Tööjõu raport üllatas, kuid kas piisavalt? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tööjõu raport üllatas, kuid kas piisavalt?

Vallo Lees

12.10.2011 08:47

Dreamstime

Septembrikuu tööjõuraport ja eelneva kuu korrigeerimised suutsid turuosaliste hirmu uue majanduslanguse ees leevendada. Samas jäi aga õhku palju küsimusi pikaajaliste töötute ning töökohtade loomise tempo üle.

Labor Departmenti andmetel lisandus septembris USAs 103 000 töökohta, mis oli võrreldes oodatud 60 000 hea näitaja. Samuti korrigeeriti augustikuu numbreid, mis näitasid varasema nulli asemel 57 000 töökoha lisandumist. Erasektoris lisandus septembris 137 000 töölist, mille hulka loetakse ka augustis streikinud 45 000 Verizoni töötaja tööle naasmine. Enim loodi töökohti tervishoiu- ja tehnoloogiasektoris. Meeldiva üllatusena lisandus ehitussektorisse 26 000 töölist, kuid pettumuse valmistas tootmissektor, mille tööliste saldo jäi septembris 13 000-ga miinusesse. Omavalitsuste koondamiste tõttu kadus avalikust sektorist 34 000 töökohta. Töötuse määr jäi püsima 9.1% peale.

USA nõrk majanduslik olukord on eriti rängalt mõjutanud noorte, madalama haridustasemega ja vähemuste hõivet. Mustanahaliste tööpuudus ulatub 16%-ni ehk tegu on kaks korda suurema näitajaga kui valgete puhul. Ilma keskkooli diplomita inimeste töötuse määr on enam kui kolm korda kõrgema kõrghariduse omandanud inimeste vastavast näitajast. Teismeliste seas on tööpuudus ligilähedane 25%-le.

Muret valmistab ka endiselt kõrgel püsiv pikaajaliste töötute näitaja. Üle 27 nädala ilma tööta olnud inimeste arv kasvas septembris eelneva kuu 6.04 miljoni pealt 6.24 miljonini. See moodustab natukene üle 4% kogu tööjõust, mis on ajalooliselt väga kõrge tase. Seda illustreerib ka allolev joonis. Väikest tõusu oli märgata ka lühiajaliste töötute (5 nädalat või vähem) hulgas. 15-26 nädalat tööta olnute seas toimus langus, kuid oma osa võis selles mängida ka töötute liikumine „üle 27 nädala“ klubisse.

Allikas: Calculated Risk

Iga nurga alt vaadatuna tundub USA tööjõuturu olukord nõrgapoolne. Töötuid on kokku 14 miljonit, kellele lisanduvad veel miljonid inimesed, kes sooviksid töötada täiskohaga, kuid olude sunnil peavad leppima osalise koormusega. Töötud ning osaajaga töötajad, kes sooviksid töötada suurema koormusega (vaeghõivatud)  moodustasid septembris 16.5% tööjõust, augustis oli see näitaja 16.2%. Lisaks valmistab muret töökohtade loomise tempo. Analüütikute hinnangute kohaselt peab majandusse lisanduma ühes kuus 125 000 töökohta, et sammu pidada rahvastiku kasvuga. Töötuse määra alandamiseks tuleks aga luua vähemalt 200 000 töökohta.

Tööpuuduse põhjuseks loetakse tarbijate nõrka olukorda ning tööandjate ettevaatlikkust. Näiteks Föderaalreservi reedel avaldatud raportist selgus, et tarbijalaenude maht augustis langes, viidates tarbijakulutuste alanemisele. Mõnede arvates peitub probleem aga majanduse struktuursetes muutustes, mille juured ulatuvad juba majanduslanguse eelsesse aega. Nationwide’i peaökonomist Paul Ballew ütleb, et kuigi oma tõsiduselt oli praegune kriis palju hullem, siis töökohtade taastumise koha pealt on praegune olukord võrreldav 2001. aasta tsükliga. Ettevõtted lükkavad uute töötajate palkamist edasi, kehtestades olemasolevatele töötajatele pikemaid töötunde, isegi kui see tähendab neile rohkem maksmist. Kui ettevõtted palkavad, ollakse jällegi väga ettevaatlikud. Ligikaudu viiendik augustis loodud töökohtadest olid osaajaga töökohad.

Kuigi töötute arv on kõrge, leidub rohkelt ka tööpakkumisi. Bureau of Labor Statistics andmetel oli USAs juuli seisuga 3.2 miljonit vaba töökohta. Kuigi see tähendab, et ligikaudu iga nelja töötu kohta on saadaval üks töökoht, tekib küsimus, kuidas saab nii kõrge tööpuudusega ajal olla nii palju vabu töökohti täitmata. Tõenäoliselt peitub vastus selles, et pikaajaline töötus mõjub laastavalt töötajate oskustele, kinnisvaraturu olukord vähendab tööjõu liikuvust ning pikendatud töötu abiraha teeb inimesed töökohtade suhtes rohkem valivaks.

Ettevõtete tegevjuhid on kõige rohkem kurtnud töötajate oskuste üle. Kuigi kõrgtehnoloogia vallas on tõepoolest raske leida piisava kvalifikatsiooniga inimesi, siis praegu käib jutt tootmistöölistest, müügimeestest ja veoautojuhtidest. Näiteks USA valitsuse andmetel oli juulis ehitussektoris võrreldes eelmise aasta juuliga vabade töökohtade tõusuks 267%. Samas võib märgata, et täitmata töökohtade kõrge arv pole mitte viimase aja probleem, vaid viimasel kümnendil on täitmata töökohtade arv kõikunud vahemikus 2.4-4 miljonit.

Allikas: Bureau of Labor Statistics

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon