Milliste meeleoludega minnakse uude aastasse? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliste meeleoludega minnakse uude aastasse?

Nelli Janson

29.11.2011 10:56

Shutterstock

Käesolevat aastat pole enam palju alles jäänud ja juba mõne nädala pärast on oma ringi alustamas 2012. aasta. Sellest tulenevalt on turuosalised oma pilgud suunanud juba järgmisesse aastasse, püüdes ette prognoosida tulevaid sündmusi, et nendeks siis võimalikult hästi valmis olla.

 

Omapoolse nägemuse järgmise aasta sündmustest on paberile pannud Nomura vanemanalüütik Alastair Newton, kes eelkõige keskendub oma töös poliitiliste sündmuste mõjule majanduses.

Juba mitu kuud on aktsiaturud olnud poliitikute otsuste ja otsustusvõimetuse meelevallas ning tõenäoliselt kandub sama rütm edasi ka uude aastasse, sest globaalset majandust vaevanud probleemid ilmselt selle aasta numbri sees lahendust ei leia.

Newton ütleb, et USA ja EU võlaprobleemid jäävad ka 2012. aastal tähelepanu keskpunkti ning lisab, et tema arvates on eurotsooni risk nüüd suurem kui kunagi varem ja Euroopa keskpank on ainuke, kel on veel võimu  katastroofi vältida. USA ootab ees valimiste aasta ja aina kasvav võlakoorem on riigi majanduskasvule tõsiseks takistuseks.

Seni on Angela Merkel koos ECB presidendi Mario Draghiga jätnud Itaalia surve alla, hoides ECB rolli võlakirjaturul võimalikult tagasihoidlikuna. Seda on tehtud vaatamata Nicolas Sarkozy ja teiste Euroopa riikide liidrite protestidele. Kuigi Newton usub, et viimati nimetatute tahtmine võib siiski lõpuks peale jääda ja EFSF võib võimsama tulirelvana taas laual olla, siis selle elluviimine on aeganõudev protsess, selle efektiivsus sõltuks endiselt suures osas ECB-st ja ikkagi ei oleks see imerohi parandamaks antud olukorda.

Nagu öeldud seisab USA-l ees valimiste aasta ja 6. novembril pannakse ameeriklased kahe valiku ette-ühel pool Obama, kes soovib presidendina jätkata , maksustada kõik miljonärid ja miljardärid ning teisel pool konservatiivse fiskaalpoliitikaga vabariiklane, kes jällegi on rikaste maksustamise vastu. Newton peab USA puhul suurimaks riskiks superkomitee suutmatust eelarvekärbetes kokkuleppele jõuda ja sellele võib järgneda ka Moody`se USA krediidireitingu kärpimine.

Euroopa ja USA kõrval on investorite murelapseks kindlasti ka Hiina, kus kardetakse mulli lõhkemist ja sellest tulenevat järsku majanduse jahenemist, mis tõmbaks omakorda kaasa kogu maailma. Newton hindab halvima stsenaariumi realiseerumise võimaluseks ühel juhul kolmest ehk teisisõnu kaldub ta siiski arvama, et Hiina valitsus teeb kõik selleks tagada majanduse sujuva kulgemise ajal, mil Hiinas võtab järgmisel aastal võimu üle Hiina juhtkonna 5. generatsioon.

Oma kommentaari tulevastele sündmustele on andnud ka Rochedale analüütik Dick Bove, kes on juba viimased kaks aastat olnud äärmiselt bullish USA pankade suhtes.  Paraku pole tema positiivsed teesid tõeks saanud, sest käesoleval aastal on olnud pangandussektori aktisad turul ühed vihatumad. Bove tunnistas Financial Times`i vahendusel oma eksimust, põhjendades seda sellega, et alahindas turul valitseva hirmu suurust, mis viis olukorrani, et investorid ignoreerisid täiesti fundamentaalsete näitajate paranemist majanduses.

Sellest tulenevalt tekib küsimus, kas hirm, mis pangaaktsiad põrmu on tallanud, on ka õigustatud. Bove ütleb, et kuigi analüütikud prognoosivad USA majanduse paranemist, siis turud seda ei tee ning ta ei saa küll kindlalt väita, et Hiina või Euroopa endaga ka USA-t kaasa ei tõmba, siis ometi on ta endiselt pullide leeris.

Bove räägib, et kui kinnisvarakriis sai alguse juba 2005. aastal, siis sellel aja sees on USA-s rahvastik kasvanud 15 miljoni inimese võrra. Samas on muidugi vähenenud ka inimeste võimalused maja osta ning ka uute majade ehitus kiratseb, aga Bove usub, et kriis selles majandusharus hakkab tasapisi jõudma oma lõppfaasi.

Mis finantssüsteemi puudutab, siis on Bove veendunud, et suurim oht pankadele pole mitte majandus vaid hoopis Föderaalreserv, mis võib oma regulatsioonidega pangad nii rakkesse panna, et need ei saa enam kasvada. Teiseks on laialt levinud veendumus, et Euroopa võlakriisil on laastav mõju USA pankadele, millele Bove`i sõnul ei viita hetkel veel ükski märk. Tema arvab hoopis, et USA pankadele tuleb EU kriis hoopis kasuks, sest Euroopast liigub raha USA-sse.

Bove usub, et lõpuks lahendab ECB ka Euroopa võlakriisi ja rääkides USA kasvavast riigivõlast, siis sellele pole tema sõnul vaja nii paaniliselt lahendust otsidagi, kuna raha voolab nagunii dollarisse.

Turg on olnud pikka aega kuulujuttude meelevallas ning liikumisi suunavad kauplemismasinad.Bove ütleb lõpetuseks, et kuni negatiivse sisuga kuulujuttude ringlemine jätkub, seni ei saa ka pangaaktsiad kõrgemale liikuda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon