaseks pole suudetud kaotusi tasa teenida või neist üle saada. Käesolev sügis aga hakkab aina enam võtma 2008. aastalõpu nägu ja nüüd, vastupidiselt toonasele, tahavad investorid ootamatusteks valmis olla.

Asjaolu, et viimane majanduskriis on investoritel veel selge mälupildina silme ees, tuleb neile ühest küljest kasuks, aga teisalt jällegi ka kahjuks. Täna tahavad kõik olla targemad ning sel hetkel, kui turg uuesti mõne kuuga 20% alla müüakse, rahas istuda. Samas aga mäletatakse ka seda, et 2009. aasta kevad pakkus ainulaadseid ostuvõimalusi, mille kasutamine oleks mõjunud palsamina iga turuosalise investeermisportfellile.

Viimase paari kuuga on paljud aktsiad kaotanud üle 50% oma väärtusest ja aeg-ajalt on ka juba erinevates finantsportaalides juttu sellest, et turg on taas pakkumas suurepäraseid ostutasemeid. Sellest tulenevalt on investori kahe vana hea sõbra –ahnuse ja hirmu vahel käimas suurem konkurents  kui kunagi varem ja iga päev trummeldab peas küsimus, kas osta või mitte osta.

Üks Wall Streeti positiivsema vaatega analüütikuid J.P. Morganis töötav aktsiastrateeg Thomas Lee ütleb, et aeg pole veel ostmiseks küps. Tema on võtnud oma prognooside lähtepunktiks aktsiate valuatsiooni. Lee sõnul on täna 53%-l aktsiatel P/E kordaja väiksem kui 12x ja toob võrdluseks, et 2009. aasta märtsis kauplesid samal valuatsioonil 67% aktsiatest.

Allikas: J.P. Morgan

Kuigi investorid väidavad, et P/E kordajate jälgimine on mõttetu, kui puuduvad selged väljavaated tuleviku osas, siis rõhutab Lee, et mingil hetkel on valuatsioon lihtsalt nii madal, et see meelitab ostjad kohale.

Lee ütleb ka, et kuigi osade aktsiate valutasioon hakkab lähenema tasemele, mida pole nähtud alates 2009. aasta kevadest, siis sellele vaatamata usub ta, et aktsiatel on veel kukkumisruumi.

Allikas: J.P. Morgan

Lee ütleb, et on väga keeruline välja tuua, mis võiks olla piisavalt positiivne katalüsaator turgude rahustamiseks, sest Euroopas on oluliste otsuste tegemisega ilmselgelt hiljaks jäädud ning kriisil lastud süveneda.  Teisest küljest on USA majandus küll mõjutatud Euroopa võlakriisist, kuid püsib siiski suhteliselt stabiilsena.

Eeldusel, et antud olukord ei paisu ülemaailmseks kriisiks on JPM-i meeskonnal neile investoritele, kes  jõudnud järeldusele, et aeg ostmiseks on siiski küps, mõned soovitused valmis pandud. Nimelt analüüsis JPM läbi kaks suurt  kukkumist,  leidmaks aktsiaid ja sektoreid,  mis nii  1998. aasta Aasia  ja 2008. aasta Lehmani krahhi kõige valutumalt üle elasid.

Kumbagi krahhi analüüsitulemus sai aga Lee sõnul vägagi erinev. Peale 1998. aasta madalamaid tasemeid, tõusis S&P500 kuue kuuga 40%, aga peale Lehmani pankrotti S&P 500 kukkus 40%. „Üks oli finantssüsteemi testimine (1998) ja teine oli finantssüsteemi läbikukkumine“: ütleb Lee. Just sel põhjusel, et kumbagi kriisi iseloom oli sedavõrd erinev, otsustati mõlema perioodi

Viis sektorit, mis esinesid turust paremini nii peale Aasia kui ka Lehmani kriisi olid  pooljuhtide,  tarkvara, jaemüügi , tehnoloogia (riistvara) ja teenuste sektor ja alljärgnevalt on toodud ära 26 aktsiat, mis Thomas Lee arvates järgnevate kuude jooksul esineks turust paremini, kui peaks aset leidma sündmus, mis sarnaneks 1998 või 2008. aastal toimunule.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon