Kinder Morganist saamas USA suurim gaasi transportija - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kinder Morganist saamas USA suurim gaasi transportija

Vallo Lees

19.10.2011 09:38

Dreamstime

Energiasektor on üks väheseid kohti, kus hoolimata üleüldisest uimasest ülevõtmiste turust veel elumärke leidub. Sellele andis kinnitust pühapäeval maagaasitootjale ja –transportijale, El Pasole ülevõtmispakkumise teinud Kinder Morgan, mille tulemusena koorub välja USA suurim torujuhtmete operaator.

Ülevõtmispakkumise suuruseks oli $21.1 miljardit ehk tegu on suure panusega sellele, et kiltkivides leiduv gaas hakkab mängima suurt rolli USA energeetikas. Uue ettevõtte valdusesse jääks 67 000 miili ehk ca 108 000 kilomeetrit torujuhtmeid, mis teeks sellest suurima torujuhtmete operaatori USAs. Lisaks katavad need torujuhtmed kõik peamised maagaasi tootmise regioonid. Samuti annab ülevõtmine Kinder Morganile ligipääsu Florida turule, mis on üks kiiremini kasvavaid piirkondi, kus maagaasi kastutatakse järjest enam elektritootmiseks.

Allikas: Wall Street Journal

Samuti on kombineeritud ettevõte hästi positsioneeritud, et ehitada uusi torujuhtmeid, mis transpordiksid gaasi arendatavatest väljadest New Yorkis, Ohios ja Texases. Nimelt on mitmed torujuhtmeid opereerivad ettevõtted püüdnud oma torujuhtmete võrgustikku viimasel ajal nii ümber planeerida, et suurendada avatust kiiresti kasvavatele gaasiturgudele Lõuna-USAs. Samas on suuremaid kildagaasi avastusi aga tehtud just Ameerika põhjaosas. Nagu ülalolevalt kaardilt näha saab kahe ettevõtte torujuhtmete kombineerimisel põhja ja lõuna ühendamise ülesanne suurepäraselt täidetud.

USA maagaasi toodang on viimastel aastatel näidanud tõusvat trendi. Osalt kindlasti ka seepärast, et energiaettevõtted on kasutusele võtnud uusi ja lihtsamaid tehnoloogiaid, et kiltkivides leiduvat gaasi kätte saada. Nimelt kombineeritakse horisontaalset puurimist ja hüdraulilist purustamist. Viimase puhul tähendab see vee ja kemikaalide abil kiltkivide purustamist, mille tagajärjel eraldub gaas. Samas on antud tehnoloogia muresid tekitanud keskkonnakaitsjate seas, kes kardavad, et kemikaalide viimine sügavale maapõue võib saastada põhjavett ning õhku. Tööstusharu esindajad aga väidavad vastupidist.

Kildagaas on viimasel ajal märkimisväärselt suurendanud USA maagaasi reserve. Samuti suurendas Energy Information Administration (EIA) käesoleval aastal toodetava maagaasi prognoosi kahekordseks ning mõnede arvutuste kohaselt jätkub maagaasi praeguste tarbimismahtude juures veel sajaks aastaks. Kinder Morgani tegevjuht Richard Kinder on veendunud, et kildagaas on jätkusuutlik ja selle lisandumisest tingitud suurenev maagaasi pakkumine leiab rakenduse. Tema kasuks räägib ka ametnike soov maagaasi laialdasemaks kasutamiseks elektritootmise, aga ka sõidukite kütuse näol.

Samas on üha suurenevad varud viinud USA maagaasi hinna allapoole $4/Btu taseme, 2008. aastal kauples maagaas veel $13/Btu tasemel. Hoolimata sellest, on üha enam energiaettevõtteid kildagaasi tootmise vastu huvi üles näidanud. Näiteks Exxon Mobil ostis eelmisel aastal XTO Energy $25 miljardi eest ning Chesapeake Energy on pidevalt müünud osalusi uutes kildagaasi leiukohtades. Samal ajal kui ettevõtete jaoks, kes kildagaasi toodavad, valmistab kasumi saamine nii madalate hindade juures raskusi, seisavad gaasi tarnsportijad silmitsi suure nõudlusega.

Allikas: Wall Street Journal

Interstate Natural Gas Association of America Foundation andmetel peavad ettevõtted vahemikus 2011-2035 ehitama 35 600 miili ulatuses uusi kõrgsurve torustikke, et rahuldada turu vajadusi. Kõik see läheb maksma hinnanguliselt $178 miljardit. Ettevõtted, kes opereerivad torujuhtmeid, küsivad gaasi transportimise eest kommunaalettevõtetelt tasu, mille suurust reguleerib Federal Energy Regulatory Commission.

Selles valguses ongi Kinder Morgan rohkem huvitatud El Paso torujuhtmetest ning kavatseb tootmisüksuse juba enne ülevõtmise lõpule viimist maha müüa. Olgu öeldud, et ülevõtmistehing plaanitakse lõpule viia 2012. aasta teises kvartalis. El Paso tootmisüksuse müük on Kinder Morgani jaoks väga olulise tähtsusega, sest ettevõte finantseerib ülevõtmist $11.5 miljardi ulatuses laenuga, mistõttu kasvab ettevõtte võlg (arvestamata El Paso võlga) neljakordseks ehk $3.2 miljardi pealt $14.5 miljardini. Tootmisüksuse müügist saadud rahaga kavatsetakse aga suurem osa sellest tagasi maksta. Sellest lähtuvalt muutis Fitch Kinderi krediidireitingu väljavaate negatiivseks, kuna valitseb teatav ebakindlus. Maikuus teatas El Paso, et eraldab torujuhtmete ja tootmise segmendid kaheks eraldi börsilkaubeldavaks ettevõtteks, kuid Kinder on öelnud, et El Paso tootmisüksust börsile tuua ei kavatseta.

Eelmisel aastal oli El Paso tootmisüksuse kulumieelne ärikasum $1.1 miljardit. Bloombergi andmetel teeb see tootmisüksuse väärtuseks $7.3 miljardit, kui arvestada, et viimase 34 USA uurimis- ja tootmisettevõtte müügihinnaks kujunes keskmiselt 6.6 kordne EBITDA. Susquehanna Financial Groupi analüütiku sõnul võib Kinder üksuse eest saada kuni $9 miljardit. Ülevõtmisteatele järgnenud pressikonverentsis Kinder Morgan üksuse eest nõutavat hinda ei avalikustanud. El Paso tootmisüksuse varadest võivad huvitatud olla Reliance Industries, Statoil ja Occidental Petroleum. Analüütikute sõnul on El Paso varade näol tegu maiuspalaga eriti välismaistele ettevõtetele, kellele peale varade kulub marjaks ära ka juba töötav äri. El Paso tootmisüksusele kuulub kildagaasi kaevandusõigusi ca 550 000 aakril.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon