Nõudluse mured kimbutavad tooraineid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nõudluse mured kimbutavad tooraineid

Vallo Lees

06.10.2011 23:37

Dreamstime

Viimase aja tormised sündmused on jätnud oma jälje aktsiaturgudele, tuues ettevõtete aktsiahinnad märkimisväärselt madalamatele tasemetele. Ja kuigi enne kolmanda kvartali lõppu tundus, et toorainete hinnad seda liikumist kaasa ei tee, näitasid viimased päevad, mis juhtub, kui investorid reageerivad Hiina nõudluse muutustele.

Veel paar nädalat enne septembri lõppu kauples DJ-UBS toorainete indeks positiivsel territooriumil, ignoreerides Euroopa võlakriisi ja järjekordset võimalikku majanduslangust USAs. Kuid mure Hiina nõudluse vähenemise üle, viis 19 laialdaselt kasutust leidva tooraine hinda jälgiva indeksi järsku langusesse, mis andis kolmanda kvartali tootluseks -11.3%. Soja hinnad tõusid vahemikus 30. juuni – 15. september 4% ning vase hind oli selle aja jooksul langenud 8%. Kolmanda kvartali muutuseks kujunes nendel toorainetel aga vastavalt -9.7% ja -26%. Ka teised toorained nagu alumiinium ja mais liikusid sama mustri järgi. Olgu öeldud, et vase ja nafta jaoks oli tegu halvima kvartaliga alates 2008. aasta neljandast kvartalist.

Hiina ei seisa silmitsi selliste probleemidega nagu USA ja Euroopa – riik ei maadle kõrge võlakoormaga või pea olematu majanduskasvuga. Hoopis vastupidiselt tegeletakse selle nimel, et ülekuumenevat majandust jahutada ning tundub, et lõpuks on antud sammud ka mõjuma hakanud. Kuid toorainete müüjate muresid on alati rahustanud Hiina aina kasvav isu ning isegi nõudluse sama taseme hoidmine teeb turuosalised närviliseks. Lisaks sellele võib Hiina nõudlust toorainete järele vähendada ka maailmamajanduses toimuv. Calvin Lee, kes hoiab silma peal Hiina naftaturul toimuval ütles, et väiksem nõudlus Hiina kaupade järele viib omakorda väheneva nõudluseni toornafta järele, mis Lee andmetel oli juba augustis 10-kuu madalaimal tasemel. Samas ei välistanud ta nõudluse taastumist seoses läheneva pühade hooajaga.

Morgan Stanley analüütikud alandasid tulenevalt oodatust suuremast aeglustumisest käesoleva aasta teises kvartalis järgneva aasta globaalse tööstustoodangu prognoosi 14%. Seega peaks globaalselt tööstustoodangu kasvuks olema 2012. aastal 4.8%, kusjuures Hiinas 13.5%. Analüütikute arvates jätkub suuremate arenevate riikide (BRIC) edulugu, kuna monetaarpoliitika koomamale tõmbamine on andnud mänguruumi stimuleerimaks sisenõudlust, kui väline nõudlus peaks nõrgenema.

Samas ei tähenda see, et toorainehinnad tervikuna ainuüksi arenevate turgude nõudlusest tuge saavad. Morgan Stanley analüütikud toovad välja, et kui arenenud riikides leiab aset majanduslangus ning Euroopa võlakriis survestab endiselt pangandussektorit, võib oodata USA dollari tõusu. Tugevnev dollar koos langevate toormehindadega aga tähendab nõrgemaid „toorainete valuutasid“ nagu näiteks AUD, BRL ja CAD, mis on ajalooliselt käitunud toorainete juhtivindikaatorina. Samuti avaldab toorme hindadele negatiivset mõju valuutakursi kohandumisefekt.

Lisaks näitavad viimatised PMI indeksid, et toorainete viimase aja hinnalangusel on ka fundamentaalne aspekt olemas. Capital Economics ütles, et PMI indeksite nõrkus viitab toorainete nõudluse langusele. Markiti poolt koostatav globaalne PMI indeks langes septembris eelneva kuu 50.2 punkti pealt 49.9 punktile. Riikide indeksid püsisid 50 punkti lähedal, millest allapoole langemine viitab tööstussektori kokkutõmbumisele. Eriti murelikuks teeb Capital Economicsi analüütikuid uute tellimuste komponent, mis on kõige rohkem tulevikku vaatav, kuid ühtlasi langes ka kõige rohkem. Allpool on toodud suuremate riikide PMI indeksid.

Allikas: Morgan Stanley

Arvatavasti on aga kõige rohkem turuosalistes ärevust tekitanud vase hinna viimase kuu 27%-line langus. Seda põhjusel, et vask on väga laialdaselt kasutatav metall, mistõttu käitub selle hind juhtivindikaatorina tööstustoodangu osas. Vase suurim tarbija on Hiina, kelle nõudlus on vase hinnale märkimisväärset mõju avaldanud. Kuigi Hiina nõudluse fundamentaalsed põhjused on arvatavasti investoritele teada, soovitavad Morgan Stanley analüütikud ebakindlatel aegadel vase hinna tõusu põhjustanud aspektide kordamist.

Hiina kasutab vaske peamiselt elektri, telekommunikatsiooni ja transpordi infrastruktuuri sektorites ning ehitussektoris kasutatakse seda suhteliselt vähe. Globaalselt kasutatakse aga vaske peamiselt just ehitus- ja elektroonikatööstuses. Lisaks sellele usutakse, et Hiina kodumaised vase varud on madalal. Nimelt sundisid kõrgemad hinnad Hiinat kasutama laovarusid, kuid alates juunist on kuised impordimahud taas tõusma hakanud, viidates kõrgemale impordile ka 2012. aastal. Foxhall Capitali juht Paul Dietrich ei usu samuti, et arenevate riikide nõudlus toorainete järgi järsult väheneb. Seda just seetõttu, et paljudes nendes riikides on käsil suured infrastruktuuriprojektid, mis kõvasti toorainet vajavad. Ning kuna arenevate riikide valitsuste rahaline olukord on hea, defitsiitset kulutamist ei esine ning projektid täidavad ka töökohtade loomise eesmärki, ei usu Dietrich, et majanduskasvu aeglustumise tõttu need projektid seisatakse.

Allikas: Morgan Stanley

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon